Omezte hazard v Teplicích!

Když v průběhu letošního roku padlo několik průlomových rozsudků na poli regulace hazardu, rozčeřily se stojaté vody veřejného mínění. Aktivní kritici tohoto krajně nezdravého byznysu konečně dostali do rukou patřičné nástroje, lidé se začali o problém zajímat a mnohé obce bez okolků přistoupily k rázné regulaci heren ve svých ulicích.

Všeobecná úleva nad novou možností, jak zatočit s jedním ze zdrojů sociálních problémů, se ovšem v některých obcích vůbec neprojevila. Lázeňské město Teplice je přemírou heren už nechvalně známé, nicméně ona stojatá voda veřejného mínění se tu zatím čeří jen nepatrně. A většina místních politiků se k řešení problému příliš nemá.

Primátor Kubera (ODS) na červnovém zasedání zastupitelstva s jistou nadsázkou prohlásil, že Teplice s hazardem nic dělat nebudou, protože už mají vše hotovo. Později svůj výrok mírnil s tím, že samozřejmě vedení města něco s hazardem udělá, bude jasné, jak bude vypadat legislativa. Tím v podstatě zařadil tento svůj závazek (stejně jako mnoho dalších) do jedné kategorie se slibem sedláka Čupery z Werichovy pohádky Až opadá listí z dubu.

V Teplicích se o hazardu začíná mluvit. Mnozí dotázaní politici tvrdí, že s tím chtějí něco udělat. Kdekdo uznává, že jde o závažný problém. Blikající herny hyzdí centrum města a v okrajových sídlištích lákají k prohrávání sociálních dávek.

Podle aplikace na stránkách Mapy hazardu se více než polovina teplických heren navíc nachází do sta metrů od veřejných budov. To znamená, že jsou provozovány  protiprávně. Pokud by uplatněním tohoto pravidla radnice mohla zrušit více než polovinu heren v Teplicích, je jen těžko pochopitelné, proč už tak dávno neučinila.

V polovině prosince se sejde zastupitelstvo a je velmi pravděpodobné, že zde budou předloženy návrhy na omezení hazardu v Teplicích. Proto je načase pořádně rozvířit ono strnulé veřejné mínění a dát vědět zastupitelům města Teplice, že lidé mají zájem na řešení situace.

Tepličané, nebuďte líní a napište svým zastupitelům, že chcete, aby se začali regulací hazardu v Teplicích vážně zabývat! Můžete to provést například prostřednictvím aplikace NapisteJim.cz.

Klíčové jednání zastupitelstva proběhne v pátek 16. prosince od 14:00. Ostatně, přijďte se podívat osobně.

Matěj Hon, KohoVolit.eu

Dále čtěte

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 4.

Perestrojka po pražsku

Máme klíče k demokracii?

Autor: D K | čtvrtek 8.12.2011 15:11 | karma článku: 11,02 | přečteno: 858x