Pro naprosté pitomce : Jak reportovat ve vědě

Podle popisu v předchozím článku jsme tedy získali grant. Nyní je nutné zjistit si deadlines, to jest termíny publikací průběžných zpráv projektu nebo kontrol auditora a několik dní před tímto datem sehnat levnou letenku zpět do Londýna, úspěšně nainstalovat aktualizace Windows a Office za poslední půlrok strávený poblíž plážového baru, okouknout nové tváře v laboratoři, sem tam utrousit nějaké to moudro o životě a pozdravit zkušené činovníky a doporučit jim zajímavé pobytové lokality s nějakým vlastním, tj. vymyšleným peprným příběhem. Laboratorní krysy nejsou v této věci nijak zvlášť vybíravé.

Stojí za to zběžně prolistovat Nature a Science, zjistit si z webových diskusí, kdo letos vypadá na Nobelovku a kdo je "out", aby bylo téma náhodného rozhovoru k dispozici, dále projet Google Scholar, kdo zas vyplodil za ten užitečně strávený čas nejvíc blábolů, a pro jistotu přečíst i pár desítek abstraktů z oborových časopisů na webu, aby člověk podchytil změny v termínech, tzv. trendy a změny paradigmat (nové výrazy pro staré významy). Kvůli rozšíření kontaktů má smysl zaslat na autory i několik mailu s žádostí o celý článek, rádi ho zdarma pošlou v naivní víře v potencionální citaci a vy máte další adresu do outlooku pro případnou příští spolupráci. A co je na tom nejlepší - v tom nejštastnějším případě se člověk může i něco nového z oboru dozvědět!! Doporučuje se vyhnout indickým a čínským autorům - zpravidla jde o vědecké blamáže a fantasmagorie. Rozhodně se nevyplatí jim psát mail, vrátí se vám od nich cca 100 mailů zpátky a bombardování vydrží i několik let, toť má osobní zkušennost.

Dobré je též zjistit, kdo z vyšších míst sarkasticky komentoval vaši nepřítomnost na pracovišti (óó jak závidím terením pracovníkům a humanitním myslitelům zavřeným v samostatné kanceláří s automatem na kávu na chodbě) a v "náhodném" rozhovoru kritika jemně upozornit, že ta konference před půl rokem v Porto Ricu, sice na první pohled žádnou kvalitu nezaručovala, ale tamější příspěvky kolegů z oboru byly tak novátorské, že delší pobyt přinesl pozoruhodné výsledky pro mou práci, které budou pro cíle práce i grantovou komisi příjemným překvapením. Současně je dobré upozornit, že moji další cestu směrem na jih spolufinancoval pořadatel konference a blízká laboratoř. O skutečné podstatě výdělku, tj. odměně spojené s výukou angličtiny domorodců a surfingu turistů se není třeba zmiňovat.

Vězte tedy, že se nemá cenu nervovat - zdraví máme všichni jen jedno, pár dní před deadline "vědu" už skutečně nedoženete, ale u reportu ještě existuje jakáž takáž možnost, že se v tomto roce všechno ještě neprovalí, což ve svých důsledcích znamená další čerpání grantu na zafinancování dluhu ponechaného v jihoamerickém baru. Není slušné dále zbytečně zadlužovat země třetího světa, a proto je třeba využít naplno výdobytky 21.století, zbývající aktiva plynoucí z vlastní mentální dlouhodobé aktivity v oblasti kreativity a denního snění a pustit se s upřímnou chutí do psaní reportu.

Nejprve je nutné zjistit, najít a stáhnout si poslední aktualizaci šablony reportu a k ní přiložený několikastránkový návod. Pokud se na toto nezapomene a vybere se z široké nabídky šablon ta správná, jsme prakticky už u konce. Finanční část je možné vyplňovat libovolně, protože příslušná pracovnice se stejně ozve s tím, že už jste tento týden asi padesátý, co nedovede jednak pochopit jasné pokyny uvedené v petitu v druhém dodatku k návodu a jednat nechápe, že aktualizací, tj. modifikací "osvědčených" postupů za posledních 10 let zjednodušují administraci projektu. Skutečně, je nanejvýš žádoucí danou pracovnici a úsilí jejího zlepšovacího projektového teamu explicitně pochválit za její práci i výsledky. Nic se tím nezkazí a s krávou stejně nic neuděláte.

Doporučuje se při vyplňování dokumentu využit následujících tzv. zlatých grantových pravidel správného reportování :

Řešení
Řešení

Dobrou tradicí je využít dočasnou znalost vlastní práce, samotnou textaci zprávy zkopírovat do jiného souboru (Bill Gates má evidentně svou zkušenost s univerzitním prostředím) , modifikovat jeho znění, doplnit očekávaný závěr (trpké věci zásadně nezmiňovat, beztak je na světě už neštěstí dost) a pod různými názvy požádat o další granty.

Následně je vhodné omluvit se za zpoždění s reportem a pak se slovy "Děj se vůle Páně" pospíchat na web zjistit, zda současná rezervace letenek a cena ropy neznemožní můj návrat do ráje. Není nic horšího než nechat v baru sekeru a trávit v Londýně podzim a zimu.

 

Motto : Kdybys pošetilce roztloukl v hmoždíři na padrť tloukem, pošetilost z něho nedostaneš.

Though thou shouldest bray a fool in a mortar among wheat with a pestle, yet will not his foolishness depart from him.

 

V USA existuje skvělá edice "For dummies", která zpřístupňuje složitá témata široké veřejnosti. Její předností je, že problém pak pochopí "každý idiot". V tomto seriálku "Pro naprosté pitomce" bych se chtěl touto formou "step by step" zabývat vědou a s tím, co s ní souvisí, např. granty, komunitou, citacemi, univerzitním prostředím , odlišnostmi mezi Anglií a Českem.

Autor: Marek Knapp | pondělí 23.6.2008 9:38 | karma článku: 20,17 | přečteno: 2137x
  • Další články autora

Marek Knapp

od 1.ledna platí služební zákon

6.12.2011 v 12:30 | Karma: 8,07

Marek Knapp

Proč Bůh nemá titul CSc.

10.8.2009 v 8:31 | Karma: 9,02