Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo chce vládnout Zlínskému kraji?

V polovině října se budou konat volby do krajských zastupitelstev. Kdo kandiduje? Pojďmese podívat na minulost jednotlivých politiků, kteří se uchází o mandátv regionech.

Předchozí díly: Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský krajKarlovarský krajÚstecký krajPardubický krajKrálovéhradecký kraj, Liberecký kraj, Olomoucký kraj, Kraj Vysočina, Moravskoslezský kraj

V letošních krajských volbách se ve Zlínském kraji utká celkem 22 politických stran a uskupení (pro srovnání, v posledních krajských volbách v roce 2008 jich bylo jen 13). Na předních místech kandidátních listin najdeme hned několik zajímavých a občanům Zlínského kraje již velmi dobře známých osobností.

Jedničkou na kadidátce ČSSD je současný 59 letý hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák. Ten zároveň kandiduje i na post senátora za senátní obvod č. 80. V případě úspěchu by tak musel tyto dvě funkce skloubit, což sám odůvodňuje snahou přiblížit Senát kraji. Mezi lety 1982-1989 byl členem KSČ, od roku 1998 je členem ČSSD.

V minulosti byl třikrát zvolen starostou Otrokovic, přičemž v této funkci byl pozitivně hodnocen zejména v souvilosti s řešením povodňové situace v roce 1997. Bývá označován jako hejtman „bez průšvihů“, ale kritizován je zejména za svou špatnou komunikaci s veřejností. Nerad komunikuje přímo s novináři, ale volí spíše formu tiskových prohlášení, aby nedocházelo k případným dezinterpretacím. K mnoha kauzám se navíc vyjadřuje jen obecně (více zde).

Lídrem kandidátky strany ODS je 51 letý současný statutární náměstek hejtmana Libor Lukáš. Mezi lety 1994 a 1998 a poté od roku 2002 byl zastupitelem obce Pitín, od roku 2000 také zastupitelem a zároveň i radním Zlínského kraje. V letech 2000-2004 vykonával funkci náměstka hejtmana a mezi lety 2004-2008 byl hejtmanem Zlínského kraje.

Za doby jeho hejtmanství byl Zlínský kraj hodnocen jako nejlépe komunikující v České republice a i jako náměstek je Libor Lukáš vnímán jako „viditelnější“ než současný hejtman Stranislav Mišák. Libor Lukáš bývá označován za hlavního zastánce projektu průmyslové zóny v Holešově (i když pochopitelně nejen on se zasazoval o jeho realizaci), jehož neúspěch byl sice pravděpodobně způsoben špatným odborným posudkem, ovšem i sám Libor Lukáš přiznal, že se v původních odhadech spletl a obsazení zóny potrvá déle, než se původně očekávalo (více zde).

Kandidátem na hejtmana za stranu KDU-ČSL je 53 letý Jiří Čunek, současný senátor za obvod č. 77. Senátorský post by rád v letošních volbách obhájil, kandiduje tak zároveň na oba dva úřady. Známým se stal jako populární vsetínský starosta, který podle některých poměrně radikálně řešil přesun romských rodin z rozpadajících se objektů v centru města do tzv. kontejnerových domů.

Ještě známější kauzou bylo však v roce 2007 obvinění Jiřího Čunka, tehdejšího předsedy KDU-ČSL a současně vícepremiéra, z přijetí úplatku od společnosti H&B Real v souvislosti s privatizací městských bytů. Tato kauza hýbala českou politikou po poměrně dlouhou dobu, nicméně nakonec byl na zásah státního zastupitelství Čunkův případ zastaven. Dodnes nad ním ovšem visí spousta otazníků (více zde).

Jedničkou na kandidátní listině KSČM je 50 letý Ivan Mařák, ekolog státního podniku Povodí Moravy v Uherském Hradišti. Od roku 1990 je členem KSČM, za kterou byl nejprve v letech 2006-2010 zastupitelem Uherského Hradiště a od roku 2008 je také zastupitelem Zlínského kraje.

Průzkumy ukazují, že Ivan Mařák je poměrně neznámým politikem (v roce 2010 průzkum v Uherském Hradišti ukázal, že ho nezná okolo 77% lidí). Na krajské úrovni se zasazoval například o odvolání ředitele Uherskohradišťské nemocnice, který podle Mařáka porušoval zákoník práce a kolektivní smlouvy (více zde).

Lídrem kandidátky Starostů a nezávislých a kandidátem na hejtmana je 38 letý Petr Gazdík, od roku 2009 předseda STAN a v současnosti poslanec PČR a rovněž předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. Je bývalým starostou Suché Lozi a jejím současným místostarostou. Zviditelnil se mj. tím, že pohnal českou vládu k soudu do Štrasburku pro diskriminaci obyvatel obcí a menších měst.

Je velkým kritikem současného vedení Zlínského kraje a vystupuje proti pokračování krajské koalice ČSSD a ODS, která je podle něho podvodem na voličích. Kritizuje rovněž špatnou transparentnost krajských financí a obtížný přístup k informacím (více zde).

Za povšimnutí stojí ještě jednička na kandidátce Hnutí odborníků za Zlínský kraj (HOZK), 40 letý Martin Vacek, odborný terapeut. Jeho osoba je zajímavá zejména v ohledu změn jeho stranické profilace. V letech 2001-2009 byl členem ODS, za kterou byl také v roce 2004 zvolen do Zastupitelstva Zlínského kraje. V roce 2009 přestoupil do Věcí veřejných, za které byl zvolen v roce 2010 do Poslanecké sněmovny PČR. V dubnu 2012 vypovídal v rámci procesu s Vítem Bártou, protože byl jedním z poslanců Věcí veřejných, kterým Vít Bárta půjčil peníze.

Tuto půjčku ovšem Vacek později splatil. Na základě většinového rozhodnutí zlínské rady Věcí veřejných pak ale ze strany vystoupil a podpořil novou stranu Karoliny Peake Liberální demokraty (LIDEM). Snad i proto, že HOZK vzniklo jako občanská iniciativa odborníků, vystupuje v oficiální prezentaci hnutí více spíše dvojka kandidátky a ženská lékařka Miluše Mouková (více zde).

Informace v tomto článku byly z části převzaty z webu NasiPolitici.cz, který systematicky shromažďuje informace o politické reprezentaci. Pokud máte zajímavé informace o kandidátech ve vašem obvodu, které by voliči měli vědět, můžete o nich diskutovat na facebookové stránce KohoVolit.eu.

KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Dále čtěte:

Skandální předvolební průzkumy ČT a ČRo

Budou poslanci a senátoři kumulovat funkce i po volbách?

V sobotu začala platit novela, která odstraní billboardy od dálnic

Autor: D K | úterý 25.9.2012 18:11 | karma článku: 6,17 | přečteno: 785x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 547x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 481x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54,  aktualizováno  16:33

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Publikace v predátorských časopisech ničí kariéru, varují vědce univerzity

1. června 2024  16:28

Univerzity varují studenty před predátorskými časopisy. Ty zveřejňují články bez ohledu na jejich...

Autobus s dvanácti dětmi vjel na Berounsku na krajnici a převrátil se

1. června 2024  16:19

U Tetína na Berounsku v sobotu odpoledne havaroval autobus s dvanácti dětmi. Při nehodě se...

Podruhé za týden. KLDR do Jižní Koreje opět poslala balóny s odpadky a výkaly

1. června 2024  16:16

Severní Korea poslala přes ostře střeženou hranici do Jižní Koreje další balóny s odpadky a výkaly,...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1168x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik