Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo bude vládnout na Slovensku?

Už za 11 dní půjdou naši východní sousedé k volbám. Co se nyní na Slovensku děje? Jaké strany kandidují? A kdo má šanci dostat se do parlamentu a sestavit vládu?


V roce 2010 získaly na Slovensku středo-pravicové strany těsnou většinu (79 křesel ze 150) a podařilo se jim sestavit vládní koalici.

Porazili tím toho, proti komu se všechny jasně profilovali - stranu Směr-SD, vedenou dosavadním premiérem Robertem Ficem. Po 15 měsících se však tato vláda rozpadla a 10. března 2012 se budou konat předčasné volby.

Jak by mohly volby dopadnout?

Od pádu vlády se uskutečnilo několik volebních průzkumů. Různé agentury, různí respondenti, různé období a díky tomu i různé výsledky. Avšak prakticky všechny průzkumy renomovaných agentur se v něčem shodují:

  • Po pádu vlády si výrazně polepšila strana Směr-SD. Některé průzkumy říkají, že Směr by mohl mít v parlamentu nadpoloviční většinu křesel, tedy více než 75 křesel. Protože Slovensko nemá Senát, získal by Robert Fico v takovém prakticky úplnou kontrolu nad politickým děním, podobně jako se to v Maďarsku podařilo Viktoru Orbánovi.
  • Momentálně má asi největší vliv na preference stran kauza Gorila, ale i jiné kauzy, které v posledních měsících vyplavaly na povrch. Podle posledních průzkumů se situace změnila dramaticky a dlouholetý neohrožený lídr pravice, SDKÚ-DS, si výrazně pohoršil. Naopak svou pozici na pravicovém spektru upevnilo Křesťansko-demokratické hnutí (KDH), které vypadá, že převzalo post lídra.
  • Voliči (a to zejména pravicoví) jsou znechuceni politikou a buď se nechystají volit vůbec, nebo jsou nerozhodnutí. Očekává se, že volební účast bude atakovat nejnižší hranice v historii voleb do slovenského parlamentu. Měla by se pohybovat kolem hranice 50%.

 

     

    Jaké strany kandidují?

    Směr-SD - Směr-Sociální demokracie je dlouhodobě nejdominantnější stranou na Slovensku. Strana byla založena v roce 1999 Robertem Ficem, který je od té doby předsedou této strany. Již vícekrát se jí ve volebních průzkumech podařilo přiblížit se hranici 50% hlasů, ve volbách byl dosud jejich nejlepší výsledek 34,79% ve volbách do parlamentu v roce 2010.

    Přesto se jim tehdy nepodařilo vytvořit vládu a s počtem křesel 62 se ocitli v opozici. Strana se hlásí k politice sociální demokracie a jejím největším rivalem je pravicová SDKÚ-DS. V březnových volbách se předpokládá, že by Směr mohl získat až polovinu křesel v parlamentu.

    SNS - Slovenská národní strana by svým nacionalistickým a konzervativním charakterem měla zapadat spíše k pravicovým stranám. Přesto se tato strana přiklání k spolupráci se Směrem. Je tomu tak proto, že k pravicovému bloku patří jejich největší protivníci - Strana maďarské koalice a Most-Híd, což jsou strany hlásící se k maďarské menšině na Slovensku.

    SNS je vedena Janem Slotou. Její kořeny sahají až do roku 1871, avšak její současná politika je často vnímána jako extrémně nacionalistická. Její preference se pohybují na hranici volitelnosti. V roce 2010 z ní vystoupila dlouholetá členka Anna Belousovová, která spolu s dalšími vytvořila stranu Národ a spravedlnost (NAS). Předvolební průzkumy však naznačují, že NAS pravděpodobně nedosáhne ani hranici 3% potřebnou na příspěvek od státu.

    SDKÚ-DS - Slovenská demokratická a křesťanská unie - Demokratická strana byla prakticky od svého vzniku v 2000 lídrem pravicových stran. Jejím předsedou je od počátku Mikuláš Dzurinda.

