Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demagog.cz bude odhalovat lži politiků

Dá se věřit politikům? Nebo všichni lžou? Dozvíme se odpověď! Od 7. března funguje stránka Demagog.cz, která hlídá výroky politiků a hodnotí jejich pravdomluvnost.


Tým studentů politologie z Masarykovy univerzity spustil projekt, který bude sledovat politické diskuse a hodnotit, jak politici překrucují pravdu. Na několik prvních ukázek z únorových diskusí se už můžete podívat zde. Demagog.cz je přímým pokračovatelem úspěšného slovenského serveru Demagog.sk. Ten funguje už druhým rokem a těší se čím dál tím větší popularitě v médiích, ale i veřejností.

Co je projekt demagogie a odkud přišel?

Inspirace na dnes už česko-slovenská projekt přišla z Ameriky. Během minulé volební kampaně, v níž nakonec zvítězil Barack Obama, vznikl projekt PolitiFact.com. Jeho idea je očistit politickou diskusi od lží a zavádění. Tým lidí monitoruje politické diskuse a následně analyzuje a ověřuje pravdivost jednotlivých výroků politiků. Nápad se stal natolik úspěšným, že stránka se dnes honosí nápisem: výherce Pulitzerovy ceny.

Na Slovensku přišli s nápadem dva studenti Masarykovy univerzity - Ondrej Lunter a Matej Hruška. Rozhodli se vytvořit web podobný PolitiFact.com a jeho staršímu předchůdci FactCheck.org. V souvislosti s jejich studiem v Brně přišel nápad projekt přinést i do Česka. V současnosti na projektu pracuje 11 stážistů, které vede Tereza Skládanková. Aktivní podporu poskytují i ​​sami zakladatelé.

Jak Demagog.cz funguje?

Ze začátku bude tým ověřovat výroky z nedělní relace České televize Otázky Václava Moravce, později by rád rozšířil působení i na další relace. Zatím autoři slibují, že na webu přibude nová analýza každé úterý.

Práce probíhá vždy v týmu, který se skládá z analytiků vedených expertem, tj. Terezou Skládankovou. "Většinou v pondělí ráno dostaneme přepis pořadu, já ho projdu, vyberu z něj faktické výroky, které jsou ověřitelné, a roznesu je mezi analytiky. Ti hledají relevantní zdroje a píšou k výrokům své komentáře. Všechno se vrátí zpět ke mně a společně zhodnotíme, jestli jsou použité zdroje opravdu relevantní. Pak to pošleme našemu metodologovi ze Slovenska, který všechno zkontroluje ještě jednou. A až pak, někdy během úterý, zveřejníme na stránkách demagog.cz naše zjištění," řekla pro Skládanková.

Jednotlivé výroky jsou označeny jako: pravda, nepravda, zavádění nebo neověřitelné. Bližší informace k metodice práce a o samotném projektu naleznete zde.

Co je cílem iniciativy?

Demagog.cz má sloužit novinářům, moderátorem politických debat, veřejnosti, ale i politikům samotným. K dispozici, kromě ověření výroků, budou i přehledné tabulky a grafy, ve kterých by se nikdo neměl mít problém zorientovat.

Novináři a moderátoři by na stránce měli najít hodnotná fakta. To by jim mělo usnadnit a doplnit jejich práci při přípravě článků/diskusí. Častokrát není v jejich síle v krátkém čase zkontrolovat všechna fakta a informace, které dostanou. Právě díky projektu budou mít již ověřená data k dispozici na jednom místě.

Projekt má za cíl informovat veřejnost pravdivě a kriticky. Politici si častokrát upravují pravdu tak, aby zněla lákavěji pro voliče. Díky webu si lidé budou moci prohlédnout reálné a nestranné výsledky diskusí a na jejich základě se rozhodnout, komu dají svůj hlas.

Politici si budou muset dávat větší pozor na to, co říkají, protože jinak budou konfrontováni. Budou vědět, že je tu někdo, kdo si opravdu dá tu námahu a ověří jejich tvrzení. Na druhé straně, díky nové iniciativě snadněji dokáží pravdivost svých tvrzení a tím očistí svou osobu před veřejností.

"Cílem Demagog.cz však není bezpodmínečně si nárokovat absolutní pravdivost a úplnost zveřejněných informací. Smyslem projektu je v první řadě zvýšit informovanost veřejnosti a případně dávat podnět k rozproudění (veřejné) debaty o skutkové podstatě prohlášení politiků," píší na své stránce autoři.

Kritika

Na adresu podobných iniciativ zaznívá kritika, že nejsou dostatečně objektivní. Analýzy vytvářejí lidé se svým politickým přesvědčením, a tím jsou náchylnější přiklánět se na sebou preferovanou stranu. Ondrej Lunter v rozhovoru pro DataBlog.cz přiznal, že si toho je vědom: "bohužel vytváříme černobíle realitu. Škatulkujeme ji a ono se to ne úplně vždycky dá. Občas je jedna pravda závažnější než druhá. S tím ale musíme pracovat."

"Když politik řekne, že růst HDP za jeho vlády byl 5,5% a on byl ve skutečnosti 5,2%, uvádíme to jako zavádějící, protože si přilepšil. Ale pokud by se posunul o dvě desetinná místa pod 5,5, tak by si de facto pohoršil. V tom případě to bereme jako pravdu, protože vidíme, že v tom nebyl nějaký úmyslu."

Objektivnost se autoři snaží zajistit třístupňovou kontrolou. Ověřování faktů projde analytiky, expertkou a nakonec autory myšlenky. "Každý z hodnotitelů má obvykle jiné politické názory," řekla Tereza Skládanková, "čímž se eliminuje možnost převážení jednoho politického myšlení."

Sám Václav Moravec na svém facebookové profilu projevil nadšení z této iniciativy: "Je to skvělá zpětná vazba a mám radost, že tomu budou studenti věnovat svůj volný čas. Proto velké díky! Pokud odvede pečlivě analytickou práci, bude to vynikající zdroj informací pro přípravu dalších pořadů."

Natália Mičovská, KohoVolit.eu

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Masarykova debata o školném

Diskuze nejen o vysokých školách a divadlech

Vzdělání jako fastfood?

Autor: D K | pondělí 12.3.2012 16:11 | karma článku: 10,15 | přečteno: 1228x
  • Další články autora

D K

Vojtěch Filip preferuje činy před sliby

Vojtěch Filip je známou politickou postavou a dlouholetým předsedou komunistické strany. Narodil se v roce 1955 v Jedovarech a na brněnské Universitě Jana Evangelisty Purkyně (dnešní Masarykově universitě) vystudoval práva.

18.10.2013 v 9:11 | Karma: 6,01 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

D K

Jana Bobošíková - kandidátka do všech voleb

Za posledních šest let kandidovala Jana Bobošíková na různé funkce už devětkrát. Od roku 2009 kandidovala do všech celostátních voleb, dvakrát se ucházela o místo senátorky a jednou o pozici pražské zastupitelky.

17.10.2013 v 9:11 | Karma: 6,51 | Přečteno: 692x | Diskuse| Ostatní

D K

Bohuslav Sobotka – předseda sociálních demokratů

Bohuslav Sobotka je dlouholetý člen a funkcionář České strany sociálně demokratické, jejíž stranické myšlenky hlásá. Do povědomí lidí se dostal jako ministr financí ve vládách Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka. Dříve také jako jeden z nejmladších politiků, později jako stranický oponent Michala Haška v ČSSD a její následný předseda.

16.10.2013 v 16:11 | Karma: 7,38 | Přečteno: 885x | Diskuse| Ostatní

D K

Nová politická hvězda - Tomio Okamura

Jaký je Tomio Okamura? Myslí to s námi dobře nebo se nás snaží napálit? Každopádně rozděluje českou společnost jako v politice málokdo. Populární je díky svým snadným řešením palčivých společenských otázek. Ze stejného důvodu má i mnoho odpůrců.

15.10.2013 v 16:11 | Karma: 8,04 | Přečteno: 1623x | Diskuse| Ostatní

D K

Rozšířená verze Volební kalkulačky pro fajnšmekry!

Na žádost uživatelů volebnikalkulacka.cz jsme se rozhodli spustit beta verzi rozšířené volební kalkulačky!

14.10.2013 v 16:11 | Karma: 13,25 | Přečteno: 2876x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik