Naše předvolební testy si vyzkoušelo 80 000 Slováků

Sdružení KohoVolit.eu připravilo před nedávnými předčasnými volbami na Slovensku dva testy, které porovnávaly názory voličů s programy a hlasování politických stran. Během předvolebního týdne si je vyzkoušelo téměř 80 000 voličů.


Testy najdete je na adrese test.kohovolit.eu. V prvním testu můžete odpovědět na 32 otázek z celé řady témat od daní přes zdravotnictví až po EU.

Nakonec vám test ukáže, do jaké míry se vaše odpovědi shodují s programy jednotlivých stran a která strana je vám nejblíže.

Ve druhém testu si můžete vyzkoušet hlasování o 21 skutečných zákonech, které se v tomto volebním období projednávaly v parlamentu. Poté uvidíte, kteří poslanci hlasovali stejně jako vy.

Jak je patrné z grafu níže, nejvíce lidí (více než 18 000) navštívilo naši stránku den před volbami. Celkový počet návštěvníků předčil naše očekávání, neboť ve srování s volbami v roce 2010 narostl o 50 000.

Test si vyzkoušely 3% voličů, přičemž v ČR to v roce 2010 bylo 5% voličů. V sousedním Německu podobné testy běžně využívá přes 30% voličů a v Nizozemí je to dokonce 50%. V nejbližší době plánujeme vývoj názorových testů k českým krajským volbám.

Chtěli bychom velmi poděkovat sdružení NašiPolitici.cz a slovenské pobočce nadace Open Society Fund za podporu projektu.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Demagog.cz bude odhalovat lži politiků

Masarykova debata o školném

Diskuze nejen o vysokých školách a divadlech

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: D K | pondělí 12.3.2012 17:31 | karma článku: 11,66 | přečteno: 860x