Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

regulator

13. 12. 2007 15:29
.........tech par hodin politickeho skoleni........

..se dalo prezit a zbytek byl jen o technice,sluzby a vojenska cviceni. byl jsem tam dva roky jako zakladak,,zas tak zly to nebylo (Libava,Praslavice)..prvni pulrok byl zlej ale pak se to zlepsovalo.  jasne ze to bylo pro otuzily.....dusevne i telesne (kdyz clovek par noci misto spanku drhnul po kolikate stejnou chodbu.....prezit se to dalo) nebylo to pro rozmazleny hochy od maminek to je fakt............ale zato pak dal v zivote te uz nic moc nerozhodilo..nejakej rozvod ztrata majetku apod. ...pres to se vsechno clovek prehoup.

0 0
možnosti

antizel

28. 11. 2007 18:13
zajímavé - jak ostříhaná hlava

zruší sebevědomí.

taky jsem měl tu "čest" nastoupit za komunistů na vojnu. Jak to bylo promyšlené a zařízené ,okamžitě po příchodu dát najevo - individualita je zakázána teď jsi jen číslo.

U "nás" dlouhá budova před kterou jsme postávali a více či méně si dodávali odvahu vtípky, i na tehdejší dobu, kdy bylo i oblečení unifikované jsme byli skupina .

Po průchodu barákem - po svlečení ,odevzdání věcí, vykoupání,ostříhání,oblečení do modrých tepláků se na druhé straně domu tvořila tichá skupina zamlklých vojáků kteří si uvědomovali, že teď a ještě dva roky hrůzy a ještě větší nesvobody naž venku.

vojáci jsou samozřejmě (bohužel) potřební a disciplína být musí - ale jak to vypadalo za komunistů je hrůza.

0 0
možnosti
SV

chroustík

28. 11. 2007 12:29
Všichni Ti,

kteří níže píší, jak nikomu vojna neuškodila buď na vojně vůbec nebyli nebo z nich se právě rekrutovali ti nejhorší šikanéři. Já byl na vojně poctivé 2 roky, vůbec nic mi nedala, chlapa ze mě neudělala. Při pravila mě o 2 roky života. Šikanování jsem si užil a šikanování jednoho z kolegů na posádce, kde jsem sloužil skončilo až u soudu. Zde hlavní viník dostal rok natvrdo, aby po půl roce byl už zpět, ostatní, kteří to na něj hodili přišli o frčku na rameni a byli vysmátí. Ti, co u soudu svědčili proti šikanérům byli na celé divizi za "bonzáky". Na vojně byli vojáky z povolání ti největší lemplové a tupci, kteří se na nic jiného nehodili, případně političtí vyčuránkové a vylízanci. Největšími šikanéry byli ti největší primitivové s IQ=-99. Odkud pocházeli, nelze z národnostních důvodů uvádět. Shrnuto, vojna byl nejhorší výmysl komunistických zločinců.

0 0
možnosti
JD

gagaryn

28. 11. 2007 12:31
Re: Všichni Ti,

máš recht R^

0 0
možnosti
9

99,5

26. 11. 2007 20:55
Mám zkušenosti jiné, ale též špatné.

Byl jsem svědkem dosti tvrdého šikanování (mně se netýkalo) a ze zbabělosti jsem nedokázal dotyčné "udat". A takových jako já nás tam bylo hodně. Mazáci a hlavně supráci (méně než 6 měsíců do civilu) byli daleko horší sběř než lampasáci.

0 0
možnosti
KD

divilek

27. 11. 2007 8:47
Re: Mám zkušenosti jiné, ale též špatné.

Tak tak ruka rozsekaná do krve laťkou s hřebíky pro pobavení ožralých mazáků byl chabý přínos vojny (sem tam nějaký mrtvý holub či bažant, když se šikanování přehnalo, nebo on následně spáchal sebevraždu) - čím větší primitiv a nevzdělaný tupec, tím ochotněji převzal roli šikanujícího po svých mazácích, co odešli do civilu, a mstil se nováčkům, kteří za nic nemohli a proto i oni se mstili dalším nováčkům atd až do zrušení vojenské základní služby ...

