Hospodaření státu bude průhlednější

Veřejnost by mohla už brzy mnohem lépe kontrolovat, za co stát utrácí peníze. Návrh zákona, kterým se zavádí centrální registr smluv, faktur a objednávek státu, právě dorazil do Parlamentu.


Registr smluv má být portálem, kde budou zveřejňovány smlouvy týkající se prodeje, koupě či pronájmu zboží a služeb uzavřené státem. Díky němu bude posílena možnost veřejnosti kontrolovat nakládání politiků a úředníků s penězi daňových poplatníků.

Návrh kopíruje již existující slovenskou úpravu, která přikazuje orgánům státní zprávy zveřejňovat všechny uzavřené smlouvy. To umožňuje okamžitě vidět, na co se veřejné prostředky používají a za jakých podmínek. Úspory v hospodaření státu se zde odhadují až na 20% všech výdajů. Některé nevýhodné smlouvy se dokonce na Slovensku díky možnosti lepší veřejné kontroly vůbec neuzavřely.

Návrh předložil poslanec TOP 90 Jan Farský. Na přípravě české verze se podílely protikorupční organizace Transparency International, Otevřená společnost a Ekologický právní servis. Pokud bude návrh zákona zamítnut, smlouvy, faktury a objednávky budou podle svých slov dobrovolně zveřejňovat ministerstva spravovaná TOP 09 a rovněž Ředitelství silnic a dálnic. 

Nyní se do 30 dnů k návrhu vyjádří vláda. Poté by měl být zařazen na pořad schůze do prvního čtení. Osud zákona můžete sledovat zde.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Odkryjte už konečně karty, ministře Chalupo

Pospíšil versus Dientsbier - Kdo neříkal pravdu v Otázkách VM?

Nejčastěji Češi dávají úplatky kvůli "techničáku" a u lékaře

Autor: D K | úterý 3.7.2012 16:11 | karma článku: 8,09 | přečteno: 702x