Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HN

Letzte Version

14. 9. 2012 18:05
Po dlouhé době

zase "polykám písmenka" v knížkách a musím se přiznat, že televize teď u mne nemá šanci. ;-)

0 0
možnosti

jarinka

14. 9. 2012 14:57
Číst kvalitní knihy je

chvályhodné, ale není to jediná činnost, kterou si člověk může udržovat a rozvíjet svůj mozek. Není na škodu se občas potrápit s matematikou, až se z hlavy kouří. Mozek také dobře a výhodně zaměstnám, když si jdu lesem a přemýšlím si jen o sobě. Četba může mít tu nevýhodu, že čtenář prožívá příběh někoho jiného než ten svůj, dokonce chce být takový jako hrdina románu, což je špatné.

0 0
možnosti
ZM-NR

Z mechu - nová registrace

14. 9. 2012 16:10
Re: Číst kvalitní knihy je

aky je možné hrát šachy. V jednou oddíle měli pána přes 50., tituly Doc., Dr. , CSc. a měl ELO malinko přes 1500. Pak nějací 16letí kluci, kteří mělo to ELO přes 1700, tj. o třídu lepší. Ten pán měl docela slušnou vědeckou kariéru, jako hráč byl ovšem dobrý jako lepší hospodský hráč. Ti kluci byli běžní hráči, myslím že průměr výkonnosti hráče v klubu byl vyšší než měli oni sami.

Věkem mozek je méně výkonný, ale určitě je lepší ho něčím trénovat. A klidně dělat to, co člověka baví. Nemusí tu být absolutní vysoký výkon, jak u toho pana docenta, co hrál šachy. Klidně číst knižky, hrát šachy a nebo se začít učit novou cizí řeč. Tady to může klidně dopadnout, že se ji dotyčný stejně nenaučí. Měl jsem strýce, který po 60 začal trpět demencí, dožil se jen 62 let. Přitom to byl vysokoškolák, šéf účtárny. A nebo klidně začít studovat něco na vysoké škole. dnes jsou obory a náročnost, že by to člověk mohl dokázat i s tou demencí.

0 0
možnosti
ZM-NR

Z mechu - nová registrace

14. 9. 2012 12:11
Zajímavá úvaha - a ještě něco k tomu

Autorka mluví o lide, kteří nečtou, že jim zakrní mozek - mými slovy. Čtením myslí číst něco ušlechtilého, tedy časopis se tak moc nepočítá, kniha ano. Obávám se, že u řady knih je ta kvalita na úrovni časopisu. A taky proč by četba časopisu nebo novin nemohla rozvíjet mozkovou činnost? Politické komentáře a úvahy, pokud je psal inteligentní člověk a ne novinář dryáčnického stylu, tak můžou podpořit vlastní úvahy více než čtení kdejakého čtiva (knih).

Ale hlavně, cože autorka neuvažuje, že lidi rozvíjejí svůj mozek v zaměstnání? Dnes přece téměř všude dějalá náročnou činnost, který by každý nezvládl. Pečlivé výběry, vš je nutný předpoklad, ale vůbec nezaručuje přijetí a kvality pro tak náročnou práci. Je třeba znát i firemní kulturu atd. Jeden by získal dojem, jak si v té práci člověk moze procvičí, pokud má aspoň tu maturitu, což dnes má skoro každý. Autorka má pravdu, kdo má rozhled jen z té práce a případně koukání na televizi, tak jeho mozek může zdegenerovat nečinností.

0 0
možnosti
ZM-NR

Z mechu - nová registrace

14. 9. 2012 12:17
Re: Zajímavá úvaha - a ještě něco k tomu

Činnost v práci totiž mozek sice vyžaduje, ale nijak ho nerozvíjí - u většiny lidí. V lepším případě ty lidi znají svůj obor, ale jinak jsou naprostými omezenci. Někdo se domníval, že takovým odborníkem je současný ministr financí. Odborník na finance, ale jinak rozhled primitiva (co vidí jen do baru či sklenice).

Autorka má pravdu, tím že člověk dělá v práci cvičenou opici (naučené činnosti), tak si mozek moc nepocvičí. Když psal Engels "Podíl práce na polidštění opice", tak zřejmě šlo o práci řemeslnou, kde ten mozek člověk více používal. Zkrátka z práce člověk leda zblbne a hrdost na pracovní zařazení je hloupou věcí. Že někdo šéfuje týmu účetních nemusí znamenat, že není sám pěkný omezenec, i když třeba s diplomem. Jinak je dosti inženýrů, kteří do roka nepřečtou jedinou knihu, nepočítám sem odborné publikace či manuály, kam nahlíží v práci. Myslím tím beletrii, cestopisy a naučnou literaturu (tj ne brak).

1 0
možnosti
PH

petrph

14. 9. 2012 12:07
každý kulturní přenos má svoje

Ve skutečnosti musí mozek pracovat i při sledování filmu v TV. Protože tam - na rozdíl obvykle od knihy neprobíhá děj kontinuálně, ale je tvořen jen krátkými střihy nahraného děje-v délce tak desítek vteřin. Pak se zase děj přepne na další střih (třeba místně či časově zcela vzdálené,i do minulosti), čili mozek musí neustále kombinovat , dohledávat styčné body těch střihů (osoby, jednání) a vytvořit si sám dlouhodobý kontinuální obraz toho děje... Jistěže, pokud jde o nějaké pipf paf tak o to nejde, ale mnohdy stačí jen na těch pár desítek vteřin jednoho střihu odvrátit hlavu a už nedokážete pochopit proč ona ho nemá ráda, nebo proč on jí leze do postele....ale jsou i závažnější témata, že

0 0
možnosti
Í

í-mejlka

14. 9. 2012 12:04
Tak

Tak hlavně!! Nepropásnout Lauren Groff - Příšery templetonské!!! Na první pohled opravdu "bichle" - ale to blaho při čtení. Už moc dlouho se mi nestalo, abych mohla knihu jednoznačně a vřele doporučit.

0 0
možnosti
PD

Glock Mark XXVI

14. 9. 2012 12:59
Re: Tak

O čem to je? Něco jako Stepforské paničky?

0 0
možnosti
JC

Jarcho

14. 9. 2012 11:51
Nejde o mozek.

Jde o oči.

1 0
možnosti
  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1663x
Komentáře, příběhy, fejetony...

Seznam rubrik