Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V

VyMeTaky.2

11. 11. 2009 7:23
Pokračování z diplomky...

Milostná magie je zajímavým prvkem náboženských představ Romů. Věřili, že pomocí různých magických úkonů a praktik je možné získat lásku druhého člověka nebo se jeho lásky zbavit. „K nejúčinnějším patřily podle jejich názoru následující praktiky: muži, kterého chce romská žena dostat, se má přidat do jídla sůl, kterou měla v papíře zabalenou pod sebou při porodu žena, jež měla první dítě. Bolesti, které měla při porodu, přejdou i na tohoto muže a ten „má potom za onou ženou velkou bolest v srdci“, takže si ji musí vzít za ženu. Nebo se žena důkladně po celém těle umyje, zadělá touto vodou těsto, které má vyvolený muž sníst. Často mu do jídla přidá i odřezanou kůži z palců na nohou, kterou smíchá se špínou z nehtů nebo ze zubů; nejúčinnější je prý učinit to přesně v pondělí ráno. Velký význam a důležitou roli hrálo při těchto úkonech i mateřské mléko a menstruační krev, kterou přidávali také do jídel.“ Pokud „kouzlo“ zabralo, musela jej žena po čase zopakovat znovu, aby muže nepřešlo.

0 0
možnosti
V

VyMeTaky.2

11. 11. 2009 7:14
Proč nám kmeťo zatajil tyto kulinářské skvosty?

Základní a nejobvyklejší potravinou kočovných i usedlých Romů bylo maso – o mas. Protože obstarávání potravy a příprava jídla byla záležitostí ženy, většinou s dětmi lovily menší zvířata, na která nastražily oka nebo vylévaly díry. Takovým způsobem chytaly ježky, jezevce, zajíce, lišky atd. Nejběžnější úpravou masa bylo vaření, k němuž se používal kotlík nebo hrnec postavený na kamenech, popřípadě trojnožce.

Romové kromě čerstvě zabitých zvířat jedli i maso z uhynulých nebo vykopaných zdechlých kusů hovězího dobytka, koňů a vepřů. Věřili, že zvíře, které zabil bůh, má lepší chuť, než zvíře zabité člověkem. Takové maso se vyvářelo ve více vodách, která se vylévala. Pokud se vařilo z čerstvého masa, tak se voda spotřebovala jako polévka, kterou se maso zapíjelo. Uvařené maso se krájelo nebo trhalo na kusy, které se, obvykle bez přílohy, jedly rukama. Maso se připravovalo také na způsob guláše, ale to jen v případě, pokud byla k dispozici potřebná zelenina a koření.

0 0
možnosti
H

HanzekJoachimEichmann

10. 11. 2009 23:07
nikde jsem

v článku nenašel slova: Vypěstuj,vykrm,zorej,zasaď,neukradni a z nikoho nevymlať... pokud tam jsou,omlouvám se a s radostí obětuji dukáty... a daně...;-D

0 0
možnosti
V

VyMeTaky.2

10. 11. 2009 15:04
Pan Kmeťo nám zamlčel další pochoutky:

Pečený ježek: http://fredfred.net/amareroma/vareni/video/jezek2.wmv

Cituji z literatury: „Čím jsou pro Rusa pirohy, pro Francouze ústřice, pro Angličana krvavý beefsteak a pro Čecha vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, tím vším dohromady je pro Cikána tučný a krásně pečený ježek.

Ale není to snad nějaká specialita Cikánů českých nebo slovenských, ale všech Cikánů vůbec, ať sídlí nebo kočují kdekoliv v Evropě, kdekoliv na světě…“.

0 0
možnosti
MJ

Marek _Mental

1. 11. 2009 21:46
...

Ta věta, kde je psáno, že cikáni nepožírají psy ani kočky, mě dost pobavila..

0 0
možnosti
V

VyMeTaky.2

8. 11. 2009 2:50
Re: ...

Kmeťo lže. Jistěže že_ou koně.

http://www.blesk.cz/clanek/126331/drsny-pripad-na-slovensku-romove-ubili-kone-holemi.html

Z článku: ...První případ se zřejmě stal u obce Rudňany. Dva muži na něm koně drží a zakrývají mu oči, aby se neplašil, třetí muž koně ubije mohutným kusem dřeva. Druhé video údajně pochází z obce Rakúsy. Je na něm vidět, jak skupina Romů uvázala koně za jednu nohu ke kůlu a bijí ho, dokud nespadne na zem... ....východoslovenští Romové si často koupí na jídlo koně, kterého sami zabijí, a to často velice drsně...

0 0
možnosti
S

Satyriana

31. 10. 2009 17:52
Co chcete za zázraky?

Jistě si leckdo všiml, že jde často o podobná jídla, jaká zná chudší (tradičně hospodařící) rodina. Třeba škubánky jsem tam objevila a další. Prostě se to za ta staletí navzájem okoukalo a nezapomínejme, že jsme měli také Cikány, usazené na vesnicích, nekočující. Myslím, že snad Holomkovci i nějakou usedlost měli.

Já se setkala s nejchudším jídlem, když romská matka z vody, štipky soli  a hladké mouky udělala na oleji placky. Další vynalezla (nebo okoukla) pražené nalámané špagety na troše oleje hezky dohněda, zalité vodou, provařit a nechat dojít. Potom posypala kokosem a kakaem a trochou cukru a děcka měla hody.

Mimochodem, pokud zbytek uvařených špaget hodíte na pánev na trochu oleje a osmahnete, mají hned jinou chuť a záleží jen na dotyčném, jestli použije sójovou omáčku, grilovací koření, gyros,... Vzniklo to jako opis smažených čínských nudlí.

Ten recept se střívky znám také, ale nejedla jsem. Ostatní jsem ochutnala.

0 0
možnosti
K

kenev

31. 10. 2009 8:56
a Kocábovy sociální stravenky a je vystaráno.

Jak se zdá, měly by být ještě lépe dotované, aby se zvýšila úroveň pohoštění. To se panečku hostí. Dobrou chuť.:-P;-D

 

0 0
možnosti
WS

wandering star

31. 10. 2009 1:24
Píšete, že je to o romské kuchyni,

ale recepty jsou všechny "na cigánský způsob". Jste tedy Romové nebo zase cigáníte?

0 0
možnosti
WS

wandering star

31. 10. 2009 1:20
Slepice na romský způsob

Ukradni slepici...

0 0
možnosti
D

dedko

30. 10. 2009 16:44
Dobré! OK !

Jsem rád, že ty recepty jsou publikované. Hned to vyzkouším ! Dík.:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3822x
Tento priestor je vyhradený mojím názorom, ktoré sú možno trochu odlišné. Provokatívne. Nehladkajú čitateľa, neutvrdzujú ho
v jeho presvedčení, ale idú proti srsti. Ich cieľom však nie je vyprovokovať hnev a nenávisť, ale podsunúť čitateľovi námet na
premýšľanie, potravu pre mozog. Je očistné prevetrať občas zatuchnuté skrine a prečesať sa proti srsti! Zahoďte teda predsudky,
zahoďte nemenné pravdy a poďte si so mnou zapolemizovať o iných názoroch, predstavách a pocitoch.