Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

hasmen

11. 12. 2009 6:23
Autore,vy jste snad natvrdlej...

Klidně si ve vašem jazyku říkejte Romové... My v tom našem vám budem říkat Cikáni (s velkým C to není urážka)To je férová nabídka,nebo ne?

0 0
možnosti

BG1

11. 12. 2009 0:27
Atsinganos.

Slovo "Cigani" pochazi z reckeho "atsinganos" a znamena "nedotknutelni" nebo "ti kteri nechteji mit s nikym kontakt". Toto prejala i latina, pozdeji i jine jazyky. Proto je oznaceni pro Cigany v evropskych jazycich podobne - cela Evropa byla kdysi pod vlivem rectiny a latiny. Puvodne nemelo toto slovo hanlivy vyznam.

V anglictine naproti tomu se Cigan rekne "gypsy". Slovo pochazi z mytu o tom, ze Cigani pochazeji z Egypta, kde slouzili u faraonu jako kouzelnici a astrologove. Toto je samozrejme jen povest, kterou o sobe Cigani sami rozsirili pri svem prichodu.

Pozadovat, abychom pouzivali pro oznaceni Ciganu jejich vlastniho jazyka je dost kontroverzni pozadavek. Nemcum se rika v ruznych jazycich ruzne a zadny z nich nepozaduje, aby cely svet zacal mluvit nemecky, kdykoliv je o nich zminka. German-anglicky, tedesco-italsky, allemand-francouzsky, tysk-svedsky.

Naproti tomu "Cech" se rekne v mnoha evropskych jazycich foneticky podobne jako v cestine a taky se za to nestydime.

0 0
možnosti

gghii

10. 10. 2009 14:11
omyl :::::

!!Několik chyb :

Cikáni jsou příslušníci cikánského etnika nikoli   " romského národa " a slovo cikán není a nepochází od majoritní společnosti ale sami cikáni si jej přinesli ssebou,když prijechali mnogo ljet tomu nazad po celom světě. Proto je totožné označení jak v slovanských,tak v germánských jazycích i jiných. RvRv

0 0
možnosti

NTPT

10. 10. 2009 1:54
K zamyšlení.

Je zajímavé že pro cigány mají   foneticky takřka stejnou stejnou podobu jazyky slovanské, germánské včetně severských, románské , helenské a dokonce i uralské(maďarština).. A to prosím jazyky pocházející ze spolu velmi málo příbuzných rodin, takže původ jednoho schodného slova v tolika jazycích prostě NELZE vysvětlit společným vývojem.Ergo všude v těchto jazycích se musí jednat o slovo PREJATE. Tomu že do slovní zásoby všech těchto jazyků v průběhu staletí  zlovolně zasela slovo "cigán" nějaká zlá a rasistická majorita, snad věřit nebudeme.Původ této shody musí bít jinde. Rozdílná území s rozdílnými kořeny jazyků a rozdílnou historií mají přesto jedno společné.Ocitli se v migrační cestě romského národa. A ve více jazycích se uchytilo pro nově příchozí právě slovo kterým se oni příchozí OZNACOVALI SAMI.   S toho vyplývá že označení cigán pro roma do těchto jazyků zanesli cigáni (romové

) SAMI při své migraci !

0 0
možnosti

Marek _Mental

7. 10. 2009 20:33
Zajímavý článek..

Ten cikán má zřejmě za pokladnou spoustu času na přemýšlení..;-D 

0 0
možnosti

čhavo

5. 10. 2009 8:38
Romani čhib

znamená romský jazyk . Je to naše rodná řeč a jediné co nám zůstalo . Gadžovské pojmenování našeho národa je věc gádžů - gorů a gojů. Mimochodem tak vám říkáme my a Židé. Taky se vám nelíbí,viďte ?

Cigán nebo Rom ? Každopádně Rom,vemte to už konečně na vědomí. Jsem rovnocenní jako vy . S tím už nic neděláte. Píše se rok 2009, nikoli 1229,kdy jste beztrestně stříleli naše předky. Rom Romeha, gadžo gadžeha !EU

0 0
možnosti

Marek _Mental

7. 10. 2009 20:32
Re: Romani čhib

Ještě chvilku parazitujte, ještě trochu se množte a ty časy, kdy na vás vesničané beztrestně poštvávali psy se zase vrátí..Rv  Už aby to bylo..

0 0
možnosti

flandero

1. 10. 2009 22:54
ten cigán zjevně nemá vzdělání

Plete páté přes deváté. To je jako by si němec stěžoval že v jeho jazyce neexistuje slovo němec. Čech že v jazyce němců není slovo čech. atd. Motání jazyků rádoby vzdělaný článek. Snůška nesmyslů evidentní. Nejdříve by autor měl dodělat základku a pak rozebírat původ slovR^

0 0
možnosti

Viktor-Č

30. 9. 2009 23:17
Natom není nic špatného

Ale milý pane, na tom není nic špatného že jste Cikán. Prů ..švih je v tom že jste hloupý Cikán - protože motáte dohromady česká a cikánská slova a vnucujete cikánskou slovní zásobu do českého jazyka. 

