Chcete se zbavit problému ve vaší obci? Nový web vám pomůže

Trápí vás černá skládka, špatně označený přechod nebo soustavné rušení nočního klidu a nevíte, na koho se obrátit? Nedávno byl spuštěn nový web Lepší místo, díky němuž můžete upozorňovat na problémy ve vaší obci. Díky tomu příslušné úřady získají přehled o tom, co občany skutečně trápí.


Zhruba před třemi lety přišel s myšlenkou projektu Lepší místo Jiří Rozvařil z Poděbrad. Začal ho vyvíjet spolu s programátory převážně z pražské IT společnosti PNB. Jednoho dne si v Kolíně cestou na oběd u přechodu pro chodce všiml hromady asfaltu, která tam zůstala zřejmě po opravě silnice. Nejdřív se rozzlobil, jak je možné, že tam nikomu nevadí. Pak ho napadlo, že prohřešek město či jiný kompetentní úřad třeba neodstraní, protože o něm jednoduše neví.

Zrodil se nápad na informační systém, kde se žádný problém neztratí nebo neusne jako v případě mediálních kauz. Problém zůstane v systému nevyřešený jako vykřičník napořád. V případě, že se vyřeší, označí se a odkazuje na dobrou práci úřadu.

Nápad se líbí i představitelům obcí. Současné vedení Kolína je údajně z webu nadšené. Autoři projektu rovněž jednají s radnicí deset kilometrů vzdálené Kutné Hory, kde se Lepší místo líbilo, dokonce vyšel článek v tamějším městském zpravodaji, konečné slovo ale zatím nepadlo. Jedná se rovněž se zastupiteli Poděbrad.

Autoři doufají, že úřednicí časem rovněž pochopí, že Lepší místo pomáhá také jim. Minimálně v tom, že když občan místo zákonné žádosti o poskytnutí informace či podnětu napíše na Lepší místo, ubude úředníkovi papírování. Díky snadné vizualizaci problému si kdokoliv může udělat názor, zda a jak jednotlivý úřad pracuje. Pokud se ukáže, že dobře, tak nikdo nemůže remcat, že “na úřadech zaměstnanci nic nedělají”.

Rozhovor se spolutvůrkyní projektu Lepší místo čtěte na DatabloguKohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Kde je slíbený audit, pane ministře Chalupo?

Platy politiků jsou k dohledání na Internetu

Řidiči zvolili nejhorší výmol v republice, je na Třebíčsku

Autor: D K | úterý 4.9.2012 16:11 | karma článku: 7,22 | přečteno: 590x