Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak na UHO (Univerzální hnědou omáčku)

Univerzální hnědou omáčku (UHO) zná každý. Slouží jako doplněk k masovým pokrmům. Ti praví kulinářští fajnšmekři ovšem rádi konzumují omáčku samotnou, jen s rohlíkem, chlebem či pivem.Jak se ale tajemná UHO vaří?

Výroba UHO je obestřena tajemstvím. Každý správný kuchař si recept na tu svou UHO úzkostlivě tají. Ani v pořadech Kluků po akci, Itala na talíři, Pohlreicha nebo Vaňka nenaleznete nikde jejich recept na UHO. Mezi kuchaři profesionály se jedná o jedno z největších tabu. Všimněte si, že pokud před českými kuchaři zmíníte tajemnou zkratku UHO, vždy odvedou řeč jinam, sklopí oči, nebo začnou předstírat, že jim právě něco spadlo do oka a nejde to vyndat.  Jejich oblíbeným trikem, který se rozšířil zejména ve 20. století je předstírání, že řeč není o UHO ale o UFO, a ihned se začnou bavit o návštěvách z kosmu, mimozemšťanech a o Babicovi. Až takhle nízko jsou ochotni čeští šéfkuchaři zajít, jen aby někdo nepropálil recept na jejich UHO.

Mně se to ovšem podařilo. Nemohu sice jmenovat o čí UHO se jedná, ale vězte, že jde o recept, který nabízí jednu z nejchutnějších variant UHO.

Pár slov úvodem:

Rozhodující pro kvalitní UHO je její množství. Čím víc jí bude, tím bude kvalitnější.
Upozorňuji, že vstupní a počáteční náklady na výrobu pořádné UHO jsou enormní, ale můžete ji používat až do soudného dne. UHO není náročná na skladování. Stačí ji umístit na balkon, do podkroví, na půdu nebo do sklepa. Jak tam UHO dáte, už tam bude navždy. Pak stačí vždy jen postupně odebírat.

Nebudeme už více otálet, pusťme se do toho.

Suroviny nutné k výrobě UHO:

100 l. potravinářského oleje
100 l. oleje TOTAL
200-300 kg hladké mouky v akci
100 kg polohrubé mouky z letáku
100 kg kostní moučky
barel vody
Polská potravinářská sůl D1

Na rozpálenou pánev větších rozměrů vylijeme potravinářský olej a smícháme s olejem motorovým. Za občasného promíchání olej přivedeme do varu. K otestování, zda je olej dostatečně rozpálený použijeme teflonovou vařečku. Pokud se v oleji do 10 sekund nerozpustí, zvýšíme příkon plotýnky. Na rozpálený olej poté nasypeme veškerou mouku v pořadí: polohrubá, hladká, kostní. Mouku důkladně promícháme a smažíme na oleji po dobu 12 hodin. Až se mouka začne odlepovat od DNA, přidáme polskou potravinářskou sůl D1. Vytvořená směs by nyní měla mít UHB (Univerzální hnědou barvu).  Až si budeme jisti, že hnědá je dostatečně univerzální, zalijeme připravenou směs barelem vody. Dbáme především na to, aby se voda z pánve nepřelila, lze použít pánev hlubokostěnnou. Mícháme, dokud se tvoří ve směsi hrudky. Až se tvořit přestanou, zmírníme příkon plotýnky a dochutíme solí dle potřeby.

Použití UHO v české kuchyni je pak široké:

Servírujeme k dušeným masům, na palačinky, jako zálivku na hranolky nebo do salátů. Jako omáčku podáváme ke Španělským ptáčkům, k roštěnkám. Po přidání rajčatového protlaku vzniká rajská omáčka, po přidání kmínu omáčka Kmínová. Po přidání eidamu vzniká Tofu, pokud UHO nakrájíme na tenké plátky za syrova, vzniká Carpaccio.
Pokud UHO zabalíte do ruličky vzniká Sushi, pokud UHO procedíme v cedníku do vroucí vody vzniká kaviár, při cedění UHO do páry pak kuskus. Pokud v UHO uvaříte kuře, vzniká KFC. Pokud do UHO nakapete dostatečné množství vosku, pochutnáte si na prvotřídní svíčkové.
Pokud k UHO přidáme „Ř“, vzniká chutná sladkovodní ryba.

Institut pro zdravé stravování pak doporučuje UHO užívat minimálně 5x týdně:

UHO není zdraví škodlivá a snižuje kalorie. Dusí bakterie. Snižuje podíl cholesterolu ve vaší kuchyni. UHO je protizánětlivá. Při poraněních lze použít i jako desinfekce. Známé jsou i účinky UHO jako přírodního antibiotika. UHO byla vyhlášena pokrmem Milénia. UHO se netýká datum spotřeby.