0 0
možnosti

EvaTr.

30. 9. 2009 17:12
Jdete na to skvěle, bravo

Já myslím, že na to jdete dobře, jako každá menšina, bojující za svá práva, ať sexuální nebo jiná, první změní svůj název a počne umravňovat okolí, aby se cítilo provinile, když starý název jen vysloví, to je dobrý psychologický tah. Jakmile se někdo začne cítit provinile, máte na něj kyj. Když k tomu připočtu vaši soudržnost a obrovský populační potenciál, myslím, že vy jste zde příští demografičtí vítězi. Otázka je, jestli to nebude vítězství Pyrrhovo, protože přemnožení parazitů znamená hostitelovu smrt. Já se nedivím, že jste nikdy nebojovali za půdu a za svůj samostatný stát.

0 0
možnosti

RomanoVajda

30. 9. 2009 17:43
Re: Jdete na to skvěle, bravo

To čo píšete? že sa nehanbíte.... Článok je o pôvode slova cigán, ten článok ani neutočí, ani neobmedzuje, ani nediktuje nikomu nič.... Prečo sa tak búrite, ak niekto napíše niečo poučné čo Vám sa nepáčí.... Ak ste natoľko hlúpa krava, a teší Vás urážať iných ľudí, tak urážajte... Autor týmto článkom sa iba zamýšla nad pôvodom slova cigán, a vy aj Vám podobný dalej môžete sa o nás baviť ako o potkanoch tejto spoločnosti to Vám nikto nebere... Bože Váš komentár to je sila, vy ste ale požehnaná krava ;-ORv

0 0
možnosti

Náhodně procházející

30. 9. 2009 16:53
Označení Cikán nepoužívám, ale je to historický název

Rom, Roma - tak s Římem toto etnikum fakt nemá nic společného. O Cikách psal už Palacký, že přišli někdy ve 13. století. Označení nebylo urážlivé, ale označovalo toto etnikum kočovníků. Autor správně uvádí, že v cizích jazycích je název stejný,, od stejného kořene, jsou jen drobné rozdíly dané jazyky. Toto mi ovšem na Romech vadí nejméně.

Nesnáším řeči o diskriminaci a různé pohádky, které se vyprávějí. Vesměs jde o překroucená fakta ne-li přímo o čistě vymyšlené lži. Realita je, že kriminalita této skupiny je značně vyšší, o tom se ovšem mluvit nesmí. Zaměstnanost je nízká, spíše je pravidlem žít z dávek, pracující Romové netvoří většinu této skupiny. Ani ve školách nejde o diskriminaci rasy, ale nezájem žáků a jejich rodičů o vzdělání. Jiné národnosti tyto specifické problémy nemají, Vietnamci, jejich děti zvládají češtinu skvěle, jsou pracovití. Podobně Ukrajinci, Mongolové. Je nikdo neutiskuje, a hlavně nežijou z dávek (krom azylantů), ale z platu za práci.

0 0
možnosti

Náhodně procházející

30. 9. 2009 16:58
Re: Označení Cikán nepoužívám, ale je to historický název

Přitom získávání neoprávněných výhod na úkor jiných, to jen staví bariéru mezi zbytkem společnosti a tímto etnikem. Zdá se, že většině z nich o sžití s naší kulturou nejde. Necítí se příliš občany země, nemají tu kořeny, dají-li někde lepší dávky, odstěhují se tam.

Těžko může kterákoli země akceptovat skupiny, které z hlediska práv chtějí víc než běžní občané. Z hlediska povinností občany nejsou, povinnosti žádné nemají. Živit v sobě pocit ublíženosti, podporovat zahálčivý a nemravný život, za to by měli tyhle aktivisty zavřít, protože těm lidem kazí životy, ničí mezilidské vztahy.

Kdo řádně žije, živí se vlastní prací, tak mě nezajímá, jaké je národnosti. Nemám rád Rusy, kteří jsou rozpínaví, mají pocit nadřazenosti, chtěli by vládnout druhým a neumí sobě. Ale zas mi vadí ta mentalita, imperiální tradice útlaku a pohrdání ostatními, zejm. menšími národy. Lidé jako takoví, ti mi nevadí, pokud se chovají normálně.

0 0
možnosti
  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3822x
Tento priestor je vyhradený mojím názorom, ktoré sú možno trochu odlišné. Provokatívne. Nehladkajú čitateľa, neutvrdzujú ho
v jeho presvedčení, ale idú proti srsti. Ich cieľom však nie je vyprovokovať hnev a nenávisť, ale podsunúť čitateľovi námet na
premýšľanie, potravu pre mozog. Je očistné prevetrať občas zatuchnuté skrine a prečesať sa proti srsti! Zahoďte teda predsudky,
zahoďte nemenné pravdy a poďte si so mnou zapolemizovať o iných názoroch, predstavách a pocitoch.