Kdo chce vládnout Plzeňskému kraji?

V polovině října se budou konat volby do krajských zastupitelstev. Kdo kandiduje? Pojďmese podívat na minulost jednotlivých politiků, kteří se uchází o mandátv regionech.

Předchozí díly: Středočeský kraj, Jihočeský kraj

Obhájcem funkce hejtmana kraje bude Milan Chovanec (ČSSD), předseda krajského výkonného výboru ČSSD. Milan Chovanec se stal hejtmanem v roce 2010, kdy na tomto postu vystřídal Miladu Emmerovou.

Jeho jméno se vyskytovalo v žalobě na ředitele Úřadu regionální rady Regionu soudržnosti Jihozápad Jiřího Trnku a Trnky podřízeného Martina Půlpytla kvůli manipulaci s dotacemi z fondů EU. Tito dva muži měli údajně zvýhodňovat některé projekty na základě tlaku a zájmu hejtmana Milana Chovance.

Ten tuto skutečnost u soudu rezolutně odmítl s tím, že pouze hájil zájmy kraje a že rozhodně na nikoho netlačil. Chovanec se také objevil na seznamu lidí s podezřelým titulem získaným na katedře plzeňských práv. Po absolvování kurzu v programu celoživotního vzdělávání získal titul bakalář, který nakonec univerzita po prověření komisí uznala. I přesto se Chovanec zavázal, že titul Bc. nebude používat (více zde).

Do čela plzeňské kandidátní listiny ODS byl výkonnou radou zvolen JUDr. Jiří Pospíšil nedlouho poté, co byl odvolán premiérem Nečasem z postu ministra spravedlnosti ČR. V souvislosti s jeho odvoláním se objevovala celá řada spekulací, oficiálními důvody Pospíšilova odvolání byla podle premiéra managereská pochybení.

Ministr Pospíšil údajně žádal o více peněz na vězeňství a celkové navýšení rozpočtu ministerstva o jednu miliardu korun. To je v době úspor a rozpočtových škrtů podle Nečase nepřípustné. V mediích se ale objevili domněnky, zda nebyl Pospíšil odvolán kvůli svému záměru jmenovat vrchní státní zástupkyní v Praze Lenku Bradáčovou.

To sám Pospíšil také naznačil v projevu, ve kterém informoval o svém odvolání. Opozice byla dokonce přesvědčená, že za odvoláním Pospíšila stojí jeho neochota zametat citlivé kauzy, které by mohly vládnoucí ODS poškodit, pod koberec. Takovéto informace nebyly nikdy premiérem potvrzeny, naopak vždycky zdůrazňoval údajnou rozpočtovou nekompetentnost Pospíšila.

Na druhou stranu to byl právě Nečas, který podpořil Pospíšila jako lídra kandidátky ODS v Plzeňském kraji. Argumentoval slovy, že post hejtmana kraje není managersky tak náročný, jako tomu je u funkce ministra spravedlnosti. Ještě jako ministr v roce 2012 čelil Pospíšil kritice za nákup budovy pro detenční ústav ve Vidnavě. Kritika směřovala zejména k účelnosti detenčního ústavu, k údajnému předražení ceny nemovitosti a zároveň také proto, že v nákupu figurovaly neprůhledné firmy.

Pospíšil byl dokonce nucen vysvětlovat nákup na policii a od jara 2012 se hovořilo o jeho možném vydání ke stíhání policií. Pospíšil chápal celou situaci jako útok na svou osobu kvůli odvolání vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly (více zde).

Dalším uchazečem o pozici hejtmana kraje je Ing. Karel Šidlo (KSČM). Byl jedním z poslanců, kteří odmítli žádost Hospodářských novin odhalit, komu na poslední chvíli proplatili posudky a administrativní služby. Šidlo, který nezaúčtoval během doby 5 měsíců ani korunu, na konci prosince najednou vykázal na expertném částku 98 tisíc korun, což zákonitě budilo otázky medií.

Velice benevolentně se Šidlo staví k otázce spolupráce s StB. Sám nikdy agentem StB nebyl, je ale přesvědčen, že takováto minulost by neměla ovlivnit volbu žádného zákonodárce či zastupitele. Na rozpad Československa, ke kterému se vyjádřil v souvislosti s dvacetiletým výročím od rozdělení, pohlíží poněkud skepticky. Podle jeho názoru mělo dojít k získání souhlasu občanů v referendu. Obdobně tomu mělo být i v otázce vstupu ČR do NATO (více zde).

Lídrem společné kandidátky TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí bude Ing. Pavel Čížek (STAN). Pavel Čížek je nepřetržitě od roku 1994 starostou města Spálené Poříčí. Do povědomí občanů se dostal v souvislosti s výstavbou radaru v Brdech. Nesouhlasil s akcí Greenpeace, která obsadila prostor, kde měl být radar vystavěn. Čížek byl vždy toho názoru, že rozhodnutí, zda radar bude či nikoliv, musí být na poslancích, protože mají k dispozici více informací, než kolik se jich dostane do rukou běžného občana (více zde).

Dlouho se spekulovalo o možné kandidatuře Víta Bárty (VV), který si měl údajně prostřednictvím své kandidatury v Plzeňském kraji vyřídit účty s bývalým ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem. Bárta se nakonec rozhodl nekandidovat. V důsledku toho Věci veřejné nebudou sestavovat kandidátní listinu v tomto kraji.

Informace v tomto článku byly z části převzaty z webu NasiPolitici.cz, který systematicky shromažďuje informace o politické reprezentaci. Pokud máte zajímavé informace o kandidátech ve vašem obvodu, které by voliči měli vědět, můžete o nich diskutovat na facebookové stránce KohoVolit.eu.

KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Dále čtěte:

Skandální předvolební průzkumy ČT a ČRo

Budou poslanci a senátoři kumulovat funkce i po volbách?

V sobotu začala platit novela, která odstraní billboardy od dálnic

Autor: D K | pátek 14.9.2012 18:11 | karma článku: 4,79 | přečteno: 718x