Chyť Jančíka, když to dokážeš!

V posledních několika týdnech vypluly na povrch nové kauzy bývalého starosty Prahy 5 Milana Jančíka. Tento Prostějovský štír, dlouholetý starosta Prahy 5 za ODS si poslední plodné období prožil bezmála před deseti lety v roce 2002, kdy na Mánesově mostě srazil policejního strážníka. Případ byl tzv. „smeten ze stolu“ a jako pouhý přestupek postoupen na Magistrát, kde se ztratil v propadlišti dějin.

Tomuto incidentu předcházelo odpuštění 40 milionů z kupní ceny zprivatizované budovy Ženských domovů v Praze 5 (též rok 2002) a následoval jej odprodej Sanopzu v ulici Na Cihlářce, oproti původnímu odhadu města podhodnocený o 15 milionů korun.

Jančíkova mediální popularita poprvé kulminovala v květnu 2005, kdy se o Jančíka začal zajímat útvar protikorupční policie v souvislosti s „kauzou České dráhy“, kdy Jančík nechal pod falešnou záminkou převést na účet advokátní úschovny sumu 233 milionů z pokladny města. Právnická firma měla na úrocích z uložených peněz inkasovat až 1,5 milionu korun, jež by jinak připadly městu.

Navzdory silné stranické opozici i nevoli občanů, jež Jančíkovi přidělili druhý nejnižší počet preferenčních hlasů, obhájil v komunálních volbách 2006 post starosty Prahy 5. V současné době prosáklo na povrch několik dalších prohřešků z repertoáru pana Jančíka. V roce 2004 měl pronajmout soukromé firmě EkoMotol CZ pozemky motolské skládky za 100 korun ročně, přičemž její obrat činí 30 až 60 milionů korun za rok (do doby před uzavřením smlouvy vykazovala firma obrat do 200 tisíc korun ročně).

Na závěr svého funkčního období stihl Jančík nakoupit pro své podřízené 10 permanentek do luxusního fitness v obchodním centru Nový Smíchov v ceně bezmála 220 tisíc korun bez možnosti dohledat, kdo konkrétně tyto vstupy využíval.

Pro obvinění z trestného činu měl být Jančík stíhán již v roce 2007, vrchní státní zastupitelství stíhání zamítlo z důvodu nedostatečných formálních náležitostí trestního oznámení. V roce 2010 byl Jančík odvolán z vedení pražské ODS, dle lídra pražské ODS Davida Vodrážky, kvůli jeho kontroverznímu mediálnímu obrazu.

V roce 2011 se rozhodla agentura Transparency International podat na Jančíka trestní oznámení kvůli působení Agentury Praha 5, jež pro městskou část vymáhá nájemné za nevýhodných podmínek. Dle výpovědi radní Naděždy Kratochvílové přišlo město v souvislosti se smlouvou s touto agenturou o zhruba 15 milionů korun.

Nezdá se Vám taktéž, že na jednu politickou kariéru je to až příliš mnoho skandálů? Jak mohou chování místopředsedy pražské ODS dopustit ostatní členové? Neuvažují o jeho odvolání? Využil jsem služby NapisteJim.cz a kontaktoval člena pražské ODS poslance Davida Vodrážku. Dotaz si můžete přečíst zde.

Zeptal jsem se ho, zda odvolání Jančíka, jež vzešlo z jeho iniciativy, bylo pouhým populistickým gestem či plánuje nějaké další kroky k důslednému vyšetření Jančíkových mediálních kauz a směřuje tak k očištění Jančíkova jména (i jména pražské ODS) či potvrzení podezření a jeho následné spravedlivé potrestání. V současné době čekám na odpověď. Vlastní dotaz můžete položit zde.

Jakub Skala, KohoVolit.eu

Dále čtěte

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 2.

Řebíčkovy stamiliony ukazují bezzubá majetková přiznání

Jak se má bojovat proti korupci

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: D K | čtvrtek 24.11.2011 15:11 | karma článku: 36,90 | přečteno: 5322x