Nadační fond proti korupci: Nebát se a nekrást

Kdo u nás bojuje proti korupci a kdo se dívá politikům přes rameno a kontroluje jejich práci? V novém seriálu se podíváme na organizace, které se u nás pokouší něco změnit. V prvním dílu přinášíme rozhovor s Karlem Janečkem z Nadačního fondu proti korupci.

Nadační fond proti korupci (NFPK) na sebe upozornil již v době svého vzniku, když při oficiálním zahájení činnosti udělil hned první dvě ceny za odvahu oznamovatelům korupčních podezření. Velmi zajímavá je také sestava v čele NFPK: Karel Janeček, Stanislav Bernard či Jan Kraus. A právě Karel Janeček přijal naši nabídku k rozhovoru, ve kterém představí NFPK.

Mohl byste ve stručnosti představit váš Nadační fond proti korupci?

Nadační fond proti korupci vznikl proto, aby komplikoval život korupčníkům, tzv. zjedům, a dodával odvahu slušným lidem v této zemi. Propagujeme heslo Nebát se a nekrást, a ne nakrást si a nebát se. Základní vizí NFPK je stav, ve kterém společnost bude vnímat korupci jako zločin a ke korupčníkům bude také jako ke zločincům přistupovat. Kde korupce nebude standardem, ale naopak opovrženíhodnou občasností.

Za více než rok činnosti se Nadačnímu fondu proti korupci podařilo posunout boj proti zlodějům v České republice od slov k činům. Poukazuje totiž na korupční jednání stylem padni komu padni. Rozkrývá rafinované propletence podezřelých smluv, vedoucích až k mocným kmotrům. Tím si na jedné straně vytváří nepřátele, na druhé straně sympatizanty a stále nové podporovatele, díky kterým může pokračovat ve své práci.

Na čem konkrétně pracujete?

V současné době se stále ještě věnujeme pravděpodobnému tunelu na Ministerstvu práce a sociálních věcí v souvislosti se zaváděním nových informačních systémů, podporujeme vznik účinné protikorupční legislativy, zpracováváme stále nové a nové podněty od občanů, připravujeme analýzu korupčních vztahů v segmentu zdravotnictví.

Jakých jste dosáhli ve své práci úspěchů?

V prvním roce činnosti jsme popsali modely vyvádění peněz z Dopravního podniku hlavního města Prahy, včetně účasti konkrétních osob, které se s vysokou pravděpodobností podílely na tunelování DPP; zásadním způsobem se tím urychlil odchod Martina Dvořáka z funkce ředitele DPP.

Identifikovali jsme možné finanční zdroje a způsoby „podnikání“ vlivného lobbisty Iva Rittiga. Podali jsme trestní oznámení na Petra Hulinského, po němž následovaly zásadní změny v pražské politice: za pár dnů Hulinský odstoupil z čela pražské ČSSD a změnila se politická mapa Prahy. Další trestní oznámení jsme podali na ministra pro místní rozvoj Jaromíra Drábka a jeho náměstka Vladimíra Šišku kvůli podezřelému zavádění nových informačních systémů v jejich úřadě.

Předali jsme Cenu za odvahu třem odvážlivcům, kteří upozornili na korupci: Liboru Michálkovi (500.000 Kč), Ondřeji Závodskému (100.000 Kč) a Renatě Horákové (300.000 Kč). Udělili jsme granty šesti protikorupčním projektům, např. Centru aplikované ekonomie a občanskému sdružení Naši politici na projekt Konexe, který analyzuje vazby mezi politiky a zadavateli veřejných zakázek. Představili jsme paragrafové znění zákona o veřejných zakázkách, včetně požadavku úplného odkrytí vlastnické struktury firem, jež získaly veřejnou zakázku (tzv. „svléknutí firem donaha“).

Jaké máte plány do budoucna?

Chceme pokračovat v tom, co jsme více než před rokem započali, čímž účinně pomáháme této zemi. Zároveň chceme inspirovat občany naší země k nalezení odvahy a přijmutí osobní zodpovědnosti za naši společnou budoucnost.

Co bám nejvíce komplikuje práci?

Naši práci nejvíce komplikuje neznalost a slabost některých jinak slušných veřejně činných lidí. Velmi dobrým příkladem je například premiér Nečas, který se nechá manipulovat a věří lžím namířeným proti členovi správní rady NFPK Karlovi Randákovi.

Kolik lidí pro vás pracuje (zaměstnanci, dobrovolníci)?

Fond řídí pětičlenná správní rada, pak je výkonný tým, jeho velikost se v průběhu času mění, a dlouhá řada dobrovolníků, kteří nám pomáhají.

Odkud získáváte finance na provoz?

Od dárců. Ať už od podnikatelů, kteří posílají částky v řádu desítek či stovek tisíc korun, nebo od drobných přispěvatelů. Každého našeho příznivce, který nás podpoří, si velmi vážíme.

Karel Janeček

V roce 1995 založil společnost RSJ, kde je v současné době předsedou dozorčí rady. Titul Ph.D. získal v oboru "Mathematical Finance" na Carnegie Mellon University v USA v roce 2004. Od roku 2007 přednáší na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Specializuje se na optimální řízení ve finanční matematice. V roce 2010 založil Nadační fond Karla Janečka pro podporu vědy a výzkumu.

Veronika Bajerová, KohoVolit.eu

Líbí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Bude financování stran v krajských volbách průhledné?

Autor: D K | úterý 17.4.2012 16:11 | karma článku: 15,66 | přečteno: 898x