Jak je důležité, aby měl poslanec "malej"

David Rath doplatil na svou velikášskou povahu. Nikdy neměl rád nic malého. Odmítl i telefon, kterému se mezi politiky důvěrně říká "malej"... Je to již ve společnosti zavedený pojem pro šifrovaný telefon, který se (údajně) nedá odposlouchávat.

Foto: archiv © Mediafaxfoto.cz

S hrůzou sleduji diskuse poslanců o tom, jak omezit odposlechy jejich telefonních hovorů (případně jim úplně zamezit).  Aby policie mohla někoho odposlouchávat, musí o povolení požádat soud a soudci zdůvodnit, z jakého konkrétního trestného činu podezírá člověka,  kterému chce napíchnout telefon. Takto to ale probíhá jen u "obyčejných" lidí.

U pánů poslanců by to dle návrhu směl povolit jen Nejvyšší soud. Nejedná se totiž o obyčejné lidi, ale  o lidi vskutku velmi "neobyčejné". Jejich neobyčejného chování jsme svědky již delší dobu.

Nevím,  na základě čeho dospěli poslanci k názoru, že zákonodárce, (to je hezké české slovo, že), by neměl být odposloucháván jen s rozhodnutím nějakého "obyčejného" soudu.

Můj názor je zcela opačný: zákonodárce, tedy ten, kdo dává naší společnosti zákony, podle kterých se mají ostatní ve společnosti řídit, musí jít svým chováním příkladem všem těm, kterým chce pravidla chování "darovat". (I když o dárek vlastně ani nejde, vždyť jsou za to docela dobře placení). Pak ani nemůže být důvod, proč omezovat odposlechy těchto osob, pokud o to policie v případě nějakého podezření požádá.

Ať je to jak chce, poslanci to stejně pravděpodobně vyřeší tím, že si všichni pořídí ještě "jeden malej", a pak bude naše policie a všeci ostatní se svými odposlechy stejně v ryti.

Autor: Eva Klokočníková | středa 20.6.2012 12:51 | karma článku: 25,35 | přečteno: 1447x
  • Další články autora

Eva Klokočníková

Tancuj, Mariane

6.2.2024 v 15:30 | Karma: 11,56

Eva Klokočníková

Zpověď páně ministra

11.1.2024 v 10:15 | Karma: 17,42