    Tato strana už třikrát sestavovala vládu, z toho dvakrát skončila s předčasnými volbami. SDKÚ je stranou, kterou asi nejvíce zastihla kauza Gorila. V nadcházejících volbách se očekává, že zažije svůj nejhorší volební výsledek, pravděpodobně se bude pohybovat okolo 7-9%.

    KDH - Křesťansko-demokratické hnutí je spolu s SNS nejstarší slovenskou stranou. Hlásí se ke křesťanským tradicím, zejména k římskokatolické víře. V minulosti jí byl připisován pád druhé Dzurindovy vlády (2002 -2006), kvůli tzv. Vatikánské smlouvě. V současnosti se očekává, že strana převezme prvenství na pravé straně s volebním výsledkem kolem 10%.

    Most-Híd - Strana probrala pozici Strany maďarské koalice. Narozdíl od SMK, která se v posledních letech pod vedením dnes už bývalého předsedy Pála Csákyho radikalizovalo, Most-Híd hlásá umírněnost a spolupráci Slováků s maďarskou menšinou. Stranu založil v roce 2009 Béla Bugár, bývalý předseda SMK. Výsledek strany se odhaduje 7-8%, dokonce se spekuluje, že překoná SDKÚ-DS.

    SaS - Svoboda a Solidarita vznikla v roce 2009 z politických nováčků. Jejím předsedou je ekonom Richard Sulík, který byl v minulosti poradce ministrů financí levice i pravice. Strana se hlásí k ekonomickému i sociálnímu liberalismu. V předvolební kampani 2010 nejvíce zaujaly tématy dekriminalizáciou marihuany a registrovanými partnerstvími. Jejich voliči jsou především mladí lidé, které zaujala aktivní kampaň na sociálních sítích. Volební preference se pohybují kolem 6-7%.

    V březnových volbách kandiduje i množství nových, či staronových stran. Tady je pár těch nejvýraznějších:

    Před Vánocemi zaujala strana 99%, která ze začátku spustila agresivní teasingovou kampaň, přičemž tajila své představitele. Vystupuje ostře proti současné politické elitě a korupci. Strana zaznamenává úspěch a její preference se pomalu šplhají na hranici volitelnosti 5%.

    Nejsilnější novou stranou je strana Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče. Původně šlo o seskupení 4 lidí, kteří se ve volbách 2010 dostali na kandidátku SaS. Obsadili tu poslední místa 146-150, avšak díky intenzivní kampani přes sociální sítě a v trnavských regionálních novinách (které vlastní Matovič) se jim podařilo dostat se do parlamentu pomocí preferenčních hlasů.

    Později si Matovič už založil stranu, avšak on sám se na kandidátní listinu napsal na poslední místo. Na kandidátce se nachází množství známých osobnosti, kteří však všechny hlásají, že nejsou spojeny žádnou ideologií. Každý z nich v parlamentu plánuje hlasovat pouze dle svého přesvědčení. Strana má reálnou šanci dostat se do parlamentu, podle některých průzkumů má mít více než 7% hlasů.

    O hlasy veřejnosti se uchází i kontroverzní podnikatelka Nora Mojsejová, známá z reality show Šéfka a díky svému vulgárnímu vystupování. Momentálně čelí i obvinění ze zpronevěry. Agentury však nedávají Straně svobodného slova Nory Mojsejovej (SSS-NM) velkou naději. Očekává se, že dosáhne cca 1% hlasů.

     

    Předčasné volby se na Slovensku konají 10.3.2012. Poslední týdny ukázaly, že nálady ve společnosti se neustále mění. Situace se vyostřuje a po celé zemi se konají ostré protesty proti současné vládnoucí garnituře. Lidé jsou unaveni z neustálé korupce a rozkrádání. Uvidíme, jak se to odrazí na výsledku voleb.

