Kam v Praze vyrazit za odpočinkem či zdravým jídlem?

Aplikace na webu zelenamapa.cz obsahuje přes 1600 míst v Praze, od zelených ploch, přes kulturní zařízení a sportoviště, až po kavárny a čajovny. 

Zelená mapa je inspirována původně americkými Green Maps, jejichž počátky sahají do první poloviny 90. let a postupně se rozšířily do více než 400 měst. Jejich cílem je především přispět ke zviditelnění lokalit a zařízení, jejichž provoz je v souladu s principy trvale udržitelného rozvoje. 

Označení míst na české verzi Green Maps je ve většině případů doprovázeno i aktuálními fotografiemi, někdy i odkazem na web místa.  Aplikace také umožňuje uživatelům přidat zajímavé lokality, jež na mapě doposud chybí. Mapa totiž prozatím obsahuje zejména místa v centru a jeho blízkosti.

Prozatím tato netradiční mapa Prahy obsahuje především řadu kulturních institucí, například divadla, klasická kina a galerie. Pokud byste však raději vyrazili za dobrým, ale i zdravým jídlem, může mapa pomoci při hledání restaurace s vegetariánskou či veganskou kuchyní, nebo prodejnou bio či fair-trade potravin. Samozřejmostí je označení nekuřáckých zařízení.   

Zelenou mapu jistě ocení i rodiče, jelikož jsou zde hojně zaznamenána dětská hřiště. Vzhledem k vyznačeným cyklostezkám pak mapa přijde vhod i cyklistům. Vedle toho lze na mapě najít i turistické trasy.

Mapa však upozorňuje i na z různých důvodů problematické oblasti, například znehodnocené lokality či místa vyznačující se častou špatnou dopravní situací. Mimo to lze na mapě najít i unikátní místa, jako již vyklizený squat Milada či Trolejbusový památník na Hanspaulce.

Mapa může jistě být vhodným pomocníkem při plánování volnočasových aktivit. Jednoduché a přehledné ovládání aplikace webu umožňuje i zvolit preferovanou kategorii zobrazovaných značek či vyhledávat lokality podle názvu. 

Bára Nezdarová, KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Drábek, zakázka firmě IBM bez výběrového řízení a mnoho dalšího

Demagog.cz hodnotil výroky místopředsedů stran

Senát dnes jedná o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu

Autor: D K | pondělí 4.2.2013 16:11 | karma článku: 7,19 | přečteno: 570x