"Ten Kalósek by si měl omévat přirození vlažnó vodó", říká Pepin.

"Každý, kdo zná Miroslav Kalouska, ví, že je cholerik", omlouvá pana ministra Petr Gazdík z TOP 09.  Cholerik smí sprostě a vulgárně nadávat, řvát, bouchat dveřmi. On za to nemůže - je prostě cholerik, tak to přece pochopte, s tím se nedá nic dělat.

Nejste-li cholerik, máte smůlu, musíte se chovat slušně a čekat, kdy vás který cholerik převálcuje.

Na záchvaty zloby a vzteku existuje jeden dobrý recept, který zaručeně pomáhá.  Když vidím záznamy z vystoupení pana ministra financí, vždycky si vzpomenu na strýce Pepina z Hrabalových "Postřižin" a říkám si: "Pane Bože, cožpak panu ministrovi nemůže nějaká asistentka přinést konvičku vlažné vody"?

Nemám ráda choleriky. I když připouštím, že jejich vlastnosti mohou býti občas hybnou silou pokroku, snažím se takovým lidem vyhýbat. Člověk, který nekontrolovaně vybuchuje, neumí se ovládat, je sprostý a vulgární je totiž pro jednání velmi obtížný. Pokud je cholerikem veřejný činitel, který je jedním z nejmocnějších lidí ve státě, je i velmi špatným vzorem pro děti a mládež. Nastavuje normu chování proklatě nízko.

Myslím, že já cholerik nejsem. Když ale v poslední době vidím na obrazovce pana Kalouska, dostávám vztek, všechno se ve mně bouří, mám chuť začít sprostě nadávat, a tak utíkám do kópelny pro kyblik s vlažnó vodó. Na chvilku to pomůže.

Nevím, jak kvalitní jsou Kalouskovy ekonomické reformy, za které je současným premiérem a vládou chválen a bezmezně podporován a udržován v úřadě. Neumím to posoudit, protože ekonomii prostě vůbec nerozumím.

Jsem totiž inženýrka chemie, a přestože jsme na Vysoké škole-chemicko-technologické skládali (v té době) zkoušku z ekonomie (politické), netroufla bych si do ekonomiky vůbec mluvit.

Pan ministr financí Kalousek byl náš spolužák...

 

Poznámka: Cholerik je jeden ze čtyř druhů temperamentu podle Hippokratovy typologie temperamentu, labilní extrovert. Tělní tekutina, která ho ovlivňuje, je žluč (řecky cholé).

Autor: Eva Klokočníková | pondělí 16.7.2012 7:16 | karma článku: 35,46 | přečteno: 2287x
  • Další články autora

Eva Klokočníková

Tancuj, Mariane

6.2.2024 v 15:30 | Karma: 11,56

Eva Klokočníková

Zpověď páně ministra

11.1.2024 v 10:15 | Karma: 17,42