Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Měli jsme k igelitkám citový vztah

Mé sebevědomí neznalo vrcholu, když jsem si jako školačka vykračovala s igelitkou, na které byly ještě patrné zbytky prošoupané reklamy na jeansy, cigarety nebo na kdovíco, jen když to bylo napsáno anglicky. Doma jsem ji pečlivě vyrovnala, složila do čtverečku a schovala do skříně.

Vyprávěla jsem to své osmnáctileté dceři, a velmi jsem ji pobavila líčením nesmírné tragédie, která nastala, když jsem si ten zápaďácký poklad propíchla trojúhelníkovým pravítkem. Ale to už je nejméně třicetiletá historie. Dávno igelitky nenosím, ve vlaku neloupu vejce na tvrdo (uchich uch, to je puch), ani se na náměstí v Benátkách necpu zapařeným řízkem v chlebu. Vím, že tleskat v letadle po přistání je hodně velký trapas, a když jsem v Louvru viděla Čechy s batohy a v horolezeckých kostkovaných kalhotách s květinkou, tak jsem se fakt styděla místo nich. Mnoho lidí si však zachovalo silnou náklonnost k igelitovým taškám dodnes. Někteří jsou obdivuhodně věrní, protože jinak si nedovedu vysvětlit, že lze mezi přehlídkou ušatých pytlíků současných obchodních řetězců zaznamenat i výskyt reklamy na Carrefour, který opustil český trh již v roce 2006. V ulicích našich měst je zatím milovníků igelitek takové množství, že vlastně splynou, nijak nevyčnívají, neupozorňují na sebe a přežívají si v klídečku, teple a smrádečku za každých okolností. Horší je, když vyjedou do zahraničí, kde budí nežádoucí pozornost, a neúnavně se tak starají o špatnou pověst všech Čechů. Však to vyzkoušejte sami a zeptejte se v cizině místních, podle čeho všeho neomylně poznají české turisty. Samozřejmě to nejsou zdaleka jen ty tašky. Ale to byl jen takový povzdech, protože mladí už to vnímají většinou úplně jinak. Dcera si přišla ke mně do práce pro vyprané ložní prádlo. Bydlí v podnájmu a ještě tam nemá pračku. Problém byl v tom, že si nepřinesla žádné zavazadlo a prádlo bylo zabaleno jen v hedvábném papíře. Nebyla v tu chvíli jiná možnost, než vzít zavděk Tesco igelitkou, kterou měla pečlivě poskládanou v zásuvce kolegyně ze sousední kanceláře. Karolíně šly sice oči šejdrem, ale usoudila, že těch pár zastávek tramvají přežije, i když bude „úplně nemožná“. Tedy za předpokladu, že nepotká nikoho známého. Když odcházela, začalo silně pršet. „Máš deštník?“ „Ne, ale to neřeš.“ „Počkej, mám tady jeden rezervní,“ zalovila jsem ve skříňce. Nic moc, takový tygrovaný s divnou oranžovou kostkou místo rukojeti, vlastně docela příšerný, koupený nouzově na stánku, když mě zaskočil déšť, ale aspoň nebude mokrá… „Mami, néé!“ „Vem si ho, vždyť tam lije!“ „To nevadí, už stačí ta igelitka,“ konstatovala dcera suše, což mi způsobilo záchvat smíchu. Úplně jsem si vybavila, jak trpím, když se mi moje maminka snažila vnutit nemoderní baret. Ten trapas, co kdyby mě někdo viděl. Už ve výtahu jsem ho měla nacpaný v tašce. Karolína sice zmokla, ale aspoň mám jistotu, že si nikdy nebude prohlížet antické památky v Římě s Billa igelitkou v jedné ruce a paštikou v druhé.

Autor: Mia Kobosilová | středa 27.8.2014 14:20 | karma článku: 16,76 | přečteno: 1158x
  • Další články autora

Mia Kobosilová

Fousaté mimino

Malá ukázka z mé knížky Darmožrouti, ve které Helena právě přestává mít pocit, že Vánoce budou klidnými svátky.

22.12.2013 v 18:26 | Karma: 8,36 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Mia Kobosilová

Jak se to vyplnilo

„Každý večer si z balíčku vytáhněte jednu kartu a snažte se během následujícího dne najít její odraz v událostech všedního života. Tak si nejlépe zapamatujete její význam,“ přeložila jsem si pracně z francouzského návodu. Udělala jsem to, a najednou jsem držela v ruce tu nejhorší ze všech karet – KŘÍŽ.

9.12.2013 v 9:40 | Karma: 9,94 | Přečteno: 436x | Diskuse| Ostatní

Mia Kobosilová

Evropská dotace na manželku

Kolega Oldřich se zamiloval tak, jak se jen může zamilovat muž, který si v životě moc lásky neužil. Jeho žena byla poněkud partnersky neposedná a nakonec mu utekla s nějakým cestovatelem. Mrzelo mě to, protože Romanu jsem měla docela ráda. Byla to sympatická ženská s přehledem snad o všem, nač přišla řeč, dařilo se jí v podnikání a hlavně se s ní člověk nasmál. Ani jsem se nedivila, že ji to s Oldřichem nebavilo. On byl typickým příkladem „muže neimponujícího“, kterému kdysi doktor Plzák přiřadil tři „S“ – slabý, slušný, spolehlivý – a navíc nesmírně nudný a únavný.

25.11.2013 v 9:18 | Karma: 16,84 | Přečteno: 830x | Diskuse| Ostatní

Mia Kobosilová

Věci se mění smutně i vesele

Otvírala jsem si nový účet v nové bance. Milá slečna drmolila naučené věty, a protože další ostrůvky pro klienty byly na doslech, zaregistrovala jsem, že ostatní zaměstnanci drmolí úplně stejně. Jako naprogramovaní roboti. Profesionální, ale naprosto neosobní. O to více jsem si uvědomovala, že sedím na tom stejném místě, kde jsme kdysi sedávali s manželem a usrkávali portské víno, které měl tolik rád.

11.11.2013 v 10:30 | Karma: 22,28 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Ostatní

Mia Kobosilová

Jak jsem se odmítla stát tlusťochem

Dámským debatám o dietách jsem se vždycky vyhýbala obloukem. Byla jsem přesvědčená, že si za špeky může každý sám, protože se přežírá. Díky své celoživotní štíhlosti, kterou jsem brala jako samozřejmost, jsem se touto otázkou nemusela nikdy zabývat. Tedy až donedávna, protože jsem přes léto nečekaně „vytloustla“ z té úžasné kožené sexy sukně.

4.11.2013 v 9:39 | Karma: 19,26 | Přečteno: 1419x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1663x
Komentáře, příběhy, fejetony...

Seznam rubrik