Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DP

Daniel P.

3. 5. 2012 16:51
naprostý souhlas

0 0
možnosti
C

certik_bertik

3. 5. 2012 16:18
absurdní

nápad, řetězce jsou tady proto, aby generovaly zisk, ne aby se staraly o veřejné zdraví. Jednání na nákupu probíhají tak, že dodavatelům řeknou že je jim jedno co to bude, hlavně že je to levný, pak se nedivte, že pečio v supermarketu nechutná, jak by mohlo, když se do těsta místo mouky přidávají dřevěné piliny jako za války. Ono do 10% pilin se to nepozná, a do 40% se to ještě dá jíst

0 0
možnosti
DP

Daniel P.

3. 5. 2012 16:53
Re: absurdní

Jo, řetězce ať si generujou zisk, ale ne podvodně. Klidně ať tam mají rohlík se složením 40% dřevěný piliny, ale ať to na něj jasně napíšou. Pokud je to "pečivo pšenično žitné", je to podvod.

0 0
možnosti

Bára33

3. 5. 2012 12:22
O zdraví se má každý starat sám

Milá paní, váš titulek a úvodní odstavec je jak vystřižený z příruček marxismu - leninsmu. Ano, firmy (a koncerny a ochodní řetězce) jsou tu pro to, aby úspěšně podnikaly a vytvářely zisk - nikoliv od toho, aby se staraly o naše zdraví. O to se má starat každý jedinec především sám. A to hlavně tím, že nekoupí kdejakou srač. ku, jen když je levná. Kdyby to lidi nekupovali a takové potraviny zůstaly ležet na regálu, tak by se výrobci hodně rychle snažili nahradit to kvalitními potravinami. Jenže malý český človíček "spase" všechno - jen když je to levné a on si toho může koupit hodně (proto má taky většina národa nadváhu)

1 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

3. 5. 2012 13:14
Re: O zdraví se má každý starat sám

Firma v normálním prostředí tu není od toho, aby vytvářela zisk a nic jiného. Normálně firma poskytuje určitou službu. Za tuto službu má určitý zisk. Pokud někdo koupí potraviny levnějšího typu, např. bůček místo libového masa, tak to je v pořádku. O tom myslím článek nebyl. Pokud ale firma prodává různě zkažené potraviny, které všelijak recykluje - otře se plíseň z povrchu, opláchne se v octě, semele se na mleté (salámy, maso), tak tady jde o podvod a ničení zdraví lidí, co nic nevědí. Ono si člověk snadno koupí i drahý sortiment, který bude takto znehodnocený.

Určité vady zákazník vidě nemůže, např. množství v listerií v potravinách. Pozná to možná až při zažívacích potížích, ale obchodu už nic neprokáže. Obchodní řetězce se k zákazníkům chovají jako gauneři. Pak skutečně letáky, kde píšou zdravotní doporučení, obvykle spojené s reklamou na zboží, to jen vytváří určitý lživý obraz.

1 0
možnosti
VH

Stará kára

3. 5. 2012 11:39
Hmmm

A co kdyby jste šla nakoupit jinam, než do řetězce?

1 0
možnosti
MK

miunka

3. 5. 2012 12:03
Re: Hmmm

Nemyslím, že si tím příliš pomohu. V mém okolí už všechny drobné obchodníkys potravinami zaštítila jedna velká firma. Přistoupili na to, protože jinak by v konkurenci řetězců nepřežili. Navíc mají prošlé zboží rovnou v regálech, ani se neunavují přelepovat datum

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

3. 5. 2012 11:12
Tak nějak si myslím,

ale problém je též v tom, že lidem je dost jedno, co jedí. A že strmě roste výskyt rakoviny.

Dá se namítnout: lidé na dobré a kvalitní jídlo nemají.

Myslím, že je to ještě o kousek jinak. Není jim líto dát 3 000 za novou pneumatiku na auťák, ale je jim líto dát o něco více peněz za kvalitní jídlo. No, kdo chce kam...

1 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

3. 5. 2012 11:06
Řetězce vydávají letáky

kde mají zdravotní rady. Nebo např. článek, který pojednává o nějakém produktu a pak se napíše, jak ten je zdravý. Např. kvalitní víno nebo olivový olej. Fakta použijí správná z dostupných zdrojů a hlavní je aby se to hodně prodalo.

Když je prošlé zboží, např. pomeranče, které navenek jsou dobře vypadající a zevnitř už jsou nevalné, nebo kuře, co začíná páchnout, tak se to prodá taky. Kuře se příapdně opláchne, salám otře od plísně. Co by nešlo prodat takto, tak se semele na mleté či karbanátky. Když by i mleté páchlo, tak se okoření nebo směs zamrazí. Jenže takhle podobně umí fungovat i výrobci - dodavatelé nebo restaurace. Uvařené maso je moc staré, aby šlo přímo podávat. Ale jde semlít na karbanátky či sekanou, okořenit. Možná se k tomu přidá trochu čerstvého masa pro lepší chuť a hlavně hodně koření.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

3. 5. 2012 11:41
Re: Řetězce vydávají letáky

Nic nového.  Již před 40 lety jsme pátečním karbanátkům (případně sekané nebo čevabčiči) říkal "co týžděň dal".   Není pravda, že je to praxe řetězců - dělalo se to vždy.

1 0
možnosti