    Jedno je však jisté - ať bude vládnout kdokoliv, dostane do rukou zemi, která se zmítá v krizi a jejíž občané jsou velmi negativně naladěni. Budoucí vláda to tedy nebude mít vůbec jednoduché.

    Natália Mičovská, KohoVolit.eu

    Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

    Dále čtěte:

    Kdo (ne)chce referenda? Díl 4.

    Zákon, který pro politiky neplatí

    Kdo odpustil pokuty za znečištění?

    Autor: D K | pondělí 27.2.2012 16:11 | karma článku: 9,01 | přečteno: 1034x
    • Další články autora

    D K

    #Protimluvy_nepravdy_fráze

    Předvolební program ODS se dá rozdělit do čtyř skupin: protimluvy, nepravdy, bezobsažné fráze a opatření, která strana ve skutečnosti prosadit nechce nebo nedokáže.

    14.10.2013 v 9:11 | Karma: 12,05 | Přečteno: 1076x | Diskuse| Ostatní

    D K

    Petr Mach: Lídr pravicových Svobodných

    Petr Mach je český ekonom a bývalý spolupracovník Václava Klause. V roce 2009 spoluzaložil Stranu svobodných občanů, které je také předsedou. Je přesvědčeným klasickým liberálem, nejdůležitější hodnotou je pro něj svoboda. Je důrazným kritikem Evropské unie nebo prosazování zelených ideologií.

    10.10.2013 v 9:11 | Karma: 18,20 | Přečteno: 1389x | Diskuse| Ostatní

    D K

    Z knihkupectví do čela Poslanecké sněmovny – Miroslava Němcová

    Bývalá referentka Českého statistického úřadu, majitelka knihkupectví ve Ždáru nad Sázavou a od roku 1998 poslankyně za ODS působila více než deset let ve vedení Poslanecké sněmovny, prvně jako místopředsedkyně, později jako předsedkyně. Po pádu Nečasovy vlády se stala vedle úřadujícího předsedy Martina Kuby vedoucí osobností ODS. Nyní se jako lídryně této strany bude ucházet o vaše hlasy.

    9.10.2013 v 16:11 | Karma: 7,61 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

    D K

    Tomáš Vandas - spasitel české společnosti?

    Tomáš Vandas, dřívější lídr nechvalně proslulé Dělnické strany, která byla podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu 17. února 2010 zrušena a nynější volební lídr Dělnické strany sociální spravedlnosti (dále jen DSSS), je kontroverzní a rozporuplná osoba české politiky. V následujícím článku se budu snažit objektivně nastínit jeho dosavadní profesní a politickou kariéru. V závěru představím svůj názor na toho člověka na základě jeho odpovědí v pořadu Hydepark z 19.5.2013.

    8.10.2013 v 17:11 | Karma: 8,70 | Přečteno: 1232x | Diskuse| Ostatní

    D K

    Zelený Ondřej Liška

    Ondřej Liška je předsedou i pražským lídrem Strany zelených. Není v politice žádným nováčkem. Přesto o něm není v médiích moc slyšet...

    7.10.2013 v 9:11 | Karma: 8,49 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ostatní
    • Nejčtenější

    Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

    25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

    Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

    Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

    29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

    Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

    Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

    1. května 2024  12:58

    Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

    Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

    24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

    Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

    To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

    1. května 2024  10:17

    Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

    Politolog: Dělníci opustili levici a míří k populistické tyranii většiny

    2. května 2024

    Vysíláme Letošní evropské volby by mohly překreslit politickou mapu starého kontinentu. Posilují totiž...

    Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

    2. května 2024  6:23,  aktualizováno  9:52

    Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

    Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

    2. května 2024  9:16

    Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

    Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

    2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

    Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

    Akční letáky
    Akční letáky

    Všechny akční letáky na jednom místě!

    • Počet článků 395
    • Celková karma 0
    • Průměrná čtenost 1170x
    Podpořeno fondem Otakara Motejla.

    Seznam rubrik