Požehnané svátky!

Nemohu dnes - při pohledu na náš plný stůl, ledničku i spíž - nevzpomenout na román "Jih proti Severu" a jeho hlavní představitelku - Scarlett O´Hara. Každý rok v tuto dobu vzpomínám na příběh, který začíná velkým blahobytem...

Ten blahobyt však odnesla občanská válka a hlavní představitelka románu vzpomíná:

"Jíst! Jíst! Proč má žaludek lepší paměť nežli duše? Scarlett mohla zažehnat bolest v srdci, ale nikoliv hlad, a každý den ráno, když ležela v polospánku, nežli jí paměť zase připomněla válku a hlad, protahovala se ospale, čekajíc, až ucítí sladkou vůni opékané slaniny a pečených housek. Na stole v Tara byla jablka, sladký kořen, burské oříšky a mléko, ale nikdy tam nebylo dost ani těchto prostých potravin. A když je vídala třikrát za den, vracela se ve vzpomínkách do starých časů, k jídlu bývalých časů, ke stolu ozářenému svíčkami a k vůni chutných pokrmů.

Jak jim tehdy málo záleželo na jídle, jak marnotratně jím plýtvali! ...Vzpomínky na ta chutná jídla byly tak silné, až jí vháněly slzy do očí, což se nepodařilo ani smrti a válce, až se jí zdvihal prázdný kručící žaludek."

Ten úryvek z knížky nás přivádí do doby, kdy v Americe válčí Jih proti Severu a Scarlett bojuje na své rodné Taře o přežití své a přežité své rodiny. Však znáte ten příběh lidí, kteří pořádají honosné plesy a oslavy, krásně se oblékají, jejich zlaté šperky se blýskají uprostřed polí s bavlnou.

Jak málo stačilo, aby tito lidé  o všechno přišli, aby krásná země i lidé byli zničeni, aby hlavní představitelka Scarlett, ta krásná slečna v honosných šatech "ryla držkou v zemi".

Jak málo stačí k tomu, aby bylo zničeno to, co dnes máme. Plné nákupní vozíky ze supermarketu obsahující vše, na co máme chuť,  mohou zůstat jen v našich vzpomínkách.

Mám strach, že jsme se z dějin dostatečně nepoučili. Mám strach, že naši vládci nás přivedou do situace, kdy budeme také dolovat kořínky ze země, abychom přežili.

Promiňte mi, že o tom píši v den, který má být tím neštědřejším v roce. Ať tedy je, ale ať je štědrý i ten příští a přespříští taky...

Promiňte mi, že připomínám, že to nemusí být samozřejmost...

Hezké vánoční svátky všem!

Autor: Eva Klokočníková | sobota 24.12.2016 8:13 | karma článku: 25,46 | přečteno: 948x
  • Další články autora

Eva Klokočníková

Tancuj, Mariane

6.2.2024 v 15:30 | Karma: 11,56

Eva Klokočníková

Zpověď páně ministra

11.1.2024 v 10:15 | Karma: 17,42