Budu skvělou tchýní!!

Být hodným dítkem, to mi nikdy moc nešlo, být hodnou studentkou - ach ouvej, taky ne, být hodnou manželkou - zas velkej průšvih. Ale mám ještě jednu šanci v životě - být hodnou (doslova zlatou) tchýní - tedy maminkou ze zákona, jak se říká anglicky.

Pracovní den včera jako každý jiný, v poledne u oběda diskutuje klubko hlučících mladých dam - manželek a přítelkyň - o svých tchýních. Už to slovo tchýně je hrozné, připomíná tchoře, a slovo snacha se zas rýmuje se slovem CHACHA.

Ale nejsou to jen nelibě zvučné výrazy v českém jazyce, které způsobují, že vztah mladé a staré ženy je v životě ten nejkomplikovanější. Snažím se diskusi neposlouchat, soustředím se na svůj řízek na talíři, ale hovor je tak vzrušený, že nelze nezaznamenat názory těch obědvajících mladých partnerek synků svých pečlivých maminek.

Rychle se rozhoduji: já chci být tou nejhodnější tchýní na světě a nechci dělat ty hloupé chyby, o kterých děvčata tak živě diskutují. Ještě dnes si všechny jejich názory zapíši a vytvořím desatero zásad, jak se má správná tchýně chovat. Až se stanu tchýní, jako když je najdu. A tak píši a současně děkuji kolektivu pracovnic z podniku XXXL, které dnes napomohly tomu, že budu jednou tou nejlepší tchýní na světě:

Zásada 1: Nikdy se nebudu plést do ničeho, do čeho mi nic není

Zásada 2: Nikdy nebudu nikoho nutit jíst něco, co sám odmítá, jen proto, že jsem to pro něj uvařila

Zásada 3: Nikdy nebudu nabízet jídlo, které od oběda zbylo, k odnosu v hliníkových kastrůlkách

Zásada 4: Nikdy nebudu vnucovat své názory, když se mne nikdo na nic neptá

Zásada 5: Nikdy nebudu komentovat pořádek v bytě, kde jsem jen na návštěvě

Zásada 6: Nikdy nebudu nabízet oblečení po sobě a dalších příbuzných ani pro svá vnoučata

Zásada 7: Nikdy nebudu kupovat naprosto stupidní dárky, jako například pánské pruhované pyžamo s límečkem a talíře s pomněnkami, raději přinesu peníze, nejlépe hodně

Zásada 8: Nikdy se nebudu ptát svého syna před svou snachou: "Jak se máš"?, protože to vypadá, že vyzvídám 

Zásada 9: Nikdy nebudu telefonovat nevhod a nebudu chodit na návštěvu neohlášena

Zásada 10: Pokud budu chtít mladým přispět nějakými penězi, budu je posílat přímo na jejich účet, aby s nimi nemuseli běžet do banky. Umím to dokonce i přes internet :-)

Budu skvělá tchýně! Nebudu chtít ani modře natřený plot, ani aby mé velké děti nosily i v létě teplé spodní prádlo. Chci jen, aby mne děti (i ty ze zákona) měly rády, a proto se musím HODNĚ snažit. 

Závěrem: Milá děvčata, ten život utíká strašně rychle, jednoho dne se snacha probudí jako tchýně. Tak si  nezapomeňte někam do deníčku napsat, jaké ty staré matinky mají být...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Klokočníková | pátek 3.9.2010 7:03 | karma článku: 30,02 | přečteno: 3030x
  • Další články autora

Eva Klokočníková

Tancuj, Mariane

6.2.2024 v 15:30 | Karma: 11,56

Eva Klokočníková

Zpověď páně ministra

11.1.2024 v 10:15 | Karma: 17,42