Názorové testy pomohou Slovákům vybrat, koho volit

Včera byly oficiálně spuštěny dva názorové předvolební testy ke slovenským volbám. Ty se uskuteční už za 10 dní. Testy pomohou voličům najít politickou stranu a poslance, jejichž názory se nejvíce shodují s jejich vlastními.


Testy vytvořilo občanské sdružení KohoVolit.eu a najdete je na adrese test.kohovolit.eu. V prvním testu můžete odpovědět na 32 otázek z celé řady témat od daní přes zdravotnictví až po EU.

Nakonec vám test ukáže, do jaké míry se vaše odpovědi shodují s programy jednotlivých stran a která strana je vám nejblíže.

Ve druhém testu si můžete vyzkoušet hlasování o 21 skutečných zákonech, které se v tomto volebním období projednávaly v parlamentu. Poté uvidíte, kteří poslanci hlasovali stejně jako vy. To může voličům pomoci při udělování preferenčních hlasů.

Otázky do testů byly vybrány na základě ankety mezi slovenskými voliči a pomocí sociologických šetření, která identifikují témata považovaná občany za zásadní. Díky tomu testy odhalují názory stran na otázky, o nichž se nehovořilo ve volební kampani.

Občanské sdružení KohoVolit.eu vytváří takové pomůcky pro voliče před každými volbami v ČR i na Slovensku. V roce 2010 si podobné názorové testy vyzkoušelo více než 200 tisíc lidí. Projekt vznikl za podpory slovenské větve nadace Open Society Fund.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Kdo bude vládnout na Slovensku?

Kdo (ne)chce referenda? Díl 4.

Zákon, který pro politiky neplatí

Autor: D K | úterý 28.2.2012 16:11 | karma článku: 9,90 | přečteno: 705x