Prezidentská volba: Mapy výsledků v obcích pro všechny kandidáty

Prohlédněte si mapy volební podpory všech kandidátů v prvním kole prezidentské volby. Kdo sbíral hlasy spíše na venkově a kdo spíše ve městech? Tady jsou mapy.

Nejprve se podíváme, jak dopadly volby v různých velikostních skupinách obcí. Grafy dole ukazují průměrnou volební účast a průměrné podíly hlasů pro kandidáty podle toho, kolik je ve které obci registrovaných voličů. Mezi kandidáty můžete přepínat tlačítky na dolní liště grafu. Mezi obcemi není Praha, která se svojí velikostí ostatním obcím výrazně vymyká.

Jak je patrné, kandidáty s podporou v malých obcích a městech byl jak Miloš Zeman, tak i dlouhodobý favorit voleb Jan Fischer, ale i třeba Jana Bobošíková Naopak kandidáty s výrazně velkoměstskou podporou byly Taťána Fischerová či Karel Schwarzenberg.

Velmi překvapivé je, že podpora pro Vladimíra Franze byla v průměru nejvyšší v malých obcích, kdežto ve velkých městech ho většinou volilo výrazně méně lidí. Neobvyklá je rovněž skutečnost, že volební účast s velikostí obce spíše klesala. V jiných volbách tomu bývá naopak - ve městech lidé chodí k volbám častěji než na venkově.

Ještě se pojďme podívat, jak byly volební výsledky kandidátů prostorově koncentrované. To znamená, zda kandidát dostal svoje hlasy v určitých specifických regionech, nebo zda byla jeho podpora víceméně rovnoměrně rozprostřena. K tomu nám poslouží tzv. Giniho index koncentrace podílu hlasů v obcích, který nabývá hodnoty mezi 0 a 1.

Čím je jeho hodnota vyšší, tím koncentrovanější jsou podíly hlasů kandidátů v obcích. Kdyby měl hodnotu 1, znamenalo by to, že kandidát dostal všechny své hlasy v jediné obci. Kdyby měl hodnotu 0, znamenalo by to, že podíl hlasů pro kandidáta byl ve všech obcích stejný.

Z grafu je patrné, že nejvíce koncentrovaná byla podpora pro Přemysla Sobotku, Janu Bobošíkovou a Taťánu Fischerovou. Jde o kandidáty s velmi malým počtem hlasů, takže jejich "bašty" jsou zřejmě obce, kde je velmi silná jejich strana, nebo s nimiž jsou nějak osobně spojeny. Následuje Zuzana Roithová, kterou podporovali zejména voliči KDU-ČSL. Tato strana má sama o sobě silně prostorově koncentrovaný elektorát na Jižní Moravě.

A nyní se podívejme na mapy voličské podpory a volební účasti. Obrázek zvětšíte klepnutím.

Kamil Gregor, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

25. a 26. ledna 2013 se koná druhé kolo přímé volby prezidenta ČR. Shodnete se více s Karlem Schwarzenbergem nebo s Milošem Zemanem? Kdo Vás chce doopravdy zastupovat? Zkuste si naši obměněnou Volební kalkulačku!

Dále čtěte:

První prezidentský duel. Kdo v něm mluvil pravdu?

Statistická analýza: Voliči ČSSD podpořili Zemana místo Dienstbiera

Prezidentská volba a výzkumy veřejného mínění. Jak se kdo "trefil"?

Autor: D K | pondělí 21.1.2013 18:11 | karma článku: 10,28 | přečteno: 1926x