Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Měli jsme k igelitkám citový vztah

Mé sebevědomí neznalo vrcholu, když jsem si jako školačka vykračovala s igelitkou, na které byly ještě patrné zbytky prošoupané reklamy na jeansy, cigarety nebo na kdovíco, jen když to bylo napsáno anglicky. Doma jsem ji pečlivě vyrovnala, složila do čtverečku a schovala do skříně.

Vyprávěla jsem to své osmnáctileté dceři, a velmi jsem ji pobavila líčením nesmírné tragédie, která nastala, když jsem si ten zápaďácký poklad propíchla trojúhelníkovým pravítkem. Ale to už je nejméně třicetiletá historie. Dávno igelitky nenosím, ve vlaku neloupu vejce na tvrdo (uchich uch, to je puch), ani se na náměstí v Benátkách necpu zapařeným řízkem v chlebu. Vím, že tleskat v letadle po přistání je hodně velký trapas, a když jsem v Louvru viděla Čechy s batohy a v horolezeckých kostkovaných kalhotách s květinkou, tak jsem se fakt styděla místo nich. Mnoho lidí si však zachovalo silnou náklonnost k igelitovým taškám dodnes. Někteří jsou obdivuhodně věrní, protože jinak si nedovedu vysvětlit, že lze mezi přehlídkou ušatých pytlíků současných obchodních řetězců zaznamenat i výskyt reklamy na Carrefour, který opustil český trh již v roce 2006. V ulicích našich měst je zatím milovníků igelitek takové množství, že vlastně splynou, nijak nevyčnívají, neupozorňují na sebe a přežívají si v klídečku, teple a smrádečku za každých okolností. Horší je, když vyjedou do zahraničí, kde budí nežádoucí pozornost, a neúnavně se tak starají o špatnou pověst všech Čechů. Však to vyzkoušejte sami a zeptejte se v cizině místních, podle čeho všeho neomylně poznají české turisty. Samozřejmě to nejsou zdaleka jen ty tašky. Ale to byl jen takový povzdech, protože mladí už to vnímají většinou úplně jinak. Dcera si přišla ke mně do práce pro vyprané ložní prádlo. Bydlí v podnájmu a ještě tam nemá pračku. Problém byl v tom, že si nepřinesla žádné zavazadlo a prádlo bylo zabaleno jen v hedvábném papíře. Nebyla v tu chvíli jiná možnost, než vzít zavděk Tesco igelitkou, kterou měla pečlivě poskládanou v zásuvce kolegyně ze sousední kanceláře. Karolíně šly sice oči šejdrem, ale usoudila, že těch pár zastávek tramvají přežije, i když bude „úplně nemožná“. Tedy za předpokladu, že nepotká nikoho známého. Když odcházela, začalo silně pršet. „Máš deštník?“ „Ne, ale to neřeš.“ „Počkej, mám tady jeden rezervní,“ zalovila jsem ve skříňce. Nic moc, takový tygrovaný s divnou oranžovou kostkou místo rukojeti, vlastně docela příšerný, koupený nouzově na stánku, když mě zaskočil déšť, ale aspoň nebude mokrá… „Mami, néé!“ „Vem si ho, vždyť tam lije!“ „To nevadí, už stačí ta igelitka,“ konstatovala dcera suše, což mi způsobilo záchvat smíchu. Úplně jsem si vybavila, jak trpím, když se mi moje maminka snažila vnutit nemoderní baret. Ten trapas, co kdyby mě někdo viděl. Už ve výtahu jsem ho měla nacpaný v tašce. Karolína sice zmokla, ale aspoň mám jistotu, že si nikdy nebude prohlížet antické památky v Římě s Billa igelitkou v jedné ruce a paštikou v druhé.

Autor: Mia Kobosilová | středa 27.8.2014 14:20 | karma článku: 16,76 | přečteno: 1158x
  • Další články autora

Mia Kobosilová

Malej, ale šikovnej

Sotva holčičky odrostou plenkám, tak už vnímají, že princové v pohádkách musí být udatní a urostlí, aby se mohli utkat s drakem, nebo nějak jinak vysvobodit princeznu. Tyhle představy o mužných hrdinech později podporuje růžová a červená knihovna, případně romantické či erotické filmy. Nelze se potom divit, že po takovém chlapákovi touží žena i v reálném životě. Má totiž jasno: čím větší muž, tím větší chlap.

14.5.2014 v 14:31 | Karma: 16,09 | Přečteno: 761x | Diskuse| Ostatní

Mia Kobosilová

Když hlava neví, co pusa mluví

Určitě takové lidi znáte – žvaní, žvaní a vy už je nechcete poslouchat. Kradou vám čas. Zpravidla jde o jedince nejisté, kteří se snaží užvanit svou nervozitu. Už ani nevědí, co drmolí, ale zkrátka raději vydávají nějaké zvuky, jen aby to náhodou nevypadalo, že nemají co říct.

28.4.2014 v 14:02 | Karma: 18,81 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Ona

Mia Kobosilová

Copak je možné v bezpečném prostředí upálit psa?

„Děkujeme, že jste si našli čas a nahlásili nám obsah, který podle vašeho mínění porušuje naše Zásady komunity. Taková hlášení tvoří důležitou součást naší snahy učinit z Facebooku bezpečné a příjemné prostředí.“

14.4.2014 v 12:08 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Ostatní

Mia Kobosilová

Jenže na něj leze jaro i na podzim

Vystoupili jsme s Emilem každý z jiného konce vlaku, ale stačil mě doběhnout. Měli jsme částečně společnou cestu. Chvíli plácal o počasí, ale pak se zastavil. „Nemohla by ses kouknout do těch svých karet, jestli Leona někoho nemá?“

2.4.2014 v 11:55 | Karma: 25,94 | Přečteno: 3813x | Diskuse| Ostatní

Mia Kobosilová

Jarní úklid i v hlavě

Včera jsem zaslechla v rozhlase, že by Johann Wolfgang Goethe (1749 – 1832) potřeboval celých sedm let na to, aby získal tolik informací, kolik jsme dnes schopni „nasát“ za jediný den. Tedy někteří. A to jsem se kdysi učila, že byl německým básníkem, prozaikem, dramatikem, historikem umění, právníkem, politikem, biologem a k tomu všemu ještě stavitelem.

20.3.2014 v 13:08 | Karma: 18,32 | Přečteno: 2297x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1663x
Komentáře, příběhy, fejetony...

Seznam rubrik