"Nezaměstnaní, padá vám z nebe práce",

říkala jsem si letos v zimě každé ráno, když byly ulice Prahy opět zasypávány přívaly sněhu. Týdny jsme z okna neviděli nic jiného než sněžení. A týdny jsme chodili po neuklizených chodnících v lepším případě po kotníky ve sněhu, v horším pak po ledových plotnách, které dovolily pohyb pouze zdravým a zdatným jedincům.

Nečekala jsem od majitelů chodníků žádné zázraky, vím, že sníh napadne většinou na všechny komunikace najednou a uklízet lze postupně. Ale přesto si myslím, že úklid sněhu se dá zorganizovat lépe. Že úřady nečekaly tak bohatou sněhovou nadílku? Ten argument u mne neobstojí - se sněhem v zimě je prostě nutné počítat a zatím tomu ještě mnoho let nebude jinak.  

V právním předpise hlavního města Prahy o schůdnosti místních komunikací se píše:

"Závady ve schůdnosti místních komunikací a průjezdných úseků silnic, pokud vznikly náledím nebo sněhem, se odstraňuje odmetením nebo odhrnutím sněhu, oškrabáním zmrazků a posypem zdrsňovacími materiály. Při odmetávání a odhrnování sněhu se sníh odstraní tak, aby zbytková vrstva nepřesáhla 2 cm..

Čeština je úžasný jazyk: její zvratné "se" umožňuje popsat potřebné činnosti tak, aby nemuselo být řečeno, kdo tyto činnosti udělá. Prostě "se" udělají - tečka.

Bohužel - sníh se neodstranil odmetením ani odhrnutím, zmrazky se neoškrabaly, naopak celé dlouhé dny jsme čekali - kdy se nám zbytková vrstva sníží na předepsané 2 cm, bohužel pomohlo až oteplení.

V České republice je skoro 10% lidí bez práce. Při lepší organizaci a financování by se alespoň někteří dali na podobné akce využít. Někteří by dokonce šli pracovat rádi.

Zima snad konečně končí, problém sněhu v ulicích hlavního města Prahy tím bude vyřešen. Do podzimu. Pak bychom měli počítat s tím, že ta mrcha bude padat zase. Uložíme se k letnímu spánku nebo letošní zkušenosti vyhodnotíme a využijeme pro příště?

 

 

Archis: Řada lidí by šla dělat kdyby bylo kam. Práci marně sháním od září, jsem už 10 let před důchodem pro všechny starý. Nabídl jsem se městu na pomoc při odklízení sněhu, nemají na zaplacení, tak jsem vzal lopatu a aspoň před domem jsem to vyházel. (Z diskuse pod článkem, který se týkal odklízení sněhu v Praze.)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Klokočníková | čtvrtek 18.3.2010 12:36 | karma článku: 18,88 | přečteno: 1566x
  • Další články autora

Eva Klokočníková

Tancuj, Mariane

6.2.2024 v 15:30 | Karma: 11,56

Eva Klokočníková

Zpověď páně ministra

11.1.2024 v 10:15 | Karma: 17,42