Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Levicový tunel.

Jeden z největších podvodů týkajících se vyvedení majetku z firem (u nás raději říkáme tunelů) neměla na svědomí pravice, jak s oblibou tvrdí spousta lidí.

Tunelem se obecně rozumí vyvedení majetku firmy za účelem osobního obohacení, případně snížení její tržní hodnoty. Spousta lidí si pod pojmem tunel představí situaci v devadesátých letech, kdy měla formálně moc v rukou ODS (formálně píšu proto, že záleželo na tom jak se vyspí poslanec Wagner) a kdy byly některé firmy skutečně vytunelovány. Vyčítají jí, že nevymyslela zákony, které by tomuto jevu zamezily a ráda nazývá tunelem i privatizaci. To že v té době neexistovala dobrá řešení, ale jen ta méně špatná, ji uniká stejně jako fakt, že privatizace nebyla pro stát ztrátová (přebytek 6 mld. Kč dle výroční zprávy FNM, tuším rok 2004). Nicméně zpět k tunelům, tak jako není možné legislativu přejmout z jiného státu i ta naše musela projít určitým vývojem, který nekorespondoval s až postupně a za delší dobu sílící morálkou. (To známé komunistické - Kdo nekrade okrádá rodinu).

Zhruba v té době se ale začal rýsovat jeden z největších podvodů na majetku a mnohdy bohužel i na zdraví lidí v dějinách ČR. Zde levice nejenže neschválila potřebný zákon, naopak schvalovala ty zákony, které tomuto jednání nahrávaly.

Jednalo se o známý transformační zákon z roku 1992. V tehdejším federálním shromáždění do něho díky hlasům levicových poslanců byla vsunuta noticku, která umožnila vypořádání těch členů, kteří chtěli z družstev vystoupit a nechtěli majetek využít ihned k zemědělské produkci, realizovat až po sedmi letech (i když kolektivizace byla provedena během několika měsíců). Můžeme polemizovat nad tím že to bylo kvůli ohrožení fungování těchto družstev, nicméně se tím a priori předjalo, že tito lidé budou chtít svůj majetek zneužít, přičemž by ho převážná většina družstvům odprodala. Nicméně během těchto sedmi let proběhlo řízení o uznání podílů v družstvech a většina členů obdržela vyjádření, kde byly jejich podíly vyhodnoceny. K jejich vypořádání mělo dojít roku 1999.

V tomto roce učinili levicoví posladnci pokus o změnu vypořádání nabídkou výplacení 10% podílu přes Pozemkový fond nejvýše do 10 tis. korun, který byl ale o pár měsíců později zamítnut Ústavním soudem jako protiústavní. Dalším pokusem byla novelizace v roce 2004, kdy se opět levicoví poslanci snažili prosadit novelu kterou by bývalí členové byli nuceni přijmout majetek (většinou už bezcenný) který by jim družstvo nabídlo. Navíc by museli opět žádat o již uznané vypořádání a to do 30.3.2004. Pointa byla v tom, že tato novelizace byla sepsána 24.3.2008, tedy by byla nevykonavatelná. K její realizaci naštěstí nedošlo. Poslední snahou byla aktivita ministra Gandaloviče, která chtěla nařídit povinnost k vypořádání i na nástupnické organizace bývalých ZD a která byla opět díky levicovým poslancům zamítnuta (zde vždy ve shodě hlasovala ČSSD i KSČM).

Toliko legislativa, praxe probíhala následovně. Část slušných družstev se s vlastníky vypořádala. Ta neslušná za výše uvedené podpory levice postupovala následovně. Založila další podnik (většinou a.s.)  na který postupně převedla veškerý hodnotný majetek. V ZD ponechala pouze dluhy a bezcenné nemovitosti a pro předluženost na družstvo vyhlásila konkurz. Tím všechny členy kteří chtěli z družstev vystoupit a dosáhnout majetku, který jim před více než 50-ti lety sebrali komunisté, vyřadila ze hry. I pokud by byli z konkurzu uspokojeni obdrželi by nepatrné procento navíc v drtivé většině ale nebylo z čeho uspokojovat, protože majetek často nestačil ani na vypořádání dluhů družstva.

