Úterní odborářská stávka je nezákonná.

Navíc se jedná o akci, která totalizuje demokratické principy, obchází status zastupitelné demokracie a definitivně odsouvá odbory do role hlásné trouby sociální demokracie.

O tom že odboráři se pletou do věcí které jim nepřísluší a kterým navíc ani nerozumí jsem již psal několikrát. Nedávná zkušenost mě ale přiměla k úvaze z trochu jiného pohledu. Totiž viděl jsem leták jedné nejmenované organizace která se odvolává na zákonný důvod ke stávce, pravděpodobně aby zlákala nerozhodnuté zaměstnance. Zároveň jsem ale četl názory které s tím moc nesouhlasí a tak jsem zkusil najít jak tomu vlastně je.

Odbory se při tvrzení o zákonnosti stávky odvolávají na Listinu základních práv a svobod a to: 
- článek 27 LZPS odst. (4): Právo na stávku je zaručeno za podmínek stanovených zákonem; toto právo nepřísluší soudcům, prokurátorům, příslušníkům ozbrojených sil a příslušníkům bezpečnostních sborů.

Bohužel ale tímto výklad končí a zapomíná se na dvě další dost podstatné věci:
- článek 41 LZPS odst. (1) Práv uvedených v čl. 26, čl. 27 odst. 4, čl. 28 až 31, čl. 32 odst. 1 a 3, čl. 33 a 35 Listiny je možno se domáhat pouze v mezích zákonů, které tato ustanovení provádějí (toto je obdobně uvedeno i v článku 27).
- v současné době je jedinou zákonnou podmínkou pro vznik stávky zákon č. 2/1991 o kolektivním vyjednávání, kde jsou počínaje paragrafem 16 taxativně vyjmenovány možnosti a postup založení stávky. Všechny se týkají pouze věcného nebo solidárního nesouhlasu s kolektivním vyjednáváním.

Z výše uvedeného dle mého názoru vyplývá, že takováto "generální" stávka je nezákonná. Jinými slovy jediná zákonná stávka je možná v souvislosti s kolektivním vyjednáváním a kolektivní vyjednávání je jediný akt, kdy se dá stávka nejen obhájit ale i pochopit (ač jde o variantu krajní a víceméně z oblasti PR odborových předáků). Navíc kromě výše uvedených legislativních podmínek tato stávka popírá základní principy zastupitelné demokracie, neboť se vměšuje do politických záležitostí a bere za rukojmí spousty lidí, kteří zastávají opačný názor.

Z těchto důvodů je myslím jedinou adekvátní odpovědí hájící práva "nestávkujících" násilné zrušení stávky prostřednictvím bezpečnostních složek státu. Sami z toho cítíte o jak krajní možnosti píšu, nícméně do této absurdity v současné době odbory radikalizují situaci a totalizují demokratické principy.

Odbory, ač se prezentují nestranicky, se tímto definitivně pasují do role předvoje levicových stran. Jejich předáci by tedy měli zanechat činnosti v odborech a věnovat se pouze politické kariéře. A odbory by se měly věnovat své hlavní činnosti, jinak je mocenské choutky několika bossů stáhnou ke dnu. Mimochodem když oboráři neustále brojí proti zbohatlíkům možná by něškodilo, kdyby jejich činovníci museli povinně zveřejňovat své platy a jiné výhody, možná by to spoustě zapálených aktivistů zvonících klíči otevřelo oči.

Pokud se v diskuzi objeví někdo s právnickým vzděláním zajímal by mě jeho názor podpořený argumenty.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Klouček | čtvrtek 19.6.2008 21:20 | karma článku: 26,41 | přečteno: 1742x
  • Další články autora

Petr Klouček

Uprchlík měl jen 7 000 - chudák...

30.11.2016 v 22:10 | Karma: 45,21

Petr Klouček

Ortel vs. Banga - ukázka.

29.11.2016 v 20:21 | Karma: 46,94

Petr Klouček

Klinika doufejme dodýchala.

10.11.2016 v 20:01 | Karma: 41,93