Jak transparentní je kampaň prezidentských kandidátů?

Server transparentnivolby.cz sestavuje žebříček prezidentských kandidátů na základě kritérií dobré praxe a transparentnosti kampaní. U těchto kritérií došlo v nedávné době k několika změnám, které vedly k tomu, že se někteří kandidáti v hodnocení o dost zlepšili.

Soubor kritérií, podle nichž jsou kandidáti hodnoceni, obsahuje nyní 13 položek. Ty jsou rozděleny do čtyř skupin. První jsou kritéria týkající se transparentního účtu, příjmů/darů a výdajů/nákladů, druhá kritéria pro akce konané v rámci volební kampaně, třetí kritéria mediální stránky kampaně a na závěr kritéria po skončení kampaně.

Ke značnému zlepšení v hodnocení kandidátů došlo zejména z toho důvodu, že podle slov ředitele TI Davida Ondračky vzala většina kandidátů monitoring vážně, normálně s transparentnivolby.cz komunikovala a hlavně začala zveřejňovat mnohem více informací o své kampani. To je ukázka politické kultury, kterou má prezident kultivovat. Proto tento přístup David Ondříček velmi oceňuje.

K dnešnímu dni je na prvním místě žebříčku Jan Fischer se suverénním hodnocením – 98 %. U takřka všech kritérií obdržel hodnocení 100 %. Dobře si též vedou Táňa Fišerová, Zuzana Roithová, Přemysl Sobotka a Karel Schwarzenberg. Všichni jmenovaní jsou hodnoceni 90 a více procenty.

Naopak na druhém konci žebříčku se umístil Tomio Okamura, ten se volby ale účastnit nebude. Druhý nejnižší počet procent – 33 obdržela Jana Bobošíková. Té je například vyčítáno, že nezveřejňuje (kromě volebního účtu) informace o nákladech své kampaně, též vůbec neinformuje o dobrovolnících, kteří jí pomáhají, a také nespecifikuje výdaje na reklamu.

Poměrně malé procentní ohodnocení obdržel i jeden z horkých kandidátů na vítěze prezidentské volby – Miloš Zeman. Ten získal jen 59 %, což ve srovnání s většinou ostatních kandidátů je velmi malé číslo. Zemanovi je zejména vyčítáno, že nezveřejňuje počet dobrovolníku, které se účastní na jeho kampani, dále nebyla příliš projevena snaha o komunikaci se zástupci transparentnivolby.cz a také nezveřejňuje optimální zprávu o reálně vydaných financích v čase (např. měsíčně).

Alena Žižková, KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Zjistěte vše podstatné o kandidátech na prezidenta:

Profil kandidátky na prezidenta Taťány Fischerové

Profil kandidáta na prezidenta Vladimíra Franze

Profil kandidáta na prezidenta Přemysla Sobotky

Profil kandidátky na prezidenta Zuzany Roithové

Profil kandidáta na prezidenta Karla Schwarzenberga

Profil kandidáta na prezidenta Jiřího Dienstbiera

Profil kandidátky na prezidenta Jany Bobošíkové

(zbývající profily budou následovat)

11. a 12. ledna 2013 se koná první kolo přímé volby prezidenta ČR. Víte, který kandidát se staví k problémům stejně jako Vy? Kdo Vás chce doopravdy zastupovat? Zkuste si naši Volební kalkulačku

Dále čtěte:

Jaké jsou míry prezidentských kandidátů?

Důvěra v poslance opět na dně!

Kdopak nám to v Hyde Parku nejvíce lhal?

Autor: D K | pátek 11.1.2013 12:11 | karma článku: 6,25 | přečteno: 944x