Důvěra v poslance opět na dně!

Výsledky posledního průzkumu potvrzují dlouhodobý trend značné nedůvěry obyvatel k ústavním institucím. Důvěru nadpoloviční části dotázaných si udržují pouze obecní zastupitelstva a starostové, prezident, ombudsman a Ústavní soud. Spokojenost s politickou situací je i nadále minimální.

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) 3. ledna 2013 zveřejnilo prosincové výsledky svého pravidelného výzkumu Naše společnost, ve kterém zjišťuje důvěru občanů k ústavním institucím České republiky. Dotazník zjišťoval důvěru k ústavním institucím celostátní úrovně (prezident, vláda, parlament) i krajským a obecním samosprávám, která je sledována každý měsíc, a také se zabýval důvěrou obyvatel k ombudsmanovi, Ústavnímu soudu a Národnímu kontrolnímu úřadu (NKÚ).

Výsledky nepřinesly oproti předchozím výzkumům výraznější změny. Nejpopulárnější institucí i nadále zůstávají obecní zastupitelstva v čele se starosty, kterým důvěřuje 56 %, respektive 58 % dotázaných. Jedná se sice o mírný pokles oproti listopadovému šetření, avšak ten se nachází v rámci statistické chyby. Svému krajskému zastupitelstvu a hejtmanovi (v případě Prahy magistrátu a primátorovi) již důvěřuje o poznání méně občanů, v prosinci se jednalo o 38 % dotázaných. I toto číslo je dlouhodobě stabilní.

Z celostátních institucí si v prosinci i nadále nejlépe vedl prezident republiky, kterému vyslovilo důvěru 53 % dotázaných. Během celého roku 2012 se prezident pravidelně těšil důvěře přibližně poloviny respondentů, dá se však očekávat, že se po nedávné amnestii jeho výsledky zhorší. Pokud tedy lednový výzkum nebude probíhat před branami věznic. I tak si však pravděpodobně zachová větší popularitu než ostatní ústavní orgány celostátní úrovně. Vládě již od dubna 2012 důvěřuje méně než pětina obyvatel, v prosinci toto číslo kleslo na pouhých 13 % respondentů. Stálost výsledků je s přihlédnutím k neustálým personálním obměnám vlády pozoruhodná.

Hůře je na tom už jen Poslanecká sněmovna, která nedosáhla důvěry ani 20 % obyvatelstva za celý loňský rok, v posledním průzkumu jí pak důvěřovala pouhá desetina respondentů. Horní komora parlamentu dlouhodobě zaznamenává poněkud lepší výsledky. Senátu v prosinci důvěřovalo 24 % dotázaných, což je nejvíce za poslední rok. Skupina občanů, která více důvěřovala prezidentovi, vládě i parlamentu, se skládala hlavně z lidí s deklarovanou dobrou životní úrovní, vysokoškolským vzděláním a přívrženců ODS a TOP 09.

Nadprůměrnou důvěrou se může pyšnit ombudsman (63 %), Ústavní soud (56 %) i NKÚ (48 %). U prvních dvou institucí se jedná a vcelku stabilní číslo, v případě NKÚ je patrný 8% nárůst důvěry od posledního šetření v červnu 2012. S celkovou politickou situací jsou podle průzkumu spokojena pouhá 4 % obyvatel, což odpovídá výsledkům za poslední rok, kdy se spokojenost dotazovaných pohybovala mezi pouhými 3-6 %. Nespokojeno bylo 79 % respondentů, 15 % se názorově pohybuje mezi oběma těmito póly. Celá zpráva CVVM je dostupná zde.

K aktuálně probíhající kampani prezidentských kandidátů si Vám dovolujeme nabídnout jejich profily:

Profil kandidátky na prezidenta Taťány Fischerové

Profil kandidáta na prezidenta Vladimíra Franze

Profil kandidáta na prezidenta Přemysla Sobotky

Profil kandidátky na prezidenta Zuzany Roithové

Profil kandidáta na prezidenta Karla Schwarzenberga

Profil kandidáta na prezidenta Jiřího Dienstbiera

Profil kandidátky na prezidenta Jany Bobošíkové

(zbývající profily budou následovat)

Tomáš Razím, KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

11. a 12. ledna 2013 se koná první kolo přímé volby prezidenta ČR. Víte, který kandidát se staví k problémům stejně jako Vy? Kdo Vás chce doopravdy zastupovat? Zkuste si naši Volební kalkulačku

Dále čtěte

Profil kandidáta na prezidenta Přemysla Sobotky

Kdopak nám to v Hyde Parku nejvíce lhal?

15 otázek pro kandidáty na Hrad

Autor: D K | pondělí 7.1.2013 18:11 | karma článku: 6,20 | přečteno: 834x