Moji hluší a slepí spoluobčané

Když jsem se stěhovala z malého města do Prahy, těšila jsem se mimo jiné i na anonymitu, kterou hlavní město poskytuje. Netušila jsem, jak blízko může  být anonymita lhostejnosti a jak může být lhostejnost sousedů nebezpečná...

"Dvě mrtvé ženy byly nalezeny v paneláku v Etiopské ulici v Praze 6, jedna z nich zřejmě zemřela hladem a žízní. V bytě bydlela jedenasedmdesátiletá žena se svou dvaapadesátiletou nesvéprávnou dcerou. Matka zemřela asi před třemi týdny přirozenou smrtí, dcera zemřela zhruba týden po smrti matky, protože se o sebe nedokázala postarat ani nebyla schopná přivolat pomoc."

Tolik suše informuje novinová zpráva. Kdyby v bytě staré paní zemřel po její smrti papoušek, který byl zavřený v kleci, zněla by zpráva asi stejně chladně. Ale nesvéprávný člověk přece není domácí zvířátko?

Přemýšlím o tom, jak je možné, že sousedi nešťastné dvojice nezpozorovali, že obě ženy nevycházejí ven. Že neslyšeli z bytu žádné zvuky. Že nikoho ze zdravotnických nebo sociálních pracovníků nenapadlo, že se něco takového může stát. Že příbuzné nezajímal osud obou žen. Přemýšlím o tom, proč se takové věci musí stávat...

Je zajímavé, že nás zajímá, že má sousedka nový kabát, že má soused novou milenku případně nový bourák před domem. Nevšimneme se, že v domě někdo volá o pomoc, protože umírá. Nevšimneme nebo si nechceme všimnout? Bojíme se, že bychom sami měli starosti s opuštěným nesvéprávným člověkem? Bojíme se jednání s policií, s úřady?

Nevím, nerozumím tomu. Nikdy jsem nebydlela v paneláku, to bude asi tím. V našem domě jsme si sousedky, která uprostřed noci upadla  a zlomila si nohu v krčku,  všimli hned  a zavolali pomoc.

V malém městě, kde jsem jako dítě vyrůstala a pozornost sousedů mi těžce vadila, si sousedi všímají, když se v jejich okolí děje něco nezvyklého. Hlídají jeden druhého, protože vědí, že jednou můžou podobnou pomoc potřebovat.

V milionovém městě uprostřed Evropy s vybudovaným záchranným systémem, který by měl zachraňovat životy do několika minut, zemřel zbytečně člověk jen proto, že nikdo nevytáhl mobil z kapsy a nezavolal jedno známé telefonní číslo. 

 Je jedno, že umírající člověk byl dementní... 

Autor: Eva Klokočníková | čtvrtek 19.11.2009 15:47 | karma článku: 19,88 | přečteno: 1574x
  • Další články autora

Eva Klokočníková

Tancuj, Mariane

6.2.2024 v 15:30 | Karma: 11,56

Eva Klokočníková

Zpověď páně ministra

11.1.2024 v 10:15 | Karma: 17,42