Dobrou chuť a mnoho zábavy při vytváření té vaší UHO přeje Ondra Kňava

 

Tip na závěr:

Nalejte UHO do připravené formy. Vložte do rozpálené trouby. Po vyjmutí  posypte eidamem. Vzniká Pizza Quattro formaggi

 

Můj další RECEPT zde: http://knava.blog.idnes.cz/c/127760/Kdyz-vari-chlap-Kremzska-horcice-v-karamelu-se-zelim.html

 

 

Staňte se fanoušky Blogu Ondry Kňavy na Facebooku.
Budete tak mít přehled o nejnovějších článcích, můžete zde vyjádřit i svůj názor v diskuzi.
https://www.facebook.com/BlogOndraKnava

Autor: Ondra Kňava | pondělí 20.5.2013 11:44 | karma článku: 24,69 | přečteno: 17156x
  • Další články autora

Ondra Kňava

Odpovědi reklamačního centra od zhrzených a vyhořelých zaměstnanců

Otázka zákaznice: Po odeslání objednávky a zaplacení online jsem si uvědomila, že jsem nakoupila omylem. Jak to mám řešit? Odpověď: Třeba vám to omylem nedoručí.

28.6.2024 v 10:42 | Karma: 20,52 | Přečteno: 697x | Diskuse | Společnost

Ondra Kňava

Nový hokejový faul podle Milana Antoše: „Projetí kolem brankáře“

Hokejová extraliga ještě nezná svého mistra, přesto vedení Extraligy přichází s úpravou pravidel podle Milana Antoše. Do pravidel ledního hokeje se dostal nový faul. Název zákroku je prostý: „Projetí kolem brankáře“.

22.4.2024 v 15:27 | Karma: 19,78 | Přečteno: 718x | Diskuse | Sport

Ondra Kňava

Bídník František Janeček to opět dokázal – Les Miserables 2024

Muzikál Les Miserables - Bídníci, se vrátil po 12 letech do pražské Goja Music Hall. Jean Valjean opět svádí svůj boj s Javertem a sál žasne nad pěveckými výkony malých i dospělých pěveckých začátečníků i profesionálů.

19.2.2024 v 8:55 | Karma: 8,69 | Přečteno: 376x | Diskuse | Kultura

Ondra Kňava

Ze života fiktivního zastupitele 1: Nová houpačka v obci vzbudila velké vášně a emoce

V obci Nová Ves u Příčťan se objevila zbrusu nová houpačka na dětském hřišti. Není to žádná extrémní houpačka Kamikadze. Je to zbrusu nová, všemi mastmi mazaná houpačka.

9.11.2023 v 9:09 | Karma: 14,50 | Přečteno: 483x | Diskuse | Společnost

Ondra Kňava

Lastminute dovolená – Omlouváme se za komplikace

Leden 2023 „Miláčku, kam pojedeme letos na dovolenou? „Mohli bychom jet na Mauricius, nebo na Seychelly!“ „No to bychom mohli, ale na to nemáme peníze. Co takhle Chorvatsko?“

16.8.2023 v 10:09 | Karma: 25,91 | Přečteno: 854x | Diskuse | Společnost
  • Nejčtenější

Tisíce lidí v Opavě opouští domovy. Voda odřízla i sever Olomouckého kraje

14. září 2024  7:45,  aktualizováno  15.9 2:20

Sledujeme online Velká část Česka čelí kvůli extrémním srážkám záplavám. Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily...

Druhý den povodní: voda řádila v 11 krajích, lidé prchali, katastrofa na Jesenicku

15. září 2024  3:31,  aktualizováno  23:41

Velká voda v neděli zasáhla většinu Česka. Nejhorší situace byla na Jesenicku, řeka tam smetla domy...

Extrémní deště, silný vítr, na jihu Čech až stoletá voda. Řeky začaly stoupat

12. září 2024  9:57,  aktualizováno  22:36

Sledujeme online Meteorologové v novém modelu potvrdili vysoké srážkové úhrny na českém území v nejbližších třech...

Zpřesněná výstraha: naprší až 250 mm, v Jeseníkách i víc. Upouštějí se přehrady

11. září 2024  11:26,  aktualizováno  13:32

Meteorologové upravili výstrahu před extrémními srážkami. Platí od čtvrtka minimálně do neděle....

Česko od čtvrtka zasáhnou extrémní srážky. Záplav se obávají také Němci

10. září 2024  12:11

Česko zasáhnou od čtvrtka do neděle mohutné srážky. Na velké části území může napršet přes 100...

Vláda schválila nasazení armády při povodních, zapojí se až 2 tisíce vojáků

16. září 2024  11:51,  aktualizováno  21:45

Přímý přenos Na územích zasažených povodněmi bude pomáhat až 2000 vojáků a to až do konce října, rozhodla vláda....

Nápor na pojišťovny sílí. Zatím hlásí škody za 1,14 miliardy, řekl Výborný

16. září 2024  11:48,  aktualizováno  21:30

V souvislosti s ničivými záplavami evidují pojišťovny téměř devět tisíc událostí za 1,14 miliardy...

Na Jesenicku čeká demolice nejméně dvacet domů, zásoby dovezou vrtulníky

16. září 2024  19:57,  aktualizováno  21:27

Škody nejméně za desítky milionů korun napáchaly o víkendu katastrofální povodně v Jeseníku, kde...

Třetí den povodní: úřady ohlásily první oběti, v Ostravě se protrhla hráz

16. září 2024  10:10,  aktualizováno  21:23

Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném...

  • Počet článků 226
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4205x
Pokud jste právě dočetli jeden z mých článků a něco v něm nechápete, rozhodně to neznamená, že jste imbecil.

Při čtení mých článků se pomalu, ale jistě snižuje rychlost světla.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky