Kdo chce do Senátu? (Teplice, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav)

V polovině října se budou konat senátní volby. Kdo kandiduje? Pojďmese podívat na minulost jednotlivých politiků, kteří se uchází o mandátv horní komoře.


Předchozí díly: Sokolov, Chomutov, Rokycany, Domažlice, České Budějovice, LitoměřicePraha 12, Praha 4, Praha 8, Praha 2Brno-město, Prostějov, Šumperk

Teplice

Osm lidí se bude ucházet o senátorské křeslo v obvodu Teplice. Mezi kandidáty je i současný primátor města Teplice a senátor Jaroslav Kubera (ODS), který se do povědomí veřejnosti zapsal například výroky stavícími se proti různým způsobům zákazu nebo omezení kouření na veřejných místech, případně reklamy na tabákové výrobky. Kubera na sebe upozornil i uštěpačnými poznámkami v debatě při projednávání zákona o sexuálním obtěžování na pracovišti v roce 2003 nebo přirovnáním Evropské unie k Sovětskému svazu.

Jablonec nad Nisou

O senátorské křeslo ve volebním obvodu Jablonec nad Nisou se utká celkem 10 kandidátů. Mezi nimi je například současný hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD). Jako velmi kontroverzní byl vnímán například jeho vstup do představenstva ČSAD Liberec, přestože v této firmě nemá kraj žádný podíl v roce 2009.

Svým zlehčováním protestů proti tzv. severní variantě silnice R35, která má vést přes Český ráj, Eichler rozzlobil aktivisty, kteří následně žádali jeho demisi. Po roce (2009) jeho vládnutí prohlásil politolog Jan Kubáček také to, že Eichlerovi se nedaří zlikvidovat vybudované klientelistické sítě, ba naopak (více zde). Dalším z kandidátů je publicista a překladatel Josef Hausmann (nezávislý kandidát), který je známý zejména svými kontroverzními knihami kritizujícími feminismus. V médiích je často nazýván "nejznámějším českým šovinistou".

Mladá Boleslav

Deset kandidátů bude bojovat o přízeň voličů v senátních volbách v obvodu Mladá Boleslav. Proti sobě se postaví i současný senátor Jaromír Jermář (ČSSD) a jeho předchůdce Jaroslav Mitlener (Svobodní). Jermář v minulých volbách v roce 2006 zvítězil v druhém kole, i když po tom prvním vedl právě Mitlener, tehdy v barvách ODS, který následně podal stížnost na průběh volby.

Nelíbila se mu negativní kampaň Jermáře namířená proti jeho osobě. Nejvyšší správní soud to ale odmítl. Za pozornost stojí i dva sportovci v řadách kandidátů - jednám z nich je bývalý profesionální hokejista a současný náměstek primátora města Mladá Boleslav Adolf Beznoska (ODS) a tím druhým je bývalý trenér FK Mladá Boleslav Karel Stanner (TOP09 a STAN).

Informace v tomto článku byly z části převzaty z webu NasiPolitici.cz, který systematicky shromažďuje informace o politické reprezentaci. Pokud máte zajímavé informace o kandidátech ve vašem obvodu, které by voliči měli vědět, můžete o nich diskutovat na facebookové stránce KohoVolit.eu.

KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Dále čtěte:

Skandální předvolební průzkumy ČT a ČRo

Budou poslanci a senátoři kumulovat funkce i po volbách?

V sobotu začala platit novela, která odstraní billboardy od dálnic

Autor: D K | úterý 11.9.2012 16:11 | karma článku: 4,90 | přečteno: 861x