Pospíšil versus Dientsbier - Kdo neříkal pravdu v Otázkách VM?

Říkali hosté nedělních Otázek Václava Moravce pravdu? Pojďme se podívat na analýzu pravdivosti jejich výroků z pera tvůrců webu Demagog.cz.


Demagog.cz zjišťuje, zda politici říkají pravdu. Každý týden je na tomto webu zveřejněna zevrubná analýza faktických výroků, které předchozí neděli zazněly v pořadu Otázky Václava Moravce. Více o projektu se dozvíte zde. Protože nám tato činnost připadá užitečná, přinášíme vám stručné shrnutí.

Hlavním tématem Otázek určil projev Davida Ratha ve sněmovně, a to stav vězeňství v České republice.

O tom, zda situace v českých věznicích skutečně připomíná středověké právo, diskutoval ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a senátor za ČSSD Jiří Dientsbier.

Debatovali také o připravované novele zákona o státním zastupitelství, která by mohla vyřešit některé problematické body.

Analytici "usvědčili" oba politiky celkem šestkrát. Konkrétně Jiřího Pospíšila z 3 lží a 3 zavádějících výroků a Jiřího Dienstbiera z 1 lži.

Ministr tedy značně prokázal neznalost této sekce svého resortu. Tvrdil totiž například, že nás už teď stojí jeden vězeň ve výkonu trestu 1000 korun denně. Tento jeho výrok je však nepravdivý, neboť náklady na jednoho vězně jsou ve skutečnosti podle vězeňské služby „jen“ 758 Kč na den.

Lhal také, když tvrdil, že věznice jsou dnes naplněné z 80 procent. Ze stavu naplnění kapacit, bez ohledu na to, zda se jedná o obviněné nebo odsouzené osoby ve věznicích k 31. 3. 2012 vyplývá, že byli naplněné až na 105 %.

Neoprávněně se chlubil tím, že během jeho působení v pozici ministra spravedlnosti zatím žádný vězeň neutekl. Výrok ministra Pospíšila je nepravdivý, neboť uteklo 5 lidí a z nestřežených věznic odešlo dalších 11 osob.

A aby toho nebylo málo, tak ještě mátl diváky, když říkal, že lidé ve vazbě se mohou z rozhodnutí generálního ředitele dvakrát týdně osprchovat v teplé vodě, a když chtějí i ve studené vodě. Tohle nařízení je však uzákoněno vyhláškou Ministerstva spravedlnosti ČR 109/1994 Sb., kterou se vydává řád výkonu vazby.

Generální ředitelství o tom proto nemohlo rozhodnout, protože jenom odpovídá ministrovi za činnost Vězeňské služby a zabezpečuje plnění společných úkolů ostatních organizačních jednotek, které metodicky řídí a kontroluje.

Další zavádějící výrok zněl: „My jsme prosadili velkou novelu vazebnictví na podzim...kde jsme výrazně zlepšili práva osob, které jsou ve vazbách. Například tím, že dneska se o vazbě rozhoduje ve veřejném slyšení u soudu…“ Rozhodnutí o vazbě však na základě novely zákona může sice probíhat na veřejném zasedání, ale existuje i druhá varianta – a to když vazební zasedání není veřejné.

Jiří Dienstbier oproti svému protejšku lhal mnohem méně, a to jenom jednou když tvrdil, že text věcných záměru novely zákona o státním zastupitelství má zhruba 2 stránky, v skutečnosti však má až 98 stran.

Plné znění analýzy pořadu najdete na webu Demagog.cz.

Lenka Čurillová, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Nejčastěji Češi dávají úplatky kvůli "techničáku" a u lékaře

Dejte starostovi vědět, co vás trápí

Kdo (ne)chce referenda? Díl 11.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: D K | čtvrtek 14.6.2012 16:11 | karma článku: 9,43 | přečteno: 1189x