Dočkáme se někdy dálnice D8? Díl 2.

Informace o dálnici D8 a její dostavbě se celkem pravidelně objevují v médiích. Není se čemu divit, staví se už několik desetiletí a její dokončení se stále zdá být v nedohlednu. Dočkáme se dostavby dálnice D8 vůbec někdy? Zeptal jsem se zástupců Ústeckého kraje.

Ve svém předchozím článku jsem vylíčil strádání lidí žijících podél silnice z Lovosic do Ústí nad Labem, které je způsobeno průtahy dostavby dálnice D8. Využil jsem webu NapisteJim.cz, kde lze snadno kontaktovat poslance, senátory a obecní zastupitele, abych se dozvěděl, v čem je problém.

Byl jsem velmi mile překvapen, že každý ze tří oslovených poslanců (Jaromír Drábek za TOP 09, Jan Kubata za ODS a Gabriela Hubáčková za KSČM) mi do několika dní odpověděl. Jejich informace se do značné míry překrývají, rozdíl je v podstatě jen v délce odpovědi. Můžete si je přečíst zde.

Podle jejich mínění se zdá, že stavba je pozastavena kvůli jednání Dětí Země a jejím předsedy Miroslava Patrika. Z některých spekulací médií mohlo vyplývat, že stavba stojí kvůli politickému rozhodnutí (např. v období nástupu Víta Bárty na post ministra dopravy). Avšak podle názorů poslanců a podle posledních informací z Ředitelství silnic a dálnic stavba stojí kvůli soudním sporům, které vyvolali ekologičtí aktivisté.

Další důležitou část odpovědí poslanců tvoří otázka financování z fondů EU. „Evropské miliardy“ skutečně ohroženy jsou, protože dokud nebudou hotové projekty, EU peníze na stavbu neuvolní. Optimistická odpověď přišla od paní poslankyně Hubáčkové, které napsala, že stavba bude prozatím financovaná z rozpočtu ČR a finance z EU budou převedeny až následně.

Jistou brzdou stavby se podle pana Jaromíra Drábka zdá být i ústecký magistrát. Investor totiž ještě nedostal stavební povolení od lovosického stavebního úřadu, který zase čeká na zprávu o dopadu na životní prostředí od ústeckého magistrátu.

Nejjednodušší východisko, které z celé situace poslanci nabízejí, je, aby byly žaloby ekologických aktivistů staženy. To by nejrychleji přispělo k dostavbě dálnice. Poněkud nedostačující odpověď následovala na otázku, kdy by stavba měla být dokončena. Jeden z termínů uvedených v odpovědích je rok 2015, další se uvedení konkrétního termínu raději vyhnuli.

Na tomto případu je dobře vidět, že psát poslancům a senátorům má smysl. Nejenže všichni tři odpověděli, ale poskytli užitečné informace a vyslovili jasné názory. Kdybych byl novinář, mohl bych s jejich argumenty dál pracovat. Ale i jako volič vidím, kdo je ochotný se bavit o konkrétních problémech.

Myslím, že poslanci, kteří odpovídají na otázky obyčejných lidí, si zaslouží pochvalu, i když třeba s jejich názory nesouhlasíte. Můžete jim napsat zde: Jaromír Drábek, Jan Kubata, Gabriela Hubáčková.

Jan Buchar, KohoVolit.eu

Dále čtěte

Chyť Jančíka, když to dokážeš!

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 2.

Řebíčkovy stamiliony ukazují bezzubá majetková přiznání

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: D K | pondělí 28.11.2011 15:11 | karma článku: 9,66 | přečteno: 862x