Čekání na Drábka

Na jaře roku 2010 slibovaly politické strany více žen v politice a větší institucionální zakotvení příležitostí žen ve společnosti. Ve většině zůstalo jen u slibů.


Samotná koaliční smlouva zabezpečení rovných příležitostí žen a mužů nezmiňuje. V dodatku ke koaliční smlouvě se ale následně uvádí, že „Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů včetně související administrativní podpory přejde do gesce MPSV“.

Česká ženská lobby jménem své předsedkyně Jany Smiggels Kavkové reagovala otevřeným dopisem z 23.8., v němž žádala vysvětlení důvodu přesunu.

Premiér na dopis reagoval na konci září s tím, že „Rada vlády pro rovné příležitosti se pod MPSV přesouvá z toho důvodu, že jejím předsedou má být pan ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek“. Její činnost má být obnovena někdy během zimy.

Rada do prázdnin působila pod Úřadem vlády, pod nímž působí také zmocněnkyně pro lidská práva, tj. post, který naopak koaliční smlouva původně zrušit chtěla. Nikdo ze členů a členek Rady nebyl podle Jany Smiggles Kavkové informován. Michaela Marksová-Tominová, stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti, kritizuje samotný přesun. Tématika Rady podle ní patří pod Úřad vlády, nikoliv MPSV.

Souhrnná zpráva o plnění Priorit a postupů vlády při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže v roce 2010 uvádí rozdíl ve výši mzdy u mužů a žen až 26 %. Dokument také zmiňuje, že pouhých 16 % žen sedí v dozorčích a správních radách. O slabém zastoupení žen v politice nemluvě. Zpráva bývá zpravidla projednávána v první polovině roku, na základě organizačních přesunů a omezení činnosti Rady se dostala k projednání až v říjnu.

Ačkoliv koalice na veřejnosti deklaruje snahu v oblasti rovných příležitostí, mnozí politici o ni nestojí. Podle senátora Jaroslava Kubery za ODS bude jen dobře, když Rada přestane existovat, jak uvedly parlamentnilisty.cz.

Jelikož termín obnovení činnosti Rady nebyl stále veřejně známý, zeptala jsem ministra Drábka prostřednictvím portálu NapisteJim.cz. V odpovědi ministr uvedl, že by Rada měla být uvedena v činnost 1. prosince 2011. K přesunu pod své ministerstvo uvedl: „Problematika rovných příležitostí žen a mužů úzce souvisí se sociální oblastí a zaměstnaností. V této souvislosti proto nevidíme v činnosti této Rady a ministerstva zásadní rozpor. Jmenováním předsedy Rady a následně dalších členek a členů dojde ke zlepšení její činnosti a prosazování rovných příležitostí žen a mužů se na institucionální úrovni posílí.“

Přesun na základě usnesení vlády ČR č. 876 skutečně proběhl, včetně vyčleněných finančních prostředků ve výši 984 tis. Kč. Dokument rovněž uvádí, že schvaluje „přesun finančních prostředků odpovídajících dotačnímu programu Domestic and Gender-Based Violence & Mainstreaming Gender Equality and Promoting Work-Life and Balance, spolufinancovaného z prostředků Finančních mechanismů Norska v hodnotě 329 tis. Kč na rok 2012.“

Finanční mechanismy Norska, tj. memorandum o zahraniční pomoci, sice mají v programu 14. bod z 19. uplatňování hlediska rovných příležitostí mužů a žen, ale žádný z projektů, který byl realizován v období 2004-2008 se fakticky rovnými příležitostmi nezabýval.

1. prosince 2011 činnost Rady pro rovné příležitosti žen a mužů přešla pod správu MPSV a jejím předsedou se stal ministr Jaromír Drábek, ale o její činnosti na stránkách MPSV nelze nic najít. Ani samotnou Radu. V tématice rovných příležitostí lze na webu ministerstva dohledat pouze Iniciativu Společenství Equal, jejíž poslední aktualizace je stará dva roky.

Při přesunu mělo podle odpovědi ministra dojít i k jmenování členek a členů Rady, aby došlo ke zlepšení činnosti. K tomu podle dostupných informací nedošlo. Přitom po podzimním projednání Souhrnné zprávy vydala vláda České republiky usnesení, v němž premiér „ukládá členu vlády, do jehož působnosti patří rovné příležitosti žen a mužů, a předsedovi Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů předložit vládě do 30. 4. 2012 Souhrnnou zprávu o plnění Priorit a postupů vlády při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže v roce 2011.“ Zatím se ale nezdá, že by činnost Rady, po skoro roční odmlce, byla fakticky obnovena.

Klára Zelenková, KohoVolit.eu

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte

 

Baví se s námi poslanci a senátoři?

Maďarsko už není demokracií

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 7.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: D K | středa 11.1.2012 17:11 | karma článku: 9,76 | přečteno: 1085x