Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

K posudku samému: Většina z něj se netýká merita kritiky, tedy tzv. Henychova vzorce, kde se sčítají procenta chybovosti. V posudku je například drobná výtka k postupu, kdy počet chyb se zpětně počítá k chybovosti, neboť tím dochází k zanesení zaokrouhlovací chyb.

K meritu sporu, tedy ke sčítání procent, se posudek odvolává pouze na slovíčko "celkem" použité v příkladu uvedeném v důvodové zprávě k zákonu, a to tak, že "sčítání procent je ve shodě s dokcí ZÁKONA", tedy tak, jako by to slovíčko "celkem" bylo použito nikoli v příkladu použitém v důvodové zprávě, ale v zákoně.

Přitom v preamuli posudku se výslovně píše, že účelem posudku není řešitjazykovou, nýbrž matematickou interpretaci zákona.

Důvodová zpráva není a nemůže být součástí zákona, ježto nepodléhá schvalování. Kdo seděl v zastupitelstvu libovolné obce, ví, že se hlasuje o textu usnesení, nikoli o textu důvodové zprávy, kterým předkladatel zdůvodňuje, proč by zastupitelé měli usnesení přijmout.

Slovíčka použitá v důvodové zprávě k zákonu nejsou předmětem projednávání a hlasování, neprošla schvalovacím procesem, tudíž nemohou být zdrojem práva.

K meritu samému: Prováděcím zákonem se jako příslovečná nit vine nevyslovený (tím však závaznější, protože zřejmě považovaný za tak samozřejmý, že jej není třeba vyslovovat) předpoklad, že precentuální (relativní) chybovost celého souboru podpisů je přibližně stejná, jako percentuální chybovost dostatečně velkého vzorku a že vezmeme-li větší (například dvojnásobný) vzorek dostatečně velkého vzorku, jeho chybovost se podstatně nezmění (např. nezdvojnásobí), nýbrž pouze zpřesní. Multiplicity zákon evidentně nebere v úvahu a jejich vliv se stejně "sčítáním procent" nedá odhadnout. V tomto kontextu má zákon jedinou interpretaci: Je třeba vzít relativní chybovost souhrnného vzorku sestávající z obou vzorků, nikoli jejich součet.

0 0
možnosti
JJ

Jára Cimrman žije. Jeho jméno je Vladimír Smejkal. Znalec (dokonce soudní!) v oborech

řízení, plánování a organizace ekonomiky se zvláštní specializací na posuzování a přezkoumávání vztahů, smluv, cen, náležité péče a péče řádného hospodáře a dalších skutečností podle obchodního zákoníku,

odvětví ceny a odhady se specializací elektronika, kybernetika, nehmotný majetek, oceňování podniků, know-how, duševního vlastnictví a pohledávek, posuzování přeměn, fúzí a rozdělení společností, oceňování majetku, jmění, vkladů a vypořádacích podílů, posuzování přiměřenosti cen nebo směnných poměrů cenných papírů, výše vypořádání a dalších úkonů podle obchodního zákoníku

elektronika,

kybernetika,

odvětví výpočetní technika, kriminalistika odvětví informační systémy, ochrana dat a kriminalistická počítačová expertiza, školství a kultura odvětví umění literární, se zvláštní specializací tvorba, distribuce a užívání autorských děl.

0 0
možnosti
PK

S přímou volbou jsou počáteční české typické problémy, ale až se bude volit za 5 či 10 let, bude to v pohodě. Nekvalita předpisů všeobecně je ale u nás hrozná. Uvedu příklad - důchodci těžce nesou, že od ledna budou veškeré jejich výdělky zatíženy 19% daní, takže nemohou čerpat základní odpočet, t.j. cca 25 tis.Kč. Zákonodárce však definoval důchodce jako osobu, která 1.1.2013 pobírá starobní důchod. I na radu správy soc.zabezpečení svým kamarádům stačilo vyřídit si pozastavení důchodu na 1 den (1.1.) a dotyční daň nemusí platit. Kalouskův pracovník v podstatě v televizi 28.12. tuto možnost potvrdil, jen blabla mluvil něco o vypočítavosti a nekorektnosti.

1 0
možnosti

Ona dostatečná prasárna je už samotná přímá volba hlavy státu

1 8
možnosti
JS

Pořád lepší než volba nepřímá.

7 1
možnosti
  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik