Je financování TOP 09 opravdu transparentní?

Strana TOP 09 se od svého počátku vychloubá tím, že jako jediná parlamentní strana zveřejňuje své dárce a výše darů na internetu. Ministr financí Kalousek dokonce prohlásil, že strana MÁ transparentní účet. Je tomu ale opravdu tak?


V článku České pirátské strany (duben 2011) to tak nevypadá. Titulek celého textu mluví za vše: „Piráti se baví transparentním účtem TOP 09: Tak transparentní, že není vidět!”.

Piráti v tomto článku píší, že TOP 09 svými výroky mystifikuje realitu a vlastně ani neví, co to transparentní účet je. Pro názornou ilustraci přikládájí transparentní účet vlastní strany (tj. výpis z bankovního účtu strany).

Na webových stránkách TOP 09 nalezneme seznamy dárců za každý rok (tj. od roku 2009 do současnosti) a výpisy z účtu u České spořitelny. Je nutné podotknout, že ani tyto účty nejsou úplné, neboť jsou jejich některé části záměrně začerněny.

Mnohem zajímavější je ale jiná věc. Poměrně pravidelně (tj.skoro každý měsíc) z tohoto účtu odchází milionové částky ve prospěch účtu číslo 10909090/5500, který je veden u Raiffeisenbank. Na stránkách Raiffeisenbank však transparentní účet TOP 09 nenaleznete.

Informace ze článku Pirátské strany jsme znovu ověřili a zjistili jsme, že jsou stále pravdivé i po vice než roce. Rozhodli jsme se tedy požádat o vyjádření volebního manažera TOP 09 Jaroslava Poláčka:

"TOP 09 se zavázala (viz TZ) k tomu, že transparentně odkryje veškeré příjmy, které dostává, a to včetně těch, které vrací (neschválené dary například). V současné době máme účty dva - ČS, což je účet na kterém se shromažďují dary a ze kterého zveřejňujeme všechny pohyby. Dále provozní účet, který máme u RB."

Co k tomu říci? Většinu voličů by jistě zajímaly i pohyby na provozním účtu strany. Jedna věc je zveřejnit, kdo straně dává peníze, a druhá věc je, za co je stran utrácí.

Veronika Bajerová, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Bojí se strany svých slibů z minulých krajských voleb?

Sobotka versus Peake - Kdo neříkal pravdu v Otázkách VM?

Úředníci vzkazují: Porušujte zákon, nic se vám nestane

Autor: D K | úterý 29.5.2012 16:11 | karma článku: 22,23 | přečteno: 1429x