Dělat nadšený dav - to mají starší obyvatelé Prahy nacvičené

Když jsme byli ještě "na věčné časy" se Sovětským svazem, chodívali jsme jako studenti a později i jako zaměstnanci dělat v Praze nadšené davy všude tam, kudy "kráčeli" pro tu dobu důležití státníci. Dnes jsme na "věčné časy" úplně někde jinde, přijíždějí k nám důležití státníci zejména z opačné světové strany, ale na jedné věci se nezměnilo vůbec nic: velká představení potřebují nadšené publikum...

Americký přípravný tým chystá pro svět velké divadlo. Jevištěm, kde Obama přednese poselství Evropanům,  má být za tři týdny Praha, hlavní město České republiky. Píše se scénář, připravuje se k tomu vhodná kulisa. Bude to Václavák? Nebo raději Pražský hrad?

V každém případě je potřeba zajistit dostatek jásajících lidí. Představa, že by prezident Obama mluvil k poloprázdnému hledišti je pro Američany noční můrou. No jo, ale jak to zařídit?

Dříve jsme chodívali vítat stranické delegace na chodník Leninovy ulice (dnes Evropské) na povel, na rozkaz. Nakonec - bylo to příjemné zpestření pracovní doby, a když limuzíny projely, skončila většina brigád socialistické práce v hospodě a byla aspoň legrace. Za účast se sice rozdávaly jen čárky, ale úloha čárek v dějinách našeho státu byla tehdy velice důležitá.

Dnes jsou již čárky za účast na povinném jásání méně důležité. Snad možná některé americké společnosti a američtí občané půjdou vítat a jásat na rozkaz. Těch je ale v Praze málo...

Kde vzít jásající stotisícové davy? Co by měl udělat prezident Obama pro to, aby přilákal tolik lidí do hlediště světové šou? Jak zařídit, aby Pražané nejeli v neděli 5.4. sázet na chalupy rajčata a přišli tleskat Obamovi. 

Možná by mohl lidem slíbit, že pivo a párek bude na Václaváku v době projevu zadarmo. Když jsem vloni na podzim sledovala předvolební shromáždění, bylo to pro lidi docela dobré lákadlo bez ohledu na to, která strana to financovala. 

Možná by mohl slíbit, že si dá s paní Michelle přede všemi pořádnýho hubana, protože i trocha toho sexu by mohla český lid nalákat.

Možná by mohli organizátoři lidem slíbit, že každý účastník obdrží poukázku na třicet korun. To je totiž částka, která je pro český lid zcela zásadní.

Možná by Obama mohl slíbit, že ve svém projevu vysvětlí, proč američtí ekonomové nedokázali předpovědět a zabránit celosvětové hospodářské krizi. Pokud by to pak vážně udělal, tak bych se o něj doopravdy začala bát...

 

 

 

Autor: Eva Klokočníková | neděle 15.3.2009 10:38 | karma článku: 22,79 | přečteno: 1776x
  • Další články autora

Eva Klokočníková

Tancuj, Mariane

6.2.2024 v 15:30 | Karma: 11,56

Eva Klokočníková

Zpověď páně ministra

11.1.2024 v 10:15 | Karma: 17,42