Kocourkovo majetkové přiznání je bílé jako padlý sníh

Málokdo ví, že politici musí již od roku 2007 podávat povinně majetkové přiznání. Když se některý z nich dostane do podobných potíží jako nyní ministr Kocourek, je zajímavé tam nahlédnout.

Majetková přiznání sice mají být veřejná, ovšem dostat se k nim je malou noční můrou. Třeba heslo k speciálnímu serveru, kde jsou umístěna, vám státní správa doručí do vlastních rukou v dopise s modrou obálkou. Jako soudní obsílku. Politici navíc přiznání vyplňují zpravidla rukou, takže někdy narazíte na úplně nečitelný rukopis. A samozřejmě se nedají digitalizovat.

Pro zajímavost jsem se podíval na majetkové přiznání Martina Kocourka za období od července do konce roku 2010. Asi nikoho nepřekvapí, že ministr za toto období nepřiznal žádné příjmy. Kdybyste nečetli noviny, ani byste nepoznali, jak bohatý je to člověk.

Zákon o střetu zájmů přitom stanovuje "povinnost veřejných funkcionářů oznamovat skutečnosti, které umožňují veřejnou kontrolu jejich činností konaných vedle výkonu funkce veřejného funkcionáře, veřejnou kontrolu majetku nabytého za dobu výkonu funkce a dalších příjmů, darů nebo jiného prospěchu, získaných za dobu výkonu funkce, popřípadě finančních závazků, které veřejný funkcionář má."

Majetková přiznání po česku snad už ani nemohou být víc bezzubá. Jde pouze o čestná prohlášení (!) a za jejich špatné vyplnění nemohou být politici téměř vůbec trestáni. Nejde tedy fakticky o víc než o cár papíru. Nemusím dodávat, že řada politiků nevyplnila od roku 2007 do přiznání ještě ani čárku.

Přitom třeba ve Švédsku či v Norsku jsou na webu zveřejněna nejen majetková, ale přímo daňová přiznání, a to nejen politiků, ale všech obyvatel státu. Je pravdou, že je probírají všechna bulvární média, krade se tam ale o poznání méně.

Dále čtěte

Kocourkov na Úřadě pro ochranu osobních údajů

Plní poslanci "zelené" sliby?

Jsou správní rady univerzit další poslaneckou trafikou?

Autor: D K | čtvrtek 10.11.2011 15:11 | karma článku: 25,58 | přečteno: 2144x