Kdo nemluvil pravdu v Otázkách VM? (Speciál – Kraj Vysočina)

Říkají hosté spediálních Otázek Václava Moravce pravdu? Pojďme se podívat na analýzu pravdivosti jejich výroků z pera tvůrců webu Demagog.cz.

Předchozí díly: Královéhradecký kraj

Demagog.cz zjišťuje, zda politici říkají pravdu. Každý týden je na tomto webu zveřejněna zevrubná analýza faktických výroků, které zazněly v pořadu Otázky Václava Moravce. Více o projektu se dozvíte zde. Protože nám tato činnost připadá užitečná, přinášíme vám stručné shrnutí. 

Další část předvolebního speciálu Otázek Václava Moravce se konala v Jihlavě, kde se řečnicky utkalo 6 lídrů nejsilnějších stran v Kraji Vysočina. Debata započala u celostátních témat, poté se přešlo k otázkám spojených s Vysočinou. Šlo o infrastrukturu, lesnictví, zemědělství, ale i ekonomickou situaci, stav nemocnic a další.

Ota Benc za ODS vyřkl 4 hodnocené výroky, z nichž 2 byly pravdivé, 1 nepravdivý a 1 neověřitelný.

O nepravdu šlo v případě, kdy tvrdil, že v roce 2008 byla finanční rezerva Kraje Vysočina ve výši 1600 milionů. V závěrečném účtu kraje za rok 2008 je totiž uvedeno pod položkou Fond strategických rezerv suma 1 420 090 058,64 Kč, což je přibližně o 180 mil. Kč méně než uvádí Ota Benc.

Jiří Běhounek (současný hejtman kraje, nestr. za ČSSD) se v tomto pořadu stal autorem 10 analyzovaných tvrzení, z nichž 9 bylo pravdivých a 1 nepravdivé.

Klamný výrok se týká investic do infrastruktury kraje. Běhounek ve vysílání konstatoval, že pod jeho vedením kraj investoval do svých silnic 5 miliard korun z evropských dotací. Podle informací dostupných v dokumentech ROP Jihovýchod však bylo k 3. červenci 2012 proplaceno z EU na rozvoj infrastruktury celkem 4,54 mld. Částka je tedy o půl miliardy nižší než hejtman uvádí.

Jan Slámečka za KSČM přispěl do diskuze 7 výroky, z nichž 5 bylo pravdivých, 1 nepravdivý a 1 neověřitelný.

Nepravdivá informace souvisí s opravou dálnice D1, jejíž oprava je podle Slámečky naplánována na minimálně 10 let. Avšak z prezentace Ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic vyplívá, že zvažovaná doba trvání je od pěti do deseti let.

Za KDU-ČSL vystoupil v Otázkách Vít Kaňkovský, jehož 4 výroky byly pravdivé a 1 zavádějící.

Problematické bylo tvrzení, že současná nepsaná koalice na Vysočině se oproti jiným krajům nadstandardně věnuje ochraně lesního fondu a přispívá na něj určité finanční prostředky.  Z dohledaných informací lze potvrdit, že kraj Vysočina věnuje na tento účel jistý objem peněz, taktéž však činí i další kraje a nejde tedy o nadstandardní záležitost.

Z úst Ladislava Jirků za TOP 09 padly 3 hodnocené výroky. Všechny byly pravdivé.

Taktéž Bohumil Trávník za SPOZ vyšel z tohoto pořadu co se přesnosti uváděných informací týče bez vroubku. Hodnotitelé zachytili 7 jeho výroků – 6 pravdivých a 1 neověřitelný.

Plné znění analýzy pořadu najdete na webu Demagog.cz.

Robert Hübner, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: D K | středa 19.9.2012 18:11 | karma článku: 6,68 | přečteno: 978x