Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo chce do Senátu? (Praha 12, Praha 4, Praha 8, Praha 2)

V polovině října se budou konat senátní volby. Kdo kandiduje? Pojďmese podívat na minulost jednotlivých politiků, kteří se uchází o mandátv horní komoře.


Předchozí díly: Sokolov, Chomutov, Rokycany, Domažlice, České Budějovice, Litoměřice

Praha 12

O senátorské křeslo se na Praze 12 utká celkem 10 kandidátů. Kandidát ČSSD a zároveň bývalý starosta této městské části František Adámek se před rokem ocitl pod ostrou palbou opozice, když byl nařčen z toho, že v Praze 12 vlastně nebydlí a také z toho, že nenechal opozici prezentovat svůj postoj na městském webu.

Opozice chtěla reagovat na některé nepravdy v informacích o tehdy nové radě, ale Adámek se bránil s tím, že žádnou zprávu ke zveřejnění nedostal. Mezi kandidáty zaujme i sociolog Ivan Gabal, který je jednou z tváří platformy Vraťte nám stát! nebo režisér a herec Vít Olmer.

Praha 4

Štěpánek se do médií vyjádřil v tom smyslu, že levnější projekt nebyl k dispozici. Vysoká cena byla údajně dána také sedmi mosty a mimoúrovňovými kříženími. Za zmínku stojí profesorka Eva Syková na kandidátce ČSSD. Tato významná česká lékařka patří mezi špičky české vědy s mezinárodním renomé.

V poslední době o sobě dala vědět zejména v souvislosti s nelichotivými výroky prof. Cyrila Höschla o nízké kvalitě českých vědkyň jako vysvětlením jejich nedostatečného zastoupení žen na významených postech české vědy, když se proti takovým výrokům ostře ohradila.

Praha 8

Dvanáct kandidátů se o senátorské křeslo utká v městské části Praha 8. Jedním ze zajímavých kandidátů na senátorské křeslo je novinář Viliam Buchert (TOP09). Buchert pracoval v MF Dnes jako redaktor zahraniční rubriky, vedoucí přílohy Magazín Dnes a zástupce šéfredaktora, od roku 2010 do června letošního roku pak jako zástupce šéfredaktora v časopisu Reflex.

Bližší představení zaslouží i profesor Martin Potůček (kandiduje za koalici ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených), který je ředitelem Centra pro sociální a ekonomické strategie při FSV UK. Odborně se zabývá sociální a veřejnou politikou; je také vedoucím odborné Komise pro práci a sociální věci u ČSSD.

Další osobností veřejného života, která se rozhodla bojovat o přízeň voličů ve volbách do senátu, je spisovatelka Lenka Procházková. V poslední době se do povědomí veřejnosti dostala zejména trestním oznámením, které podala v souvislosti s tzv. církevními restitucemi na premiéra Petra Nečase a další členy vlády.

Praha 2

Ve volbách do senátu na Praze 2 se představí celkem 13 kandidátů. Kandidátka ODS Milena Kozumplíková, která se do hledáčku aktivistů a nezikových organizací dostala hned několikrát - v roce 2006 za jejího starostování na Praze 3 proběhla podivná výměna pozemků na Parukářce mezi městem a developerskou společností Central Park Praha, kdy město za 37 tisíc metrů čtverečních získalo jen 4,5 tisíc metrů čtverečních.

Kozumpliková byla kritizována i za netransparentní privatizaci bytů na Praze 3 v roce 2009, za kterou dostala tato městská část pokutu 70 tisíc korun. Zakázka byla totiž rozdělena na dvě menší a místo standardního výběrového řízení bylo osloveno jen pět firem.

Za pozornost stojí kandidát koalice KDU-ČSL-Pirátská strana-Strana zelených Libor Michálek, který se do povědomí veřejnosti dostal zejména upozorňováním na netransparentní praktiky a uplácení na Ministerstvu životního prostředí v prosinci 2010. Tehdejší ministr Drobil (ODS) Michálka odvolal hned poté, co na něj nynější kandidát na senátora podal trestní oznámení. Celou kauzu nakonec v srpnu tohoto roku soud odložil.

Informace v tomto článku byly z části převzaty z webu NasiPolitici.cz, který systematicky shromažďuje informace o politické reprezentaci. Pokud máte zajímavé informace o kandidátech ve vašem obvodu, které by voliči měli vědět, můžete o nich diskutovat na facebookové stránce KohoVolit.eu.

KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Dále čtěte:

Skandální předvolební průzkumy ČT a ČRo

Budou poslanci a senátoři kumulovat funkce i po volbách?

V sobotu začala platit novela, která odstraní billboardy od dálnic

Autor: D K | neděle 9.9.2012 18:11 | karma článku: 7,95 | přečteno: 1215x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 481x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  12:09

Aktualizujeme V islandském Öxnadalu havaroval v pátek autobus s 22 českými turisty. Podle cestovní kanceláře...

Řidič se třemi promile se zaklínil s autem na peronu, smetl ho vlak

16. června 2024  10:12,  aktualizováno 

Více než tři promile alkoholu nadýchal padesátiletý řidič, který v neděli ráno způsobil srážku s...

Marian to slíbil, řekl Zdechovský o Jurečkově záměru skončit v čele lidovců

16. června 2024  11:22,  aktualizováno  11:46

Zvolená poslankyně do europarlamentu Markéta Gregorová za Piráty v pořadu Partie Terezie Tománkové...

Dozorce v ruské věznici se podařilo osvobodit, útočníci jsou po smrti

16. června 2024  10:25,  aktualizováno  11:43

Skupina šesti mužů se v sobotu ve vazební věznici v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska zmocnila...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1168x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik