"I Vy, Mr. Lincoln?"

Nemohu si v současném politickém dění nevzpomenout na skvělý velkofilm "Lincoln" Stevena Spielberga, který velmi detailně ukazuje, jak to v politice chodí. Ten film jsem viděla v kinosále jednoho velkého pražského kina, kde sedělo asi pět lidí. (Narozdíl od sálu, kde se hrály "Babovřesky", který byl vyprodaný).

foto Bontonfilm

Je škoda, že Spielbergův film nevidělo v Čechách více lidí. Možná bychom lépe rozuměli panu Nečasovi i jeho vysvětlování svého podzimního počínání k záchraně vlády. Pan Nečas ten film pravděpodobně viděl:

Lincoln, který ve filmu vede boj za zrušení otroctví, využívá všechny způsoby (kalé i nekalé) k dosažení cíle. Ocitá se na hraně zákona, zručně manipuluje s informacemi, některé raději zatajuje, intrikuje a vydírá, a samozřejmě i podplácí. Chce dosáhnout cíle, o jehož správnosti je hluboce přesvědčen a který je velmi bohulibý: dává svobodu otrokům. Diváci mu tyto praktiky odpouštějí a tleskají, když 13. dodatek k americké ústavě, kterým se ruší otroctví,  je parlamentem schválen.

Český divák pak odchází z kina s pocitem, že se za těch 150 let vůbec nic nezměnilo a podobných událostí jsme bohatě svědky i na naší politické scéně, parlament nevyjímaje. (Pravděpodobně však nejen český divák.)

Vždyť jak by asi dopadl Václav Havel, kdyby nezískal na premiérský post vlády národního porozumění komunistu Mariána Čalfu, který byl ochoten za slib funkce opustit své komunistické ideály a sloužit dosud odsuzovanému disidentu Václavu Havlovi?

V politice se prostě obchoduje s názory od nepaměti a má pravdu pan Nečas když říká, že to dělají všechny politické strany. Běžně, pořád. Není to prý protizákonné.

Pan Nečas dělal jen to, co se prý v politice dělat má: využíval korumpující prostředky, velmi pravděpodobně i lhal. Dalším jeho hříchem je manželská nevěra. (Tento hřích mu zřejmě bude naší maskulinní společností odpuštěn, "kdo z Vás to nemá, pánové?" S bohem si to bude muset vyříkat sám!)

Pokud tedy není korumpování v politice nezákonné, tak je to ale zcela jistě vysoce nemorální a neslušné. A na důkaz společenského odsouzení takového jednání by měl Nečas z vlády odejít.

Velmi pravděpodobně se tím nic zásadního nezmění ani za dalších 150 let.

Autor: Eva Klokočníková | pondělí 17.6.2013 7:35 | karma článku: 16,17 | přečteno: 407x
  • Další články autora

Eva Klokočníková

Tancuj, Mariane

6.2.2024 v 15:30 | Karma: 11,56

Eva Klokočníková

Zpověď páně ministra

11.1.2024 v 10:15 | Karma: 17,42