Jsou prezidentské volby transparentní?

V lednu budou mít občané České republiky poprvé možnost zvolit si svého prezidenta přímo. Pokud ještě nejste rozhodnuti koho v prezidentské volbě podpořit, máme pro vás tip, kde hledat zajímavé informace.

Má kandidát transparentní účet? Je účet na webu kandidáta skutečně snadno dohledatelný, přehledný a uživatelsky pochopitelný? To vše a ještě mnohem více se budete moci dozvědět na webu http://www.transparentnivolby.cz.

Zde budou již v průběhu listopadu zveřejněny první výsledky projektu, který realizuje  Transparency International ve spolupráci s občanským sdružením Naši politici a studenty Fakulty mezinárodních vztahů VŠE Praha.

TI chce takto podávat veřejnosti informace o skutečné otevřenosti financování kampaní kandidátů na post prezidenta ještě před volbami. Hodnotící kritéria pro monitoring kampaní založila TI nejen na zkušenostech z domácí politické scény, ale při jejich tvorbě se inspirovala také v zahraničí, a to především v USA, kde kampaně probíhají pod veřejnou kontrolou.

V rámci projektu bude TI průběžně zpracovávat odhady skutečných nákladů na pořádání volebních akcí, na inzerci v médiích a billboardech. Na monitoringu se bude podílet také sdružení Naši politici, které bude zpracovávat podrobné životopisy kandidátů na prezidenta a jejich nejbližších spolupracovníků.

Na základě monitoringu, který bude sahat i do období před vstupem prováděcího zákona k prezidentské volbě v účinnost, chce TI také nastavit dobrou praxi transparentnosti jak u prezidentských, tak i dalších volebních kampaní.

Kritéria dobré praxe přitom nesledují pouze finanční stránku kampaně (transparentnost účtu, příjmy/dary, výdaje/náklady). Kritéria dobré praxe sledují veškeré akce, které se v rámci kampaně konají, přičemž důraz kladou i na sledování mediální stránky kampaně. A ani zde nastavení kritérií nekončí, neboť kritéria dobré praxe se zaměřují i na stav po ukončení volební kampaně. Měli bychom se tedy dozvědět například i to, na jaké účely budou použity zbylé finanční prostředky po ukončení kampaně

KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: D K | úterý 20.11.2012 16:11 | karma článku: 7,08 | přečteno: 969x