Jedinou normou která by tomuto zabránila by byla právě nutnost náhrady nástupnickou organizací. Tyto nástupnické organizace mají totiž stejné statutární zástupce, hospodaří s majetkem bývalého družstva a mají naprosto shodný předmět činnosti.

Představitelé těchto družstev naprosto nepokrytě kalkulovali s tím, že lidé často do sporů vlekoucích se roky nepůjdou, protože se často jednalo o velmi staré lidi. Část lidí tak skutečně učinila, nicméně jiná si tento přístup nenechala líbit. Zakrátko uplyne 10 let od původně avizované lhůty vyplacení podílů, kterou náš stát zásluhou levice naprosto ignoroval, ale naštěstí novelizacemi neposvětil. Bude tedy možnost tuto skutečnost žalovat u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a Česká republika bude mít na kontě další arbitráž na majetkové vypořádání, proti kterým byly ty dosavadní pouhá legrace a která se bude moci měřit pravděpodobně jen s arbitráží týkající se vypořádání majitelů domů z titulu regulovaného nájemného, která se také blíží.

Bohužel nejsmutnější je na tom ten fakt, že schopným a výkonným sedlákům, kteří své práci v drtivé většině rozuměli a milovali ji, ač byla jednou z nejtvrdších, zločinný režim protiprávně zabavil půdu a veškerý majetek. Toto předal lidem kteří obojí často zničili, neb tomu nerozuměli (a to často díky své inteligenci ani nemohli). Když se tito okradení lidé měli po 50-ti. letech dočkat spravedlnosti zásluhou prakticky té samé levice byli o toto právo opět připraveni.

Autor: Petr Klouček | středa 2.4.2008 22:48 | karma článku: 20,69 | přečteno: 970x
  • Další články autora

Petr Klouček

Novoroční manifest zdravého rozumu.

Civilizace si po dosažení určitého stupně blahobytu může dovolit zabývat se různými myšlenkami. Bohužel to může dospět tak daleko, že se začne zabývat i nesmysly. A pak je třeba aby někdo řekl - pozor, už začínáte blbnout.

1.1.2019 v 18:22 | Karma: 36,81 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Uprchlík měl jen 7 000 - chudák...

Já už opravdu nevím, jestli si z nás dělají novináři blázny. Jinak si neumím vysvětlit následující článek.

30.11.2016 v 22:10 | Karma: 45,21 | Přečteno: 3948x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Ortel vs. Banga - ukázka.

Porovnejme si tvorbu pánů Ortela a Bangy a řekněme si - co je nám bližší? Pokud to ovšem stihneme, než nás smete sluníčkový proud.

29.11.2016 v 20:21 | Karma: 46,94 | Přečteno: 9774x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

V Česku nejsou rovné šance pro chudé děti - díky socialismu.

Reaguji na článek paní Marksové-Tominové a předem se omlouvám za možné chyby. Nepíši jej s rozmyslem, ale v prvotním návalu emocí, které ve mně tato dáma se svými více či méně nereálnými výplody vyvolává.

15.11.2016 v 21:42 | Karma: 44,36 | Přečteno: 5012x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Klinika doufejme dodýchala.

Opět tu máme jaksi bokem zmínku o pokračování jedné z populárních akcí letošního jara a léta a sice o kauze Klinika. Dle posledních informací už se ale osazenstvo Kliniky projevuje v trochu jiném světle.

10.11.2016 v 20:01 | Karma: 41,93 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1879x
Zajímám se o dění kolem sebe a rád si na dané problematiky utvářím svůj vlastní názor. K jeho zpřesnění není lepšího prostředku než konstruktivní diskuze.