Nebudu mít sex, dokud si politici neomezí imunitu!

V Poslanecké sněmovně se bude začátkem února projednávat návrh zákona, který by omezil imunitu poslanců, senátorů a ústavních soudců. Jde o jedno z témat, které Inventura demokracie dlouhodobě sleduje, neboť současný rozsah imunity pokládá za přemrštěný a ve světě neobvyklý. Existuje jistá naděje, že by tentokrát již mohlo omezení imunity vejít v platnost.


Kdo návrh předložil? Návrh vypracovala a předložila skupina poslanců, konkrétně Kateřina Klasnová, Miroslava Němcová, Vlasta Parkanová, Lubomír Zaorálek, Zbyněk Stanjura, Petr Gazdík, Bohuslav Sobotka, Vít Bárta a Pavel Kováčik. Jsou mezi nimi předsedové všech poslaneckých klubů, což má být symbolem shody celého politického spektra.

Co návrh obsahuje? Navrhovaná změna Ústavy je minimální: Ruší se jen a pouze doživotní imunita. Imunita jako taková zůstává zachována. Co se tedy změní? V současné době, pokud chtějí patřičné orgány stíhat poslance či senátora, musí požádat komoru o souhlas. Pokud komora zákonodárce nevydá, je stíhání vyloučeno navždy.

Pokud tento návrh projde, bude stíhání jen pozastaveno po dobu mandátu. Po jeho skončení bude možné bývalého zákonodárce trestně stíhat a všechna obvinění řádně prošetřit.

Není to málo? V předchozích letech se projednávaly i razantnější návrhy – např. úplné zrušení přestupkové imunity, omezení imunity jen na některé trestné činy nebo dokonce zrušení trestní imunity. Radikální změny však dnes nejsou příliš pravděpodobné a nejsou ani nezbytné. Doživotní imunita je výsada, která neexistuje v žádném demokratickém státě a je považována za jednu z největších českých legislativních absurdit. Její zrušení proto lze považovat za úspěch.

Jak se bude hlasovat? Protože imunita je zakotvena v Ústavě, její omezení musí mít podobu ústavního zákona. To znamená, že ke schválení jsou potřeba tři pětiny ze všech dvou set poslanců. Je tedy potřeba 120 hlasů – poslanec, který na schůzi nepřijde nebo při hlasování odejde ze sálu, se započítá, jako kdyby hlasoval proti. Minulý pokus v prosinci 2010 ztroskotal mimo jiné na nevalné účasti na hlasování.

Po schválení Sněmovnou musí zákon ještě projít Senátem. I zde je potřeba třípětinová většina. Tentokrát stačí přítomní senátoři, takže pokud odpůrci nebudou hlasovat, jejich hlasy se nezapočítají. V případě ústavního zákona však nelze Senát přehlasovat. I když je to nepravděpodobné, Senát může celou věc zablokovat.

Kdy se bude hlasovat? Zákon prošel tzv. prvním čtením již na minulé schůzi sněmovny.

Druhé čtení nás čeká nejspíše 31. ledna (nebo 1. února, pokud by se jednání protáhlo). V této fázi mohou poslanci předkládat pozměňovací návrhy a je tedy nutné druhé čtení pečlivě sledovat.

Třetí čtení je plánované na 8. února. Pokud se tedy něco nezadrhne nebo se nezmění program schůze, měl by být zákon 8. února schválen ve Sněmovně.

Zatím nevíme, kdy bude o imunitě hlasovat Senát, ale musí to být do 30 dnů po schválení Sněmovnou.

Vyjde to tentokrát? Podle vyjádření politiků s touto verzí zákona souhlasí všechny strany, takže můžeme říci, že nikdy nebyla šance tak velká jako nyní.

Pokolikáté již? V některých zdrojích lze najít, že pokusů o omezení imunity bylo od roku 1989 sedmnáct, jiné zdroje uvádějí menší počet – záleží na tom, co je mezi ně zahrnuto. Některé návrhy se týkaly jen přestupkové imunity, některé ji fakticky neomezovaly a o jiných se ani nehlasovalo. V každém případě návrhů cílených na omezení trestněprávní imunity lze v posledních dvaceti letech napočítat nejméně 11.

To je bezva. Ale přesto – nemohli bychom poslancům jaksi… připomenout, že by tentokrát měli na hlasování přijít a hlasovat? Můžete napsat svému poslanci zde a můžete se připojit k naší videokampani na sociálních sítích NEBUDU MÍT SEX, DOKUD SI POLITICI NEOMEZÍ IMUNITU. Ukažte svému poslanci, že to myslíte vážně.

Autor: Inventura demokracie

Kohovolit.eu připravilo seriál článků, který mapuje všechny dosavadní pokusy o omezení imunity. Kdo je předkládal a jak poslanci a senátoři hlasovali? Dozvíte se zde.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte

V polovině největších měst vládne "opoziční smlouva"

Nová studie mapuje korupci v ČR, díl 1.

Ve čtvrtek se bude hledat korupce

Autor: D K | středa 1.2.2012 18:11 | karma článku: 12,02 | přečteno: 944x