Chcete lépe vybírat krajské zastupitele? Vláda říká ne

Na programu schůze poslanecké sněmovny, která začíná příští týden, je zařazen nenápadný návrh skupiny poslanců ČSSD, KSČM, TOP09 a VV, který může mít dalekosáhlé důsledky.


Snižuje totiž potřebný počet "křížků," které potřebuje kandidát do krajského zastupitelstva, aby přeskočil na první místo kandidátky. Až dosud k tomu bylo potřeba 10% hlasů. Navržená změna snižuje tento práh na 5%. Do zastupitelstev by se tak mohly mnohem snadněji dostat výrazné osobnosti z "nevolitelných" míst.

Líbí se vám tato změna? Vládě zřejmě ne. Vláda zaujala k zákonu negativní stanovisko, které odůvodnila především tím, že v budoucnu připraví vlastní, lepší novelu volebního zákona. Kromě toho, krajské volby už jsou za dveřmi a prý by nebylo vhodné měnit podmínky takto na poslední chvíli. (V principu ale s návrhem samozřejmě souhlasí...)

Nebyl by to první zákon, který vláda potopila s odůvodněním, že chystá nový a lepší. Už dva roky například čekáme na nový a lepší služební zákon nebo zákon o financování stran. A pokud 6 měsíců připadá vládě jako příliš šibeniční termín pro změnu volebního zákona, sdělujeme vládě, že nám jako voličům to nevadí. Rozhodně ne více než například překreslení volebních obvodů v Praze necelé 4 měsíce před volbami v roce 2010.

Při volbách v roce 2010 občané masivně použili preferenční hlasy a ukázaly stranám, že o složení zastupitelských sborů rozhodují nikoliv stranické sekretariáty, ale voliči. Navržený zákon může tento nástroj v rukou veřejnosti ještě posílit, proto nenechte vládu, aby jej "torpédovala".

Martin Archalous (Právnická fakulta UK), Inventura demokracie

Dále čtěte:

Jak by se měla jmenovat nová strana Karolíny Peake?

Bárta, Bendl, Šilar – Kdo neříkal pravdu v Otázkach VM?

Kdo hacknul databázi členů ODS?

Autor: D K | úterý 24.4.2012 16:11 | karma článku: 22,03 | přečteno: 1293x