Nastal čas učinit přítrž byrokratickým nesmyslům

Tento rok vznikl nový projekt ZrušmeZákon.cz. Jedná se o iniciativu studentů vysokých škol, kteří si za společný cíl stanovili učinit přítrž nesmyslným českým zákonům. Ve spolupráci s odborníky z různých oborů chtějí autoři projektu přijímat návrhy takových zákonů přímo z řad běžných občanů. Následně bude ten nejlepší návrh vybrán a předán členům Parlamentu České republiky, kteří tento projekt podporují.

Celý projekt je rozdělen do čtyř fází. První fáze, ve které může veřejnost přihlašovat své návrhy zákoných absurdit, probíhá od září do listopadu 2012. Následně budou veškeré návrhy postoupeny týmu expertů a ti vyberou pět nejlepších návrhů. Třetí fáze se uskuteční v lednu 2013. Během této fáze bude vybrán ten nejlepší z pěti návrhů prostřednictvím on-line hlasování. V poslední fázi dojde k předání výtězného návrhu poslancům, jež jsou k této iniciativě nakloněni. 

Expertní tým je složen především z právníků, odbornost v ekonomických aspektech zajišťuje Doc. Ing. Miroslav Ševčík, Csc., děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze. Dalšími členy expertního týmu jsou JUDr. PhDr. Marek Antoš, PhD., JUDr. Petr Bezouška, Ph.D., JUDr. PhDr. Petr Kolář, Ph.D. a Kaj Ständer. 

Navrhnout zákon je možné prostřednictvím jednoduchého formuláře, který je přístupný přímo na stránkách ZrusmeZakon.cz. Nutné je vždy vyplnit jméno, přímení, e-mail a dále označení předpisu, který by se měl podle vás zrušit. 

Více o projektu ZrušmeZákon.cz se můžete dozvědět na internetových stránkách projektu nebo si můžete poslechnout rozhovor se členem iniciativy Randy Novákem. Iniciativa má také stránky na Twitteru (http://twitter.com/zrusmezakon) a Facebooku

Lukáš RůžekKohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Autor: D K | středa 28.11.2012 16:11 | karma článku: 14,21 | přečteno: 1319x