Mýtus „knížecí Prahy“:Jak špatné zobrazení vede k nepochopení voleb

Den po volbách se vyrojily komentáře vysvětlující vítězství Miloše Zemana a porážku Karla Schwarzenberga. Z některých z nich přitom vyplývalo, že druhé kolo bylo bojem Prahy proti zbytku republiky. To je ale nepochopení výsledků voleb založené do značné míry na jejich špatné vizualizaci.

Zřejmě nejjednodušší zobrazení prostorového rozdělení hlasů pro dva kandidáty je vynesení „vítěze“ v jednotlivých územních jednotkách. Pokud to uděláme pro kraje, dostáváme následující obrázek:

Jak byste popsali výsledek voleb na základě tohoto obrázku? Je to jasné: Voliči Schwarzenberga byli jen v Praze. Jenže tak to vůbec není. Toto zkreslení je způsobeno dvěma skutečnostmi. Zaprvé jsou kraje příliš hrubé měřítko. Pokud zobrazíme vítěze v obcích, dostaneme jiný obrázek:

A zadruhé nám pouhé zobrazení vítěze neříká nic o tom, o kolik vyhrál. Ve skutečnosti bylo 133 obcí, kde Karel Schwarzenbeg získal ještě větší podíl hlasů než v Praze. Úplně stejnou mapu krajů, kdy je Praha fialová a zbytek republiky červený, bychom dostali i ve dvou následujících scénářích:

  • Vyhrál Karel Schwarzenberg se ziskem 56 % hlasů, Miloš Zeman získal 44 % hlasů. (Karel Schwarzenberg dostal v Praze všechny hlasy a Miloš Zeman vyhrál ve všech ostatních krajích o jeden hlas.)
  • Vyhrál Miloš Zeman se ziskem 94 % hlasů (!), Karel Schwarzenberg měl 6 % hlasů. (Karel Schwarzenberg vyhrál v Praze o jeden hlas a Miloš Zeman dostal ve všech ostatních krajích všechny hlasy.)

Tento extrémní rozdíl ukazuje, jak málo takové zobrazení říká o skutečném rozmístění voličů. Bohužel velká část médií se při zobrazování výsledků voleb spokojila s tím nejjednodušším a silně zkreslujícím zobrazením.

Karel Schwarzenberg přitom získal nejvíce svých voličů v malých městech! Graf dole ukazuje, kde žili voliči kandidátů z druhého kola:

Jak psal krátce po volbách na Facebooku ústavní právník Marek Antoš, aby Karel Schwarzenberg vyhrál, Praha by musela být 3,5krát větší a mít 4,4 milionu obyvatel. A kdyby ve skutečné Praze dostal 100 % hlasů, k vítězství by to nestačilo.

Kamil Gregor, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Kdo nejrychleji informuje o volbách?

Zeman opět největším "lhářem"

Podrobný profil Karla Schwarzenberga

Autor: D K | pondělí 28.1.2013 16:11 | karma článku: 33,17 | přečteno: 13850x