Plní poslanci „zelené“ sliby?

Sdružení ekologických organizací Zelený kruh zveřejnilo analýzu hlasování poslanců v otázkách životního prostředí. Jak dopadli jednotlivé strany a poslanci?

Bylo vybráno pět otázek, které tuto problematiku zásadně ovlivnily či do budoucna ovlivní. Jak sami autoři studie přiznávají, pět otázek není věru mnoho pro fundované posouzení, která ze stran hlasuje nejzeleněji. Nicméně i jedna jediná otázka, ve které je hlasováno v rozporu s volebním programem, je výrazný signál voliči.

V podstatě všechny parlamentní strany mají v programech pasáže plné vzletných vět o ochraně životního prostředí. Pravda, každá z nich problém definuje trochu jinak – ODS nejvýrazněji pracuje s představou, že životní prostředí musíme chránit kvůli vlastnímu pohodlí, u ostatních stran si lze domyslet, že považují (alespoň proklamativně) životní prostředí mimo jiné za hodnotu samu o sobě.

Vesměs všechny deklarují spoluzodpovědnost za změny klimatu, hlásí se k jádru a v omezené míře k obnovitelným zdrojům. Nejdetailněji se otázkám životního prostředí věnuje program Věcí veřejných, které skončily v analýze Zeleného kruhu na druhém místě. Méně podrobný, nicméně srozumitelný program přináší „vítězná“ TOP09. Vesměs v rovině obecných deklarací se pohybují opoziční strany ČSSDKSČM. Příliš jasnou vizi nepřináší ani ODS.

První z otázek, které Zelený kruh zkoumal, se týkala novely zákona o ochraně ovzduší. Jejím cílem bylo ulevit pomocí regulace emisí především obyvatelům průmyslových regionů.

Domnívám se, že se tento krok shoduje s programy všech parlamentních stran. Vejde se do definice ochrany životního prostředí, jak jí chápe ODS, explicitní zmínky o ochraně ovzduší najdeme u TOP09, ČSSD i u KSČM. VV mají v programu návrh velmi podobný této novele.

Zákon byl nakonec přijat přehlasováním prezidentského veta. Opoziční strany v rozporu se svými sliby zaujaly spíše negativní postoj. Další návrhy se týkaly např. podpory obnovitelných zdrojů energie či povolovacích řízení pro stavby jaderných elektráren či přehrad. I u těchto dalších otázek bychom mohli najít rozpor s volebními programy, nicméně mnohdy se tomu strany vyhnuly šikovně neurčitými formulacemi.

Z analýzy vesměs vyplývá, že výrazné prohřešky proti volebním programům nenajdeme u vládních stran. Pokud ODS hlasovala výrazně v rozporu s představami Zeleného kruhu, byl takový postoj deklarován už v programu. Anebo se o něm taktně pomlčelo. Velký prostor pro manévry a účelové jednání nechávají vágní formulace obou opozičních stran (byť u ČSSD je negace novely zákona o ochraně ovzduší jasným porušením předvolebních slibů).

Zkontrolujte si, jak přesně hlasovali vaši poslanci. Pokud se vám jejich počínání nebude zamlouvat, napište jim!

Matěj Hon, KohoVolit.eu

Dále čtěte

Jsou správní rady univerzit další poslaneckou trafikou?

Dodrží ministr Dobeš slib, nebo nechá studenty na holičkách?

Pojďme hlídat politiky!

Autor: D K | úterý 8.11.2011 15:11 | karma článku: 11,44 | přečteno: 1077x