Poslankyně a poslanci, vstávat v 5 ráno, jedeme na exkurzi

Kam že tentokrát? No přece po registrech vozidel v České republice. Jen tak - abyste také poznali, jak se žije v podhradí... Každé ráno zvoní v mnoha ložnicích budíky před pátou hodinou, aby se jejich majitelé vydali do front u registru vozidel. Počet vydávaných pořadových čísel je totiž na den omezen a často jsou rozebrána hned v 7 hodin ráno po otevření registru. Aspoň v Praze tomu tak je...

Od začátku prosince stoupá nejen předvánoční horečka, ale i horečka automobilově - přeregistrační. Na registrech vozidel se majitelé starších automobilů domáhají provedení změn v registračních údajích o svých vozech.  Takové fronty po ránu se dříve stávaly u Tuzexu nebo u některých divadel. Termosky s čajem, cigára, trpělivost...

V České republice se totiž od nového roku zavádí hned několik změn najednou a tyto změny vyvolaly neuvěřitelné tlaky na zmíněné registry:

1. Ekologická daň, kterou zaplatí každý, kdo bude chtít starší vozidlo nesplňující předepsané emisní normy z jakýchkoli důvodů přeregistrovat. Ty poplatky nejsou malé a často přesahují vlastní hodnotu vozu. Tuto ekologickou daň bych chápala v případě prodeje vozu, v případě dědictví nebo převedení vozu na jiného rodinného příslušníka mi tato daň připadá neslušná. 

Ve velkých městech se postupně všude zavádějí modré parkovací zóny. Pokud stejná osoba vlastní dva automobily, druhá parkovací karta je velmi podstatně dražší, než karta na první vůz. Celkem běžný model v rodinách - otec má na sebe zaregistrovány dva automobily - jeden starý, na kterém se učí jezdit potomci a jezdí s ním manželka,  a jeden novější, který otec používá pro vlastní účely. V momentě zavedení modré parkovací zóny to dosud probíhalo tak, že starší vůz nechal otec přepsat na manželku nebo některého z potomků, aby i druhý (případně třetí) vůz mohl parkovat v bydlišti "levně". Od nového roku to nebude tak jednoduché, protože při převodu staršího vozu z rodiče na dítě bude potřeba zaplatit vysokou ekologickou daň. A nebo zaplatit vysokou částku za parkovací kartu na druhý vůz - vyberte si.

2. Občanům, kteří mají na sebe zaregistrováno jakékoliv vozidlo a neplatí za něj povinné ručení, hrozí od nového roku vysoké pokuty. Ano, souhlasím - proč by mělo někomu procházet neplacení povinného ručení, když ostatní ho poctivě platí. Problém je v tom, že mnoho aut je sice dosud zaregistrováno, ale již neexistují nebo je vlastní jiný majitel, který si s přeregistrováním vozu nedělal starosti. Pokud neplatí povinné ručení, průšvih čeká prvního majitele.

Ale já jsem nechtěla diskutovat o tom, jestli jsou od nového roku zaváděná opatření správná nebo ne. Chci se jen velmi nesměle z podhradí zeptat: "Bylo opravdu nutné obě tato velice závažná opatření vyvolávající obrovské tlaky na registry vozidel "odstartovat" ve stejný termín? Nemohla třeba ekologická daň ještě čtvrt roku počkat, aby se zájem o přeregistrace rozložil do delšího období?" 

Jasně, argumentujete tím, že už se tyto změny chystají dávno a lidi to jako vždy nechali na poslední chvíli. Ale lidi jsou jen lidi a dělají jen to, čeho jsou lidi schopní, jak řekl kdysi klasik. A zákony by se měly dělat především s ohledem na lidi. A pro ně. Ne proti nim... 

Autor: Eva Klokočníková | pondělí 15.12.2008 7:45 | karma článku: 36,75 | přečteno: 8400x
  • Další články autora

Eva Klokočníková

Tancuj, Mariane

6.2.2024 v 15:30 | Karma: 11,56

Eva Klokočníková

Zpověď páně ministra

11.1.2024 v 10:15 | Karma: 17,42