0 0
možnosti

nepolitik

26. 11. 2007 19:31
Mám už, jak se říká, tři prdy do hrobu, ale

nevím, kdo bude v případě napadení tuto zemi bránit. Myslím si, že vojenský výcvik žádnému opravdovému chlapovi neublížil. Kromě toho chybějí zkušení řidiči, kteří po dvou letech vojenské služby získali zkušenosti, které dnešním mladým řidičům chybějí.

0 0
možnosti
KD

divilek

27. 11. 2007 8:43
Re: Mám už, jak se říká, tři prdy do hrobu, ale

To je asi jediná vážnější "národohospodářská ztráta" po zrušení základní vojenské služby - byl dostatek řidičů (předvojenský řidičák C byl více či méně zdarma), ale při dnešním šetření by možná dnes řidiči po vojně byli stejně nevyježdění - pokud by armáda šetřila naftou, moc by si nezajezdili... Přece jen za bolševika stály PHM citelně méně a kohoutek s ropou rudého bratra byl poměrně přátelsky otevřen...

0 0
možnosti

Jirka

25. 11. 2007 23:53
Z extrému do extrému

Byl jsem rok v zeleném, v KV, 88/89, takže jsem zažil ještě starou totalitní klasiku, navíc u bigošů na tzv. západním okruhu. A i když byla tahle zelená zkušenost dosti drsná, vůbec jí nelituji, protože ačkoliv mi nemálo vzala, dala mi víc. Dnešní mladíci mají nejen rok/dva mládí "navíc", ale také často o životě velmi naivní představy. A o něčem takovém, jako byla občanská povinnost (vojna pro muže) vůči státu už nemají ani ponětí. Možná je to tak správně, ale já si myslím, že jsme se ocitli v druhém extrému, který nevyužil ani možnost zavést jinou "povinnost". Ne že by vojna připravila každého jinocha na život, ale občas se tak stalo, a z vojny se vrátil muž. ;-)

0 0
možnosti

Kuba

26. 11. 2007 0:29
Re: Z extrému do extrému

S timhle příspěvkem asi souhlasim. Vojnu sem nezažil, je mi 20. Ale myslim si, že nějaká zkrácená vojna na pár měsíců by neuškodila.

0 0
možnosti
OH

BenediktSpinoza

25. 11. 2007 23:18
Mila citliva maminko

mohi vas ubezpecit, ze mne se na vojnu take vubec nechtelo, nicmene s odstupem 20 let na ten rok ZVS vzpominam jako na svy nejdelsi prazdniny. Popravde receno, ze takovou flakarnu uz v zivote nezaziju jsem si uvedomoval uz tehdy;-D.  Uznavam, ze jakozto certvy mlady lekar a cetar absolvent (vojenske katedry) jsem byl v ponekud jinem postaveni nez ostatni bazanti, nicmene buzerace a frustrace z odlouceni a ztraty svobody jsem si uzil take dost. Takze mne po tehle drsne lekci uz jen tak neco nerozhazi. Rekl bych, ze vas synacek se misto "ztraty casu" na vojne naucil urcite hodne uzitecneho, jak pisete, ale ta osobni zkusenost jak se vyrovnat s "nesvobodu a buzeraci a jak vydrbat s rezimem" je fakt k nezaplaceni. Jsem presvedcen, ze vsem soucasnym x-letym mamincinym mazankum, co se nedokazou odtrhnout od servisu "bed-breakfast-washing-ironing" by podobna lekce tohoto typu jenom prospela. 

0 0
možnosti

Aktron

25. 11. 2007 23:01
Jo je to tak.

Jo, mám vlasy až na ramena a taky můžu říct že bych tohle nepřežil ;-) Ale nejde tak o to tamto... (je to tak děsivá představa že na to nehodlám ani pomyslet) ale spíš o fyzický testy a podobný věci. Pravda prostě je ta, že současná generace bude bojovat tak přes počítač než v reálu, protože je fyzicky slabá jak sviň.Problémy jsou už jen s náborem do policie... a to ještě lidí, kteří tam dobrovolně chtějí. Nakonec by všichni skončili stejně na civilce a za mrzký peníz vynášely odpadky z nemocnice.

0 0